Näin sosiaalisessa mediassa kiertävän kuvan pupujussin muotoisista sämpylöistä. Nämä  hilpeät jänöjussit veivät sydämeni. En ollut ennen törmännyt moisiin.  Floran alkava 45-vuotiskampanja antoi minulle oivan mahdollisuuden kokeilla pupujen muotoilemista taikinasta. Sitäpaitsi sämpylät tulevat huomattavasti edullisemmiksi kun ne jaksaa pyöräyttää itse. Ja olen varma, että tämä resepti saa lapset (ja kaikki lapsenmieliset!) kiljahtamaan riemusta sekä ottamaan osaa leipomiseen.
Löysin Youtubesta muutaman erilaisen tavan pupujen muotoiluun, mutta tällä tekniikalla sai aikaiseksi veikemmän ulkomuodon. Ja sehän ei haittaa, vaikka puput olisivatkin hieman erikokoisia ja näköisiä, sillä niinhän ne luonnossakin ovat 😉
Mutta raaskiiko näitä pieniä pupujusseja edes syödä?

Pupusämpylät (n. 20 kpl)
5 dl maitoa
2 tl sormisuolaa
2 rkl sokeria
1 pss kuivahiivaa
11 dl vehnäjauhoja
1/2 dl Flora Kulta juoksevaa kasvisrasvavalmistetta

Koristeluun (pupujen silmiksi):
Rusinoita tai korintteja

Lämmitä maito kattilassa liedellä hieman kädenlämpöä lämpimmämäksi (eli noin 42° asteiseksi). Kaada lämmenyt maito leivontakulhoon ja sekoita joukkoon kuivahiiva, suola sekä sokeri. Lisää jauhot  taikinaan muutamassa osassa koko ajan vaivaten. Lisää taikinan alustuksen loppuvaiheessa joukkoon Flora Kulta juokseva kasvisrasvavalmiste.
Peitä taikinakulho liinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa noin puolisen tuntia tai kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.
Pupujen vartalot:
Kaada taikina hyvin jauhotetulle alustalle. Ota taikinasta n. 1/3 erikseen ja laita se hetkeksi syrjään odottamaan. Jaa lopputaikina n. 20 osaan. Pyörittele taikinasta  mahdollisimman tasaisia, pienehköjä soikean muotoisia pallukoita. Asettele sämpylät väljästi leivinpaperilla päällystetylle uunipellille.

Pupujen korvat ja kuono:
Ota käsittelyyn lopputaikina, jonka siirsit odottamaan vuoroaan. Jaa taikina n. 20 osaan. Pyörittele paloista käsiesi välissä 8-10 cm pituinen ohut taikinapötkö ja painele se tasaiseksi littanaksi ”nauhaksi” varovasti käsiesi välissä (nauhan leveys n. 2cm). Leikkaa nauhat kahtia pituussuuntaan n. puolesta välistä. Asettele nauhan kahtia jaettu osa pupun korviksi ja käännä nauhan yhtenäinen osa pupun vartalon (sämpylän) alle. Seuraavaksi voit hieman hienosäätää pupujen korvien muotoa esimerkiksi sormin tai vaikkapa teelusikan vartta apunakäyttäen. Teelusikan varrella voit myös painaa korviin kätevästi ”kolot”.  (Tästä taikinanauhan asettelusta on alempana havainnekuva.)
Pupujen silmät:
Paina taikinaan silmiksi esimerkiksi puolitetut rusinat.
Kohota pupusämpylöitä tovi liinan alla ja paista 225 asteessa n. 11 minuutin ajan tai kunnes sämpylät ovat ottaneet pintaansa kauniin vaaleanruskean värin.

Tässä vielä havainnekuva ”taikinanauhan” asettelusta.


 Yhteistyössä Flora