Kaupallinen yhteistyö: AEG

Tässä postauksessa tarjoilen herkullista aasialaistyyppistä lohta valmistettuna SousVide-kypsennystekniikalla. Lohifileen tarkasti valittu kypsyysaste tekee siitä aavistuksen läpikuultavaa, ihanan pehmeää ja kauniisti lohkeavaa! Kala kypsyy nopeasti kymmenessä minuutissa höyryuunitoimintoa käyttäen.

Edellisessä postauksessani sivusin uuden kotimme tulevaa keittiöremonttia sekä kodinkonetarpeita. Käytännössä kaikki menee uusiksi: kodinkoneet, kaapistojen rungot, ovet, tasot, lavuaarit, laatoitukset sekä valaistus. Elättelin aluksi toivetta pelkkien kaapinovien uusimisesta, mutta vuosituhannen vaihteessa rakennettu keittiö osoittautui vanhentuneen tyylinsä lisäksi varsin epäkäytännölliseksi. Nyt remonttimme suunnitelmat ovat hyvällä mallilla ja seuraavaksi voimme siirtyä toteutusvaiheeseen. Jännittävää!

Kävin ihailemassa AEG:n uuden Mastery Range -malliston kodinkoneita Electroluxin showroomilla, ja mitä kaunottaria ne olivatkaan! Keittiösarjan punainen lanka on ”dine tune dining”, eli nyt kotikokitkin pääsevät hienosäätämään reseptit huippuunsa. Mastery Range on maailman ensimmäinen täysin reagoiva mallisto ruoanvalmistukseen. Laitteet toimivat kotikokin tarpeen mukaan vastaamalla välittömästi säätömahdollisuuksiin – sarja tuo ammattikeittöstä tutut mahdollisuudet kotikeittiöön. Minussa on pientä ”nörtin” vikaa, ja kaikki säädettävyys ja joustavuus tuo minulle kokkaajana suurta lisäarvoa ruoanlaittoon. En pidä tätä kikkailuna – ruoanlaitto on mielekkäintä kun tekniikka ei tule rajoituksineen sen edelle! Mieluummin valmistan yhdellä kodinkoneella kymmenen erilaista annosta kuin omistan jokaiseen annokseen tilaavievän härvelin.

Keskityin showroomilla lähinnä malliston ”kruununjalokiven” eli SousVide-tekniikalla varustetun SteamPro-höyryuunin testaamiseen, mutta samalla ihailin malliston muitakin laitteita. Erityisesti pidin näppärästä astianpesukoneesta ComfortLift-ominaisuudella. Astianpesukoneen alakori nousee kevyesti ja hallitusti vyötärön korkeudelle jolloin sen täyttäminen onnistuu kätevästi ilman jatkuvaa kumartumista. Tämä jos mikä helpottaa myös selkäongelmaisen keittiötyöskentelyä. Ja säästäähän tuossa myös aikaa kun ei tarvitse kyykkiä lattiatasossa.

Malliston SteamPro-uuni on mielenkiintoinen uutuus. Se tarjoaa kolme erilaista kypsennystoimintoa: lämmön, höyryn sekä näiden yhdistelmän. Yhdistelmätoiminto laskee automaattisesti oikean määrän lämpöä ja höyryä – eli kaikkea ei toki tarvitse säätää itse. Paistolämpömittarin avulla voi mitata tarkasti ruoan sisälämpötilaa. Se ilmoittaa kun esimerkiksi pihvi on saavuttanut halutun kypsyystason, puoliraaka, puolikypsä tai kypsä. Koen itse sisälämpömittarin oleelliseksi erityisesti suurempia lihakimpaleita valmistettaessa. Kypsennysaikaan vaikuttaa moni tekijä, en itse ole niin kokenut kokki, että osaisin sen määritellä fiilispohjalta ilman mittarilukemia. On myös ärsyttävää todeta kesken illallisen lihan olevan ylikypsää tai liian raakaa.

Showroomilla minua opasti uunin käytössä maajoukkueen kokki, joten tiesin olevani hyvissä käsissä.  Uunin säätely tapahtui pyöreän responsiivisen Command Wheelin kautta, joka osoittautui nopealla testaamisella todella simppeliksi ja helpoksi. Olisin selviytynyt uunin käytöstä erinomaisesti myös itsekseni ilman syvällisempää perehtymistä ohjekirjaan.

