Tiskivuorella testiin pääsi vegepiirejä ihastuttanut ”porkkala”, eli porkkanasta valmistettu vastine kylmäsavulohelle, joka nautitaan tumman saaristolaisleivän päällä kuten aito lohi konsanaan.
Porkkala – ”kylmäsavulohi” porkkanasta (4:lle)
Tarvitset:
3 suurta porkkanaa
1 kg karkeaa merisuolaa
Marinadi:
1 rkl oliiviöljyä
2 tl nestemäistä savuaromia
1 tl valkoviinietikkaa
Tarvitset myös:
4 palaa saaristolaisleipää
100g smetana
Valmistusohje:
Laita uuni lämpenemään 190 asteeseen. Aseta porkkanat uunivuokaan, ja kaada päälle merisuolaa siten, että porkkanat peittyvät kauttaaltaan. Anna porkkanoiden kypsyä uunissa suolapedissa noin puolentoista tunnin ajan. Ota vuoka uunista, ja kumoa se. Murra suolakuori ja nosta porkkanat varovasti lautaselle jäähtymään. Kuori porkkanat varovasti ja höylää ne ohuiksi lastuiksi juustohöylää apuna käyttäen. Valmista marinadi sekoittamalla kaikki ainekset sekaisin, ja kaada se porkkanasiivujen joukkoon. Sekoita varovasti ja anna maustua tiiviissä astiassa jääkaapissa vuorokauden tai kahden ajan. Nauti porkkala saaristolaisleivän sekä smetanan kera. Viimeistele leipä oksalla tuoretta tilliä.
Porkkala muistuttaa maultaan sekä tuoksultaan erehdyttävästi kylmäsavulohta – mutta siihen tuo yhtäläisyys päättyykin. Maku on kivan pehmeä, suolainen ja savuinen – mutta selkeästi porkkanamainen, joka ei ole yhtään hassumpi juttu. Porkkala on kiva uusi tapa nauttia juureksia leivän päällä tai vaikkapa uuniperunan täytteenä. Joko sinä olet kokeillut porkkalaa? Hitti vai huti?
Kiitos ideasta Ps. Olen vegaani – kanavan Paju ja Minni.
Hauskaa että täälläkin on testailtu porkkanalohta! 🙂 Sellaisenaan tämä ei ollut mikään ihmeellinen makuelämys, mutta toimi todella hyvin saaristolaisleivän päällä vegaanisen tuorejuuston, sipulisilpun, sitruunamehun ja tillin kanssa.
P.S. Blogin uusi ulkoasu näyttää tosi kivalta!
Joo Elina, ei minustakaan mikään tajunnanräjäyttävä elämys – mutta kiva uusi tapa minulle käyttää juureksia leivän päällä. Ja ensi kerralla kokeilen tuolla mainitsemallasi sipulilla ja sitruunalla – jätin ne nimittäin pois.
-Heidi
Ei mitenkään energiaystävällistä Jos nyt luopuu lihasta ja tässä tap. lohesta, niin onko ideaa paahtaa kolmea porkkanaa puolitoista tuntia uunissa? Täytyy olla muukin keino..=/ Hölmöläisten täkinjatkaminen tule mieleen. No silloin joo, jos on uunissa muutakin tuossa lämpötilassa, mutta muuten NOUNOU!
Onkohan kukaan uskaltanut oikaista ja jättää tuota suolakuoressa kypsentämistä pois? Itse olen kerran maistanut porkkalaa ja suolaa oli niin että huh… Mietin, että toimisiko, jos keittäisi kuoritut porkkanat suolalla maustetussa vedessä ja jatkaisi siitä ohjeen mukaan.
hanna
Moi Hanna,
Kiitos kommentista! Olisiko siihen sinun maistamaan porkkalaan sitten lisätty pinnalle suolaa? Mä en ainakaan huomannut tässä reseptissä ongelmaa sen suhteen. Tietty kannattaa kokeilla tuota keittämistä – onneksi porkkana ei ole raaka-aineena kallis jos ei onnistu 😀 Kerrothan minullekin jos päädyt testailemaan.
-Heidi
Hirveen kauan uunissa =/ Energasyöppö! Valmstan mieluummin tosella tavalla. Vaikka pannulla paistaen porkkanasiivuja ja sitten maustan ne..Marinoiduilla porkkana siivuilla myös voi varmaan korvata.Tai jotain muuta, mutta EI tommosta akaa kolmelle porkkanalle.
Lea, kerro sitten kokeilustasi pannulla paistaen miten onnistui!
-Heid
Tuon järjettömän energiasyöpön porkkalavalmistusoperaation jälkeen on porkkanoista tuhottu kaikki oleellinen minkä olisi saanut syömällä sen suoraan raakana. Liika suola on myös epäterveellistä, on aivan sama mitä suolaa se on. Tuossa touhussa ei ole mielestäni järjenhäivää. Miksi vegaani yrittää ylipäätään tehdä juureksesta lihan makuista jos ei kerran tykkää lihasta? Paljon terveellisempää on graavata lohi, jolloin suolaa ei tarvita kuin olematon murto-osa.
Hei,
Kiitos kommentista.
Reseptissä on toki paljon suolaa, mutta onneksi suolan kokonaissaanti ratkaisee pelin yksilötasolla. Tässä reseptissä ei myöskään pyritä maksimoimaan porkkanan ravintoarvoja – sen voi tehdä popsimalla porkkanoita sellaisenaan. En osaa ottaa kantaa kysymykseesi vegaanin puolesta, itse kun olen sekaani – mutta syön tietysti erittäin mielelläni vegaaniruokaa, jäljittelee se liharuokia tai ei. Tärkeintä on, että ruoka (kuten esimerkiksi porkkala) maistuu hyvältä.
Mukavaa uutta vuotta,
-H