Olen rakastunut punajuuriin. Syön niitä tähän aikaan vuodesta lähes päivittäin. Hyvän makunsa lisäksi punajuuret ovat terveellisiä, edullisia, ja kaiken lisäksi kotimaisia. Puhun siis vihannestiskin tuoreista punajuurista, en säilötyistä etikkamollukoista.
Tänään sunnuntaina oli aikaa valmistaa punajuurista lihaisa laatikkoruoka. Tämä oli oikeastaan harjoittelua joulua varten, jolloin aion tehdä reseptistä variaation, jossa juhlavuutta laatikkoon tuo esim. halloumi -tai fetajuusto. Syödäänkö teillä jouluna punajuurilaatikkoa perinteisten laatikoiden rinnalla? Otan mielelläni vastaan vinkkejä hyväksi todetuista resepteistä.
Punajuuri-lihalaatikko
1 kg punajuuria
2 rkl oliiviöljyä
3 isohkoa sipulia
2 valkosipulin kynttä
400g naudan paistijauhelihaa
2 liha fondantia
sormisuolaa
mustapippuria
Munamaito:
1,5dl vettä
1,5 dl maitoa
3 kananmunaa
Keitä pestyt ja harjatut punajuuret vähässä vedessä kypsiksi (n. 45 minuuttia). Kaada keitinvesi pois ja jäähdytä punajuuret kylmän, juoksevan veden alla. Punajuurten kuori irtoaa helposti veitsellä varovasti rapsuttaen. Raasta kuoritut punajuuret karkeaksi raasteeksi.
Kuullota kuoritut, silputut sipulit sekä valkosipulit paistinpannulla öljyssä. Lisää joukkoon jauheliha mausteineen, hakkaa se muruksi ja anna ruskistua.
Lisää jauheliha-sipuliseoksen joukkoon raastettu punajuuri sekä munamaito. Sekoita massa tasaiseksi ja kaada uunivuokaan. Kypsennä laatikkoa 175 asteessa n. 30 minuutin ajan, tai kunnes munamaito hyytyy.
Laatikon kanssa sopii lisäkkeeksi esim. smetana.
Voi miten ihanaa! Loistava oivallus käyttää punajuurta laatikkoon tähän tapaan, aivan pakko parastaa 😉
Punajuuret ovat hurmaavan hyviä <3
Hei, kiitoksia kommentistasi! Punajuuri on aineksena täysin aliarvostettu – siitähän saa tehtyä vaikka mitä. Löysin myös ihanan punajuurisuklaakakun reseptin, jota on kokeiltava.
-Heidi
Älyttömän hyvää tuli – jopa niin herkullista, että seuraavaan kauppalistaan kirjoitetaan ensimmäiseksi punajuuret! Kiitos ja nam 🙂
-Saga-
Saga,
Kiitos kommentistasi. Jääkaapistani löytyy ainekset lindströminpihveihin – joten se lienee seuraavana kokeilulistalla. Punjauuri on pop!
Moikka!
Eksyin blogiisi ekan kerran, kivoja juttuja löytyi paljon. Olinkin juuri suunnitellut punajuurilaatikon tekemistä, mutta resepti oli vielä eksyksissä. Äitini teki lapsena usein versiota, jossa oli myös riisiä, mutta minä en ehkä riisistä niin välitä. Tämä sinun versiosihan on suorastaan kevyt ja terveellinen, taidan tehdä suunnilleen samanlaisen lootan. Kiitos ideoista!
Hei, kiitos kommentistasi. Juu, tämä on superterveellinen ja helppo laatikkoruoka – mitä nyt hieman sotkua tulee punajuurien raastamisesta 🙂
Kerro sitten mitä tykkäsit!
-Heidi