Kaalikeitto – helppoa, hyvää & edullista arkiruokaa
Kaali-jauhelihakeitto (4 annosta)
400g paistijauhelihaa
loraus oliiviöljyä
2 sipulia
puolikas purjosipuli
2 valkosipulinkynttä
1,5-2 litraa vettä
500g kaalia
3 porkkanaa
sormisuolaa
mustapippurirouhetta
paprikajauhetta
2-3 luomu lihaliemikuutiota
laakerinlehti
tuoretta timjamia
Kuori ja pilko sipulit sekä valkosipulit. Kuullota sipuleita tovi kuumalla pannulla oliiviöljyssä. Lisää joukkoon jauheliha. Hakkaa jauheliha lastalla muruksi ja anna ruskistua. Pese ja pilko purjo, ja lisää se jauheliha-sipuliseokseen. Mausta seos reilusti sormisuolalla, paprikajauheella sekä mustapippurirouheella.
Kuori kaalista mahdolliset nahistuneet päälilehdet. Silppua kaali pieneksi ja viipaloi porkkanat.
Kiehauta vesi kattilassa. Lisää kaali ja porkkanat sekä lihaliemikuutiot ja laakerinlehti. Anna kaalin ja porkkanoiden kiehua hiljalleen ainakin tunnin ajan, näin kaalista tulee ihanan pehmeää ja hautunutta. Lisää joukkoon jauheliha-sipuliseos ja anna keiton vielä porista pienellä lämmöllä hetki. Tässä vaiheessa kannattaa koemaistaa keiton maku, ja lisätä tarvittaessa mausteita. Lopuksi lisää joukkoon vielä tuoretta timjamia.
Tuota nesteen määrää voit reseptissä huoletta muuttaa, mikäli tuntuu että sitä on liian vähän tai liian paljon. Muista vain samalla mukauttaa lihaliemikuutioiden määrää – ideaalisti puolta litraa vettä kohden lisätään yksi lihaliemikuutio. Tässä reseptissä kaalia haudutellaan tunti, ja sekin haihduttaa nesteen määrää.
Ihanalta vaikuttaa, täytyypä kokeilla!
Kerro sitten mitä tykkäsit!
-Heidi
Hei tää oli aivan ihanaa, kävi tosin pieni fiba kun ei ollut paprikajauhetta niin korvasin sen jauhelihamausteella ja purjon sijaan laitoin selleriä. Mutta ihan superhyvää, ihanaa talviruokaa 🙂
Oih, kuullostaa hyvältä!
-Heidi
Olen tehnyt ko. keittoa varsinkin silloin kun on enemmän ruokailijoita. Vaikka ei ole ns. vierasruokaa, niin silloin olen myös tehnyt – koska se on niin hyvää ja kaikki ovat kehuneet. Tosin vähän eri tavalla tehtynä. Aineet kuitenkin samanlaiset, paitsi en ole paprikajauhetta käyttänyt. Jauhelihan sekä mausteet olen käristänyt pannulla´ja laittanut porkkanat myös joukkoon vähäksi aikaa. Kaalin olen käyttänyt reilusti pannulla ja maustanut joko siirapilla tai hienolla sokerilla. Seokset olen sitten yhdistänyt kattilaan nesteeseen ja joukkoon lihaliemikuutiota, pinnalle persiljaa. Hyvää on ollut.
Unohtakaa nämä "lihaliemikuutiot". Suoraan sanottuna täyttä pas..a. Lipstikka ja pekoni ajavat saman asian.