Pari viikkoa sitten vietimme rapujuhlia mitä parhaassa seurassa ruokabloggaajien kesken. Juhlien järkkääminen kyseiselle poppoolle oli ollut mielessäni jo ainakin parin vuoden ajan, ja nyt viimein oli aika toteuttaa idea. Helpotin hieman omaa taakkaani järjestelyiden suhteen sillä, että pyysin kutakin vierasta tuomaan jotain alkupala- tai jälkkäripöytään nyyttärihengessä. Sen lisäksi että oma työmääräni juhlien suhteen helpottui huomattavasti, olin erityisen iloinen päästessäni maistelemaan muiden loihtimia herkkuja.

Rapujen kanssa tarjoilin tuttuun tapaan paahtoleipää, voita, tilliä, smetanaa, sipulia sekä sitruunaa. Rapuvuosi alkoi tänä vuonna mielettömän hyvin. Saalista nousi niin paljon, että pystyin valitsemaan itselleni jättisuuret yksilöt. Tarjolla olleet vonkaleet olivat kooltaan jopa 16-senttisiä. Keitin ravut äitini klassisella reseptillä, jonka voit katsoa täältä.

 
Muutimme kesällä uuteen kotiin. Kuten arvata saattaa, lähes kaikki huonekalut ovat saapuneet viikkoja ellei jopa kuukausia myöhässä. Viikkoa ennen juhlia sain kuulla, että tilaamani keittiöntuolit myöhästyvät toimitusaikataulustaan jopa kolme viikkoa lisää. Noh, en tohtinut tämän pienen vastoinkäymisen takia perua juhlia, vaan kurvasin juhlia edeltävänä iltana IKEAan hakemaan väliaikaisia taittotuoleja.

 

Kokit ja potit -blogista tuttu Hannele toi tullessaan aivan ihania minikokoisia ruusukaaliburgereita sekä juurespanzanellaa.

 
Vaimomatskun Jella oli valmistanut alkupalaksi lakritsiliemessä pikkelöityä kukkakaalia sekä paprikasta valmistettua muhammara-tahnaa. Hauskana yhteensattumana myös Chocochilin Elina oli valmistanut samaista paparikaherkkua, joten pääsimme leikkimielisesti ”arvostelemaan” molempia versioita – jotka olivat kylläkin aivan yhtä hyviä. Elina toi mukanansa myös rapeakuorisia juurisämpylöitä.


Minulla on sekä ruis- että vehnäjuuri tilauksessa ystävältäni, joka on täysin hurahtanut juurileivontaan. Odottakaapa vain, pian siis Tiskivuorellakin fiilistellään muhkeita leipiä ja sämpylöitä.


 

Vegaanivieraalle tarjosin sitruunan ja suolan kera keitettyjä latva-artisokkia, joiden kylkeen Jella valmisti karamellisoitua saksanpähkinädippiä. Latva-artisokat ovat loistava valinta rapujen vastineeksi, sillä niiden parissa saa näpertää ja askarrella aivan kuten saksiniekkojenkin kanssa.

 

Hanna toi mukanaan aivan mielettömän hyvää vegaanista cheddaria. Santsasin kyseistä herkkua vähintään kolme kertaa!

 
Jälkkäripöydässä nautimme Avaruusasema-blogista tutun Mikon tekemää suklaalla ja vadelmilla täytettyä Budapest-leivosta sekä Hannan valmistamaa vegaanista porkkanakakkua. Tästä lähtien pyydän vieraita aina tuomaan alkuruoat ja jälkkärit mukanaan!

Pakko myös hehkuttaa Sillä Sipuli -blogin Merituulin mukanaan tuomaa Ron de Jeremy The Hedgehog Giniä, joka oli aivan mielettömän hyvää mixerin, greippiviipaleen, rosepippurin sekä kardemumman kera tarjoiltuna. Merituuli puolisoineen harrastaa ginejä enemmänkin, ja hän neuvoi nauttimaan drinkin huoneenlämpöisenä, jolloin sen aromit pääsevät paremmin oikeuksiinsa.

Olipahan ihana ilta – lisää näitä.
Kiitokset myös Juomavinkille ihanista rapuviineistä!

Tästä alta voit vielä lukea vieraiden postaukset ja raportit illan kulusta:
Hannan Soppa
Avaruusasema
Sillä Sipuli
Vaimomatskuu