parempi_valinta

Minulla starttaa kesäloma tänä vuonna jo juhannusviikolla, eli toisin sanoen ihan kohta. Siispä blogissakin on aika siirtyä kesäisten ja raikkaiden reseptien pariin.Sain kutsun osallistua Sydänmerkin kesäkampanjaan, jossa on tarkoituksena luoda sydäntä hellivä ateriakokonaisuus Sydänmerkittyjä tuotteita käyttäen.

Lähdin koostamaan ateriaani Torinon Ohrahelmien ympärille. Halusin käyttää niitä perinteisen kuskusin sijaan raikkaassa marokkolaishenkisessä salaatissa, jossa maistuu ylellinen sahrami, tuoreet yrtit, kipakka chili, manteli ja granaattiomena.

 Marokkolainen salaatti, harissa-kanavartaat & jogurttikastike. Terveellinen kesäruoka ei ole mautonta, eikä täysin rasvatonta ruokaa.  Suolaakin saa käyttää, kohtuudella.
sydanmerkki_1_harissa_marinoidut_kanavartaat-1
 
Ohrahelmet sisältävät runsaasti kuitua, ja ohran sisältämä beetaglukaanikuitu alentaa kolesterolia. Terveellinen ruoka ei tarkoita automaattisesti rasvatonta ruokaa, ja siksi salaatin rasvatasapaino koostuukin hyvälaatuisesta oliiviöljystä sekä manteleista. Granaattiomenan siemenet ovat todellista superfoodia ja soveltuvat erityisesti sydämestä ja verisuonista huolehtivalle herkuttelijalle.
Marokkolaisen salaatin kaveriksi tein harissamarinoituja kanavartaita, joissa maistuu kumina ja korianteri. Kokonaisuuden kruunaa turkkilaisesta jogurtista tehty kastike, jonka viimeistelee limetin mehu sekä tuore raikas minttu.
 
Etnisiin ruokiin on erityisen helppo saada makua muillakin keinoilla kuin suolaa ja rasvaa ylenpalttisesti lisäämällä. Marokkolaiseen salaattiin tuo makua sahrami, tuoreet yrtit ja limetin hapokas mehu.
sydanmerkki_15_harissa_kanavartaat-1

Marokkolaistyyppinen salaatti (4:lle)

Tarvitset:
2 dl Torino Ohrahelmä
vettä keittämiseen

1/4 dl hyvälaatuista oliiviöljyä
1 tl laadukasta sormisuolaa
0,1 g jauhettua sahramia
1/2 limen mehu

1 salottisipuli
10 cm pala kurkkua
1 keltainen paprika
1 pieni mieto chili
1 granaattiomena
1 dl tuoretta minttua
1 dl tuoretta korianteria
1 dl tuoretta lehtipersiljaa
100 g mantelirouhetta

Salaatin valmistus:
Kiehauta parisen litraa vettä kattilassa. Lisää joukkoon Torino Ohrahelmet ja annan kiehua 15 minuutin ajan. Ohrahelmien kiehuessa sekoita kulhossa oliiviöljy, sahrami, suola sekä limetin mehu keskenään. Valuta ohrahelmet ylimääräisestä vedestä siivilää apuna käyttäen ja kippaa ne  öljy-mausteseoksen joukkoon. Sekoita maustettu oliiviöljy kauttaaltaan tasaisesti ohrahelmiin. Sahrami värjää ohran kauniin keltaiseksi.

Kuori ja silppua sipuli pieneksi. Pilko myös kurkku, paprika ja chili pieneksi. Kuori granaattiomena, ja ota siemenet talteen. (Granaattiomenasta käytetään vain sisuksen punaiset siemenet). Hienonna tuore minttu, korianteri ja lehtipersilja kevyesti veitsellä.
Sekoita sipuli, kurkku, paprika, chili, granaattiomenan siemenet, tuoreet yrtit ja mantelirouhe maustettuihin ohrahelmiin. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa yrttejä tai mausteita.

 

Harissamarinoidut kanavartaat (4:lle)

Tarvitset:
1/2 tl kuminansiemeniä
1/2 tl korianterinsiemieniä

1 rkl harissa-tahnaa
2 rkl hyvälaatuista oliiviöljyä
1 tl valkoviinietikkaa

480 g (1 pkt) Atria Perhetilan Naturel Broilerin Ohut Fileeleikettä
5 kpl puisia grillitikkuja
5 rkl hyvälaatuista oliiviöljyä kanavartaiden paistamiseen

Kanavartaiden valmistus:
Aloita vartaiden valmistus marinadin kokoamisella. Paahda kuminan- ja korianterinsiemeniä tovi kuumalla kuivalla pannulla. Tarkoituksena on ”avata”  hieman mausteiden aromia. Murskaa paahdetut siemenet morttelissa. Sekoita harissa-tahna, oliiviöljy sekä valkoviinietikka keskenään. Lisää joukkoon vielä murskatut siemenet ja sekoita kertaalleen.
Leikkaa kanafileet tasakokoisiksi paloiksi ja pujota ne grillivartaisiin. Valele kanavartaat kauttaaltaan harissa-marinadilla ja anna tekeytyä hetken. Paista vartaita keskikuumalla lämmöllä paistinpannulla oliiviöljyssä parin minuutin ajan per puoli. Voit myös luonnollisesti kypsentää kanvartaat grillissä, jolloin oliiviöljyä ei tarvita.

Minttuinen jogurttikastike (4:lle)

Tarvitset:
200g turkkilaista jogurttia
1/2 limen mehu
1/2 tl laadukasta sormisuolaa
muutama oksa tuoretta minttua

Jogurttikastikkeen valmistus:
Lisää jogurtin joukkoon limetin mehu, sormisuola sekä hienonnettu minttu. Sekoita kastike ja anna tekeytyä tovi jääkaapissa ennen tarjoilua. Tarkista maku, ja lisää mausteita tarvittaessa.

 

Sydäntä voi helliä kesälläkin, myös grillin ääressä.
sydanmerkki_4_marokkolainen_salaatti_-1

 

 

Yhteistyössä:
www.sydanmerkki.fi