Kaupallinen yhteistyö: Deliciest

 

Klassinen mätimousse on helppo, tyylikäs ja takuuvarma herkku loppuvuoden juhlapöytään. Sen voi tarjoilla valmiina suupaloina ruissipsin tai -lastun päälle aseteltuna – mutta se toimii myös erinomaisesti niin saaristolais- tai paahtoleivän kuin keitettyjen perunoidenkin kaverina. Tämän mätimoussen salaisuus piilee kuohukermassa sekä raikkaassa smetanassa, jonka maustaa punasipuli, mustapippuri, suola ja sitruuna. Käytin reseptissä suosikkiani, kotimaisen perheyrityksen Deliciestin smetanaa, jossa on rasvaa normaalia vähemmän, eli 20 prosenttia. Alhaisempi rasvapitoisuus tekee smetanasta raikkaampaa, ja se jättää enemmän tilaa raaka-aineille maistua. Mainittakoon, että Deliciestin smetanaa saa myös laktoosittomana versiona 200 g purkissa, ja tämä normaaliversio myydään ihanan isossa 350 g pakkauksessa. Iso pakkaus on plussaa, sillä neljäntoistahengen joulupöydässä näitäkin purnukoita syödään meillä useampi.

Mätimousse

Tarvitset:
2 dl kuohukermaa
200 g Deliciest 20 % smetanaa
1 punasipuli
200 g mätiä (siian, muikun tai kirjolohen)
ripaus mustapippurirouhetta
ripaus sormisuolaa
2 rkl sitruunamehua

Lisukkeeksi:
ruissipsejä- tai lastuja

Koristeluun:
mätiä
lehtipersiljaa tai tilliä

Valmistusohje:
Vaahdota kuohukerma jämäkäksi vaahdoksi. Lisää joukkoon smetana, hienonnettu punasipuli, mäti, mustapippurirouhe, suola sekä sitruunamehu. Sekoita seos kertaalleen tasaiseksi massaksi. Tarkista mätimoussen maku, ja lisää tarvittaessa mausteita. Anna mätimoussen tekeytyä tovi jääkaapissa ennen tarjoilua. Voit halutessasi lusikoida moussen ruissipsien- tai lastujen päälle. Viimeistele suupalat mädillä sekä lehtipersiljalla tai tillillä.

Huom! Mätimousse sopii erinomaisesti tarjoiltavaksi myös saaristolais- tai paahtoleivän tai keitettyjen perunoiden kera.

Joko siellä puolella ruutua on joulumenut päätetty? Mikäli kaipaat ideoita, kurkkaa joulureseptini arkiston puolelta.
Smetanan ystäville vinkkaan äitini perinteisestä sienisalaattireseptistä. Tai miltä kuulostaisi suolaiset skagen-joulutortut?

Ps. Seuraathan Tiskivuoren emäntää myös Instagramissa ja Facebookissa?
Muistathan tägätä kokeilemasi resepti hastagilla #tiskivuorenemanta – näin löydän kokkailusi somesta!

Kaupallinen yhteistyö: Deliciest