Kaupallinen yhteistyö: Deliciest

Smetanasilli sopii monipuolisesti juhlapöytään vuoden ympäri. Se toimii jouluna erinomaisena alkupalana saaristolaisleivän kera ja juhannuspöydässä ihastuttavana lisukkeena uusien perunoiden kanssa. Sillit ovat aina kuuluneet perheemme ruokajuhliin, ja erityisesti jouluna alkupalapöydässä kalojen kaverina on sillejä useampaa sorttia. Minä valmistin tänä vuonna tämän postauksessa esitellyn raikkaan smetanasillin. Äitini puolestaan on vastuussa silakkarullista ja etikkamarinoiduista silakkapihveistä ja isäni herkuttelee lasimestarin sillillä. Smetanasilli on siitä oiva silliherkku, että se on maultaan varsin mieto ja hienostunut – joten se uppoaa lähes takuuvarmasti myös heille, jotka eivät normaalisti fanita silliruokia liiemmin. Väittäisin jopa, että tällä reseptillä on turvallista tutustua silliruokien herkulliseen kirjoon.

Reseptin juju on Deliciestin smetanassa, jossa on rasvaa vain 20 % normaalin 40 % sijaan. Tämä pitää smetanasillin suutuntuman ja maun juuri sopivan raikkaana, mutta kuitenkin täyteläisenä.

Deliciest on kotimainen perheyritys, jonka tuotteita olen valinnut ostoskoriini jo useamman vuoden ajan. Olen tänä vuonna kiinnittänyt huomiota siihen, että pyrkisin aina mahdollisuuden tullen tukemaan kotimaisia ja erityisesti pienempiä toimijoita.  Mainittakoon vielä, että tuo Deliciestin smetanapurkki on juhlakauteen juuri sopivan suuri (350 g), ja kaiken kukkuraksi kilohinnaltaan huomattavasti kilpailijoiden tuotteita edullisempi valinta. Deliciest smetanaa on saatavilla myös laktoosittomana versiona 200 g purnukassa.

Smetanasilli on juhlapöydän herkku, joka maistuu esimerkiksi saaristolaisleivän tai keitettyjen perunoiden kaverina. Tällä kertaa tarjoilin sillin rapean siemennäkkärin, kirjolohenmädin sekä tuoreen tillin kera. Joulupöydän lisäksi smetanasilli istuu erinomaisesti myös uudenvuoden juhlavastaanotolle kuohuvan kera.

Smetanasilli_resepti_kuva

Smetansilli_purkissa_

Smetanasilli

Tarvitset:
150 g kevytsuolattuja sillifileitä
1 punasipuli
1 hapan omena
2 keitettyä kananmunaa
ruukku tuoretta tilliä
200 g Deliciest smetana 20 %
1 tl sokeria
2 tl sitruunamehua

Koristeluun:
100 g mätiä
tuoretta tilliä

Lisukkeksi:
näkkileipää / ruisleipää / perunoita / sipsejä tmv.

Valmistusohje:
Kuutioi kevytsuolatut sillifileet. Kuori ja pilko punasipuli, omena ja kananmuna pieneksi. Hienonna myös tilli. Sekoita ainekset huolellisesti kulhossa smetanan kanssa. Mausta silliseos sokerilla ja sitruunamehulla. Sekoita kertaalleen ja tarkasta maku. Anna smetanasillin tekeytyä jääkaapissa mieluusti muutaman tunnin ennen tarjoilua, jotta sen maut ehtivät tasaantua. Lusikoi smetanasilli kauniiseen lasipurkkiin ja koristele se halutessasi mädillä ja tuoreella tillillä. Tarjoile silli esimerkiksi näkkileivän, perunoiden tai sipsien lisukkeena.

Smetanasilli_herkku_

Kuvituskuva_silli_smetana_annos

Mikä on sinun suosikkisi silliresepteistä? Suositko klassikoita vai uusia tulokkaita?
Teetkö sillit yleensä itse vai ostatko ne valmiina?

Lisää jouluisia reseptejä löydät arkistostani Joulu-merkinnän alta. Sillin ystäville vinkkaan luonnollisesti näistä ihastuttavista sillileivoksista, jotka sopivat juhlapöytään erinomaisesti.
Pysykää ihmeessä kuulolla, sillä postaan myös pian äitini reseptin mitä herkullisimmille silakkarullille.

Smetanaresepteistä suosittelen kurkkaamaan ainakin nämä joulupöytään sopivat herkut:
sienisalaattileipäset
suolaiset skagen-joulutortut
lanttulaatikko smetanalla
mätimousse
smetanajäätelö

Ps. Seuraathan Tiskivuoren emäntää myös Instagramissa ja Facebookissa?
Muistathan tägätä kokeilemasi resepti hastagilla #tiskivuorenemanta – näin löydän kokkailusi somesta!


Kaupallinen yhteistyö: Deliciest