Lohi on raaka-aineena varsin herkkä, ja useimmiten se kypsennetään yli, jolloin lopputulos on kuiva ja säikeinen. Tämän vuoksi halusin kokeilla uunin höyrykypsennysmetodilla täydellisen lohkeavaa, aavistuksen läpikuultavaa lohta. Sujautin lohen vakuumipussiin marinadin kera, jonka jälkeen se tyhjiöpakattiin. Uuni asetettiin höyrykypsennykselle 50-asteeseen, ja lohi nakattiin sinne kymmeneksi minuutiksi. Kyllä, luit oikein – vain kymmeneksi minuutiksi! Tuijotin kalapalaa nenä kiinni lasissa epäuskoisena – mutta uskottava se oli. Lohi valmistui höyryssä salamannopeasti täydelliseksi pehmeäksi herkuksi, jollaista yleensä saa vain huippuravintoloista. Tässä kohtaa uuden keittiömme uunivalinta oli tehty.

Freesasin lohen kaveriksi pinaattikaalia, kevätsipulia sekä siitakesieniä. Annoksen viimeistelee limetti, seesaminsiemenet sekä tuore aromikas korianteri. Reseptin annokselle löydät kuvan alta.


SousVide -kypsennetty lohi aasialaiseen tapaan

Tarvitset:
250g lohifilee

Lohen marinadi:
2 rkl vähäsuolaista soijaa
2 rkl seesamiöljyä
1 tl hunajaa
1/2 limetin mehu
1/2 tuore chili
1 tl inkivääriä
1 valkosipulinkynsi
1 rkl tuoretta korianteria

Lisäke:
2 rkl seesamiöljyä
1 rkl kalakastiketta
1 rkl hunajaa
1 pinaattikaali eli paksoi tai kiinankaali
4 kevätsipulin vartta
100g siitakesieniä

Annoksen viimeistelyyn:
tuoretta korianteria
paahdettuja seesaminsiemeniä
limetin lohkoja

Tarvitset myös:
vakuumipussi lohen kypsennykseen

Valmistusohje:
Nypi lohifileestä ruodot ja ota kalasta nahka pois. Valmista marinadi sekoittamalla soija, öljy, hunaja ja limetin mehu keskenään. Lisää joukkoon hienonnettu chili, inkivääri, valkosipuli sekä korianteri. Sujauta lohi varovasti sopivan kokoiseen vakuumipussiin ja kaada marinadi perään. Tyhjiöpakkaa ja sulje pussi vakumointikoneella. Säädä uuni höyrykypsennys-ominaisuudelle 50-asteeseen. Anna lohen kypsyä uunissa vakuumipussissa n. 10 minuutin ajan.

Valmista lisäke lohelle. Kuumenna öljy pannulla, kaada joukkoon kalakastike ja hunaja. Lisää pannulle suikaloitu kaali, hienonnetut keväsipulit sekä viipaloidut siitakesienet. Freesaa ainekset kauttaaltaan ja asettele ne lautasille pediksi. Ota lohipalat pussista, ja aseta ne pedille. Viimeistele annos tuoreella koriaterilla, paahdetuilla seesaminsiemenillä sekä limetin lohkoilla.

Meillä on edessämme myös uuden jääkaapin ja pakastimen hankinta. Taisinkin avautua edellisessä postauksessa nykyisestä minijääkaapistamme, josta hankkiudun eroon niin pian kuin mahdollista. Mastery Range -malliston CustomFlex -jääkaapit sekä -pakastimet  ovat osaltaan myös säädeltäviä – ovien lokeroita voi järjestää nopeasti ja helposti omien tarpeiden mukaan.


Tuoreena keittiöremontoijana minua kiinnostaa teidän kokemuksenne ja ajatuksenne aiheesta.
Mikä on sinulle tärkeintä keittiössä ja mihin kannattaa panostaa kodinkoneissa ja niiden toiminnallisuudessa? Sana on vapaa kommenttiboksin puolella!

Kaupallinen yhteistyö: AEG