Eilen saimme pitkästä aikaa illallisseuraa siskoni perheestä sekä vanhemmistani. Suorastaan rakastan kokata ruokaa vieraille, sillä saan hyvän tekosyyn häärätä keittiössä ja valmistaa ruokia, joita ei välttämättä muutoin tulisi arkena kokeiltua.
Valmistin elämäni ensimmäistä kertaa kokonaisen broilerin uunissa kypsyttäen. Itse asiassa en ollut koskaan aikaisemmin edes käsitellyt kokonaista lintua, joten epäilin hieman taitojani broilerin marinoinnin ja täyttämisen suhteen. Huoleni osoittautui täysin turhaksi, sillä ruokalaji oli yllättävänkin helppo ja yksinkertainen valmistaa. Tämä ohje on mukailtu Jamie Oliverin täydellisen uunibroilerin reseptistä. Ja lopputulos sai kehuja myös vieraiden suusta.
Yrteillä ja sitruunalla maustettu uunibroileri (4:lle)
1 kokonainen broileri (paino 1kg-1,5 kg)
1 sitruuna
4-5 valkosipulinkynttä
pari desiä tuoreita yrttejä (esim. meiramia, timjamia, lehtipersiljaa, rosmariinia)
muutama laakerinlehti
sormisuolaa
mustapippuria
oliiviöljyä
Lisäkkeeksi:
bataattia, porkkanaa, sipulia
Huuhtele broileri kauttaaltaan vedellä, ja kuivaa se varovasti talouspaperilla painellen. Mikäli käytät pakastebroileria, sulata se ensin ohjeen mukaisesti. Löysin nämä broilerit Helsingin Stockmannin tuoretiskistä, joten pääsin heti marinoimaan ja täyttämään kanoja ilman sulatteluoperaatiota.
Ensin broilerien nahan ja lihan väliin tulee tehdä tilaa, jotta sinne saadaa hierottua mausteita ja yrttejä maun antamiseksi. Siispä ujuta sormesi kanan ”kaula-aukosta” lihan ja nahan väliin ja tee rintapalojen päälle ikään kuin ”tunnelit”. Tässä kannattaa olla varovainen, ettei nahka pääse repeytymään. Voit hivuttaa nämä tunnelit ulottumaan niin pitkälle kuin mahdollista, melkein linnun selkäpuolelle saakka.
Hiero broilerin vatsaonteloon, nahan päälle ja alle hieman suolaa. Sitten ujuta nahan alle pilkotut ja riivityt yrtit. Asettelin rintafileiden päälle, nahan alle yrttien lisäksi ohuet sitruunaviipaleet antamaan kosteutta ja lisämakua. Täytä vatsaontelo sitruunan puolikkailla, kuorituilla ja murskatuilla valkosipulinkynsillä sekä laakerinlehdillä. Halutessasi voit tehdä koipiin muutaman viillon veitsellä, ja hieroa niihinkin yrttejä ja valkosipulia. Pirskottele broilerin päälle oliiviöljyä sekä ripottele vielä mustapippuria tai muita mieleisiäsi mausteita. Sido broilerin koivet tiukasti yhteen paistolankaa käyttäen. Kannattaa asettaa broileri reunalliseen uunivuokaan, sillä linnusta irtoaa paiston aikana suhteellisen paljon nestettä ja rasvaa. Kypsennä lintua n. 200 asteessa puolentoista tunnin ajan. Lisää vuokaan viimeisen kahdenkymmenen minuutin ajaksi pilkottua bataattia, porkkanaa ja sipulia. Nämä lisäkkeet maustuvat kananrasvassa herkullisiksi kuin itsestään.
Hei! Olen kerran tehnyt uunibroileria ja se jäi valitettavasti hyvin mauttomaksi. Tällä reseptillä ja ohjeella uskallan kokeilla uudelleen 🙂
Hei, kiitoksia kommentistasi ja vierailustasi blogissani. Vinkkinä vielä, että voit täyttää ja marinoida kanan ja esimerkiksi aamulla, ja paistaa sen vasta illalla – näin maut imeytyvät broileriin entistä paremmin.
-Heidi
Eksyinpä minäkin Sagan kautta tänne, ja broileri uunissa. Saas nähä mitä tulee 🙂
Hienoa, miten onnistuit?
-Heidi
Alanpa kokeileen ja palaan kertomaan mikäli onnistui. Itse olisin ohjeeseen kaivannut ainesosaluetteloon tarvittaviin vielä tuon narun joka tarvitaan koipien sitomiseen. Eihän se raaka-aine ole, mutta välttämättömyys jota ainakaan tämä ensikertalainen ei tiennyt ostaa, ja nyt täytyy sitten kesken kokkailujen lähteä kauppaan. Pitäisi opetella lukemaan resepti huolella jo kauppalistaa tehdessä, tiedetään…:)
Hei Jessica,
Kiitoksia kommentistasi. Minulla kävi puolestani niin, että etsin tuota lankaa muistaakseni useammasta kaupasta, enkä sitä lopulta löytänyt, siispä nyöritin nuo jalat yhteen nahanrepaleella, ja hyvin pysyi kiinni! 🙂
Miten broilerit onnistuivat?