Bongasin hesarin ruokapuolelta mielenkiintoisen reseptin lakritsin tekoon. No sitähän oli tietysti päästävä kokeilemaan. Lakritsa valmistuu yllättävän helposti, mutta joitakin ainesosia saattaa joutua metsästämään. Melassia ja lakritsijauhetta löytyy ainakin Ruohonjuuresta sekä Punnitse & Säästä-ketjun valikoimista. Mustaa elintarvikeväriä saa todennäköisimmin apteekeista sekä hyvinvarustetuista supermarketeista. Varusteeksi tarvitset myös lämpömittarin, jotta saat lakritsimassan kuumennettua tarkasti 120 asteeseen.
Lakritsimassa kaadetaan leivinpaperilla vuorattuun vuokaan jäähtymään,
jonka jälkeen se leikataan ja kierretään kierteille.
Itsetehty lakritsi
115 g voita
4 rkl melassia
2,5 dl sokeria
2,25 dl kondensoitua makeutettua maitoa
1,5 tl sormisuolaa
mustaa elintarvikeväriä
3 rkl lakritsijauhetta
2 dl vehnäjauhoja
Mittaa kattilaan melassi, sokeri, voi, kondensoitu maito, sormisuola sekä musta elintarvikeväri. Elintarvikevärin määrä riippuu värin laadusta ja merkistä. Varmin tapa on lisätä väriä pikkuhiljaa massaa samalla sekoittaen kunnes haluttu tummuusaste saavutetaan. Lämmitä seosta kattilassa puukauhalla sekoitellen. Seos tulee lämmittää 120 asteiseksi, jonka jälkeen se nostetaan pois liedeltä.
Jäähdytä massaa tovi ja lisää joukkoon lakritsijauhe sekä vehnäjauhot. Sekoita massa tasaiseksi ja kaada se esimerkiksi leivinpaperilla päällystetylle uuninpelille. Tasoita massa ja anna sen jähmettyä puolen tunnin ajan. Leikkaa lakritsi pitkiksi nauhoiksi terävällä vetisellä ja muotoile kierteille. Anna lakritsien jähmettyä vielä 30 minuutin ajan. (Lakritsi kannattaa säilyttää ilmatiiviissä tilassa ja käyttää noin viikon kuluessa)
Aah, lakritsi on mun heikkous! Kuumottavaa, en tiennytkään että sitä voi tehdä omatoimisesti. Minkä makuista tällä ohjeella tulee, meneekö enemmän pandan, fazerin tai jonkin ihan muun lakun suuntaan?
Tämä oli myös minulle ihan uusi juttu – ja siksi juoksinkin heti perjantaina töiden jälkeen kaupoille hakemaan aineksia 😀 Hmm, maku oli toki erilainen kun kaupan lakuissa, mutta kiva! Mulla tuli mieleen hieman se vanhanajan Käck-patukan maku. Siitä on kyllä aikaa kun olen sitä syönyt, mutta se jokatapauksessa tuli mieleen, heh!
-H
Oijoi, se Käck oli tosi hyvää! tämä menee niin kokeiluun!
Oho, tässähän joutuu lähtemään raaka-aine- ja tarvikeostoksille… Nam!
Kerro sitten miten onnistui!
-Heidi
Joo, se on kyl hyvää!
-H
Voi vitsi, pakko kyllä testata joskus! Tämmöstä karkkia vois syödä hyvällä omallatunnolla kun ei ole kaiken maailman e-koodeja sun muita!
Samaisen reseptin bongasin ja pistin korvan taakse. Piti kysymäni, voittaako tämä Porvoon lakun, mutta on ilmeisen erilaista.
Jeps! Voisi koittaa kaivella muitakin karkki-reseptejä.
-Heidi
Joo, on erilaista, mutta hyvää. En muuten ollut aikaisemmin käyttänyt melassia, ja sehän tuoksui jo itsessään hieman lakritsamaiselle.
-Heidi
Käckiä saa edelleenkin mutta nimi on Kick 🙂 Tätä voisi tehdä äitille joululahjaksi kun hän on lakuhirmu!
Hei,
Tehtiin tämän ohjeen mukaan "lakua", mutta ei siitä tullut kun mureneva ja kuiva laatta;) Mikä meni pieleen?
Kokeilin tällä ohjeella lakua tehdä, mutta ei onnistunut kiertää kierteille alkuunkaan. Massa oli vain murenevaa.
Osaatko sanoa, menikö pieleen väärän lämpötilan vuoksi?
100 astetta ylittyi ja sen jälkeen hetken annoin vielä olla levyllä, kun ei paistomittaria löytynyt:(
täälä ohjeellatein juuri tänää"lakua" ja porvoot ja pandat voitte unohtaa tuo käkki on lähempänä tätä makua mutta tämä on pehmeempi ja tunnin jäähdutyksen jälkeen on helpompi leikata paloiksi ja laittaa muutamaksi tunniksi uunipellinkanssa jääkaappiin ja sieltä pois ottaessa kipata toiselle leivinpaperille ja kerätä palat ja unohtaa tuo vääntely tai kiertely eikä tuota melassia "kerta kiellon päälle" ja sokeria voi linee vähentää sen puoli desiä.seuravalla kerralla tuuppaan anista joukkoon tai jotain muuta kokees