Kaupallinen yhteistyö: Deliciest


Perinteinen smetanaan tehty sienisalaatti on ollut jo vuosikymmeniä oleellinen osa perheemme jouluillallisen alkupalapöytää. Isovanhempani tapasivat valmistaa sitä aikanaan, ja tällä hetkellä se on äitini bravuuri. Täyteläinen sienisalaatti maistuu sellaisenaan, saaristolaisleivän tai perunan kanssa. Joulupyhien ulkopuolella tämä herkku maistuu erinomaiselta blinien kera tai vaikkapa osana rapujuhlien menua.

Sienisalaatin taika piilee smetanassa, joka antaa salaatille sen pehmeän ja täyteläisen suutuntuman. Etikka tuo ja sipuli tuo salaattiin tasapainottavaa hapokkuutta. Mielestäni sienisalaattiin sopii parhaiten jo aikaisemminkin kehumani  pienen perheyrityksen valmistama Deliciest smetana. Siinä on rasvaa huomattavasti normaalia vähemmän, eli vain 20 %. Se on maultaan raikkaan kepeä ja antaa sienelle paremmin tilaa maistua. Heidän smetanaa saa ihan tavallisena sekä laktoosittomana versiona 200g purnukassa. Tuppaan itse yleensä ostamaan tuon normiversion suuressa 350g putelissa, sillä etenkin jouluna mäti-smetana-leipien suosio on taattu! Mainittaakoon vielä että tämä smetana on huomattavasti kilpailijoiden tuotteita edullisempi valinta.

Sienisalaattileipäset (n. 30 kpl)

Tarvitset:
15 siivua saaristolaisleipää
350g pilkottuja haaparouskuja suolaliemessä
200g Deliciest smetana 20 %
1 punasipuli
1/2-1 tl etikkaa
sormisuolaa
ripaus rouhittua mustapippuria
ripaus valkopippurijauhetta

Viimeistelyyn:
1/2 punasipuli hienonnettuna
tuoretta lehtipersiljaa

Valmistusohje:
Mikäli haaparouskut ovat voimakkaassa suolaliemessä, huuhtele ne huolellisesti. Valuta sienet ylimääräisestä nesteestä ja lisää joukkoon smetana, hienonnettu punasipuli, etikka, sormisuola, mustapippuri sekä valkopippuri. Sekoita salaatti kauttaaltaan ja tarkasta maku. Tarvittaessa lisää mausteita. Laita sienisalaatti maustumaan jääkaappiin toviksi.

Paina saaristolaisleivistä pyöreitä rinkuloita muottia tai vaikkapa pientä lasia apuna käyttäen. Lusikoi kunkin leipäsen päälle noin ruokalusikallinen sienisalaattia. Viimeistele annokset punasipulilla sekä tuoreella lehtipersiljalla.
 

Sienisalaatti on erityisen kaunis ja juhlava tarjottava yksittäisinä suupaloina saaristolaisleivän päällä.

Herkutellaanko teillä jouluna perinteisellä sienisalaatilla?

 
Kaupallinen yhteistyö: Deliciest