Tänä vuonna heitin merrat veteen heti rapukauden alkaessa. Mökkimme sijaitsee Kymijoen rannalla, jossa on  yleisesti hyvä rapukanta. Tosin kaksi viimeistä rapukautta ovat olleet surkeita, mutta onneksi tämän kesän saalis korvasi aiemmat menetykset. Reilussa viikossa rapuja kertyi mertoihin lähes parisataa – eli rapujuhlat ovat tiedossa syyskuun alussa, jes!

Rapujen keittäminen (40 rapua)

5 l vettä
2 dl merisuolaa
4 sokeripalaa
1 iso nippu kruunutilliä
40 rapua

Huuhtele ravut yksi kerrallaan kylmän, juoksevan veden alla. Tarkista samalla, että ravut ovat eläviä. Saksien väliin sekä ravun mahapuolelle jää helposti hiekkaa tai mutaa, joten huuhtele ne erityisen huolellisesti.
Kaada vesi suureen kattilaan. Kippaa perään merisuola sekä sokeri. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Pudota ravut yksitellen kuplivan kiehuvaan veteen (isoimmat ravut ensin).  Lopuksi taita puolet kruunutillinipusta rapujen päälle. Keitä rapuja 10-12 minuuttia viimeisen ravun lisäämisestä kattilaan.
Jäähdytä ravut liemessään nostamalla kattila kylmään vesihauteeseen esim. lavuaariin. Poista keitinliemestä sinne lisätty tilli ja korvaa se  jäljelle jääneellä puolikkaalla tillinipulla. Tämä vahvistaa entisestään tillin makua liemessä. Anna rapujen maustua kylmässä (liemessään) n. 12 tunnin ajan.  Tarjoile ravut viileinä. Kokoa ravut kauniiksi keoksi suurelle tarjoilulautaselle ja koristele esim. kruunutillin kukinnoilla sekä sitruunaviipaleilla.

Minulla on ollut tapana pakastaa ravut, sillä olen pitänyt rapujuhlat yleensä vasta syksymmällä. Alkuun olin jokseen skeptinen rapujen pakastamisen suhteen, mutta aivan turhaan – ravut ovat entistä maukkaampia kun ne pakastetaan omassa liemessään ja otetaan sulamaan hyvissä ajoin ennen tarjoilua. Asettele ravut siististi päälletysten ämpäriin. Kaada keitinliemi siivilän läpi rapujen päälle. Sulje ämpäri kannella ja pakasta.

 Yhden aamupäivän saalis.

Ravut keitetään suolan, sokerin & kruunutillin kera.

 
Ravut aseteltuna ämpäreihin pakastamista varten.

Lopuksi rapujen päälle kaadetaan siivilän läpi valutettu keitinliemi ja annetaan maustua viileässä 12 tunnin ajan. Laitoin ravut tämän jälkeen pakkaseen odottamaan tulevia rapukekkereitä.