Hienostuneet ja kauniit sillileivokset sopivat joulupyhien juhlapöytään esimerkiksi kuohuviinin kanssa tarjottavaksi.

sillileivos_1

Inspiroiduin silliresepteistä näin joulun alla toden teolla Ahti-sillien kanssa toteutettavan yhteistyön tiimoilta. Perheessämme on syöty silliä aina, erityisesti osana juhlia, niin keskikesällä kuin talvellakin. Harvemmin tulee kuitenkaan pohdittua sillin monipuolisuutta sekä mahdollisuuksia ihan tavallisessa arkiruoassa tai vaikkapa viikonloppuillallisella.  Kehittelin blogiin joulun lähestyessä ihanan sillileivosreseptin, joka sopii yhtä lailla juhlapöytään kuin arkisemmallekin brunssille.

Leivokset ovat kehitetty käyttäen Suomen Turussa valmistettuja Ahti Perinteinen sillifileetä sekä Ahti matjessillifileetä. Sillit ovat vastuullisesti kalastettuja, ja tämän varmistaa MSC-merkki. Raaka-aineena on laadukas ja rasvaisempi Norjansilli, joka kalastetaan kuin itse silli on pulleimmillaan. Ja mikä parasta, sillissä on runsaasti terveydelle hyödyllisiä Omega-3-rasvahappoja.

Sillileivokset (n.15 kpl)

Tarvitset:
125g voita
3 dl vehnäjauhoja
hyppysellinen suolaa
3 rkl kylmää vettä

Täyte:
1 pkt (150g) Ahti Perinteinen sillifileetä tai Ahti matjessillifileetä
1 pieni punasipuli
2 prk (yht 240g) smetanaa
puolikkaan sitruunan mehu
1 kananmuna
kourallinen hienonnettua ruohosipulia
kourallinen hienonnettua lehtipersiljaa
ripaus mustapippuria

Koristeluun:
1 dl kuohukermaa
3 rkl piparjuurituorejuustoa
lehtipersiljaa

Tarvitset myös:
jämäköitä muffinssivuokia
pursotinpussin + tyllan


Sillileivosten pehmeässä pursotuksessa maistuu piparjuurituorejuusto.

sillileivos_5

Valmistusohje:
Huom! Mikäli teet sillileivokset Ahti Perinteinen sillifileestä, liota sillejä muutaman tunnin ajan vedessä korkean suolapitoisuuden vuoksi. Muutoin leivokset voi hyvin valmistaa kumpaa tahansa Ahti sillifileetä käyttäen.

Pohjien valmistus:
Aloita leivosten valmistaminen taikinapohjan leipomisella. Mittaa kulhoon huoneenlämpöinen voi, vehnäjauhot, suola ja vesi. Nypi taikina sormin tasaiseksi massaksi. Kerää valmis taikina palloksi, kääri se tuorekelmuun ja laita jääkaappiin odottamaan täytteen valmistumista.

Täytteen valmistus:
Kuutioi sillifileet ja hienonna punasipuli pieneksi. Lisää ne smetanan kera kulhoon. Purista joukkoon puolikkaan sitruunan mehu sekä riko kananmuna. Sekoita massa tasaiseksi ja lisää hienonnettu tuore ruohosipuli sekä lehtipersilja. Rouhi seokseen vielä hyppysellinen mustapippuria ja sekoita kertaalleen.

Leivosten kokoaminen:
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Ota taikina jääkaapista, ja jaa se noin 15 osaan. Painele taikina huolellisesti muffinssivuokien pohjalle sekä reunoille. Asettele vuoat uuninpellille, ja kaada täyte taikinapohjille tasaisesti. Paista leivoksia uunissa noin 15-20 minuutin ajan, kunnes leivosten reunat ovat saaneet kauniin kullanruskean sävyn. Anna leivosten jäähtyä.

Viimeistely:
Vatkaa kuohukerma kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon piparjuurituorejuustoa ja sekoita massa taiseksi. Lusikoi seos pursotinpussiin – ja pursota vaahtoa hieman kunkin leivoksen päälle. Koristele leivokset vielä lehtipersiljan lehdin.

 

Ahti perinteinen sillifilee (aikaisemmin nimeltään Boy kevytsuolattu silli) on aitoa perinteistä rasvasilliä valmiiksi fileoituna,
kun taas matjessillifile on herkullisesti maustesuolattua silliä.

sillileivos_3

 

Kuuluko teillä silli joulun juhlapöytään? Mikä on sinun sillibravuurisi? Minun on myös aivan pakko linkata vielä lopuksi ruokabloggaajakollegani Riikan ihanaan sillireseptiin – sillijäätelöön. Tämä resepti olisi täydellinen uudenvuoden kekkereihin!
 

Lisää silli-ideoita -ja inspiraatiota voit ammentaa osoitteesta Sillikoulu.fi.
 

Yhteistyössä Ahti-sillit