Kaupallinen yhteistyö: Atria

Rakastan joulua! Se ei yllätä ketään, tänäkin vuonna joulukuusi tuli viritettyä loistoonsa marraskuun aikana. Joulupaperit -ja koristeet on myös hankittu. Niin, ja joulumenu alkaa olla jo kasassa. Joulumenun varhaisen suunnittelun perustelen sillä, että joulupöydässämme istuu parhaimmillaan kahdeksantoista henkeä – kymmenen aikuista ja kahdeksan lasta! Hyvin suunniteltu on tässä tapauksessa puoliksi tehty. En onneksi suunnittele ja kokkaa kaikkea yksin, vaan muodostamme isäni kanssa tässä kohtaa hyvän tiimin. Isä on meistä se perinteisempi kokki, ja minä puolestani yritän ujuttaa joulupöytään erilaisia trendivirityksiä. Usein myös kilpailemme leikkimielisesti siitä kumman kehittämä annos saa eniten kannatusta perheen kesken.

Meillä jouluillallinen keskittyy pääosin kylmiin alkuruokiin, jonka virkaa toimittaa valtava kalapöytä. Parhaimmillaan kalapöydästä löytyy lähes kolmekymmentäkymmentä ruokaa silleineen, äyriäisineen ja mätileipineen. Alkupaloista erityissuosikkini on äidin tekemät ihanat silakkarullat, joita olen rakastanut lapsesta saakka. On sanomattakin selvää, että pääruoat jäävät perheessämme pienemmälle huomiolle. Toki pöydästä löytyy perinteiset kinkut, kalkkunat ja laatikot, mutta yleensä niitä syödään matillisempia määriä – paitsi lapset, he kun eivät aina arvosta ihan kaikkia erikoisempia silli- ja rapuvirityksiäni.

Koska syöjiä  ja ruokalajeja on monta, en yksinkertaisesti kerkeä valmistamaan kaikkea alusta loppuun itse. Eikä onneksi tarvitsekaan – tätä postausta varten testasin nimittäin Atria Bravuuri paistovalmiita laatikoita, joiden avulla säästää mukavasti aikaa. Pakkauksen pussin sisältö sujautetaan paistonkestävään vuokaan. Laatikko koristellaan painamalla sen pintaan lusikalla kuvio,  tuunataan yksinkertaisesti ripauksella korppujauhoja sekä nokareella aitoa voita. Laatikoita paistetaan 150 asteessa noin 35 minuutin ajan. Laatikoista on saatavilla lanttu-, porkkana-, ja bataattiversio. Kaikki laatikot toimivat erinomaisesti, ja etenkin tuo bataattilaatikko tuo kivan twistin perinteisten makujen rinnalle.

Tykkään muutenkin toteuttaa klassikkoresepteistä uusia versioita, ja sen vuoksi kehittelin teille yksinkertaisen, mutta sitäkin maistuvamman astetta rennomman jouluherkun: juures-makkarapannun sinappimajoneesin kera. Reseptissä maistuu perinteiset joulun juurekset kauniisti paahdettuna: lanttu, porkkana ja peruna. Näiden kaverina annoksessa on muun muassa kolmea erilaista herkullista Atria Gastro -makkaraa täyteläisen sinappimajoneesin kera.

 
Joulussa tärkeintä on rauhoittuminen kiireisen arjen keskellä. On ihanaa viettää aikaa perheen kanssa hyvän ruoan äärellä.
Vaikka panostan jouluun mielelläni paljon, en ota siitä kuitenkaan stressiä. Kaikkea ei tarvitse tehdä alusta alkaen itse.

 
Tykkään tuunata jouluklassikoista uusia versioita. Tässä simppelissä juures-makkarapannussa maistuu muun muassa perinteinen lanttu, porkkana ja peruna. Annoksen kruunaa Atria Gastro Ohrapalvi-, Punajuuri- ja Perunamakkara, jotka viipaloidaan ja käytetään nopeasti kuumalla pannulla kauniin paistopinnan saamiseksi. Annoksen kruunaa tuore timjami sekä sinappimajoneesi.

Makkara-juurespannu sinappimajoneesilla (4-6:lle)


Tarvitset:

1 bataatti
3 porkkanaa
3 perunaa
3 punajuurta
2 punasipulia
2 naurista
½ lanttu
0,5 dl oliiviöljyä
sormisuolaa
mustapippurirouhetta
Atria 250g Gastro Ohrapalvimakkaraa
Atria 250g Gastro Punajuurimakkaraa
Atria 250g Gastro Perunamakkaraa
muutama oksa tuoretta timjamia

Sinappimajoneesi:
1 dl majoneesia
1 rkl kokojyväsinappia


Valmistusohje:

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Kuori ja pilko juurekset tasakokoisiksi lohkoiksi. Asettele lohkot leivinpaperilla päällystetylle uuninpellille. Valuta juuresten päälle oliiviöljyä ja mausta ne kauttaaltaan suolalla sekä mustapippurilla. Paahda juureksia uunin keskitasolla noin tunnin ajan, tai kunnes ne ovat kypsiä. Juuresten kypsyessä uunissa viipaloi makkarat ja ota niihin pannulla kauniin ruskea paistopinta. Kaada kypsät juurekset makkaroiden sekaan pannulle. Koristele annos tuoreella timjamilla. Nopea kastike annokselle syntyy sekoittamalla majoneesi sekä kokojyväsinappi keskenään.


Atria
Gastro -makkaroista suosikkini oli ehdottomasti ennakkoluuloton ja rohkea Punajuurimakkara, joka oli maultaan ihanan mehevä ja väriltään kauniin punainen. Nappivalinta joulupöytään!


Valmiit laatikomassat säästävät kiireisen joulujärjestäjän aikaa.
Viimeistele valmiit laatikkomassat ripauksella korppujauhoja sekä nokareella aitoa voita.

 
Juures-makkarapannu on oiva ruoka vaikkapa tapaninpäivän ruoaksi, etenkin jos joululaatikoista on jäänyt yli juureksia!

Nopea sinappimajoneesi syntyy valmiista majoneesista, johon sekoitetaan tujaus kokojyväsinappia.

 
Kuulisin mielelläni myös teidän lukijoiden jouluruoista – syödäänkö klassikot perinteiseen tapaan vai tuunataanko ne ennakkoluulottomasti uuteen muotoon?
Valmistatteko kaiken itse alusta loppuun vai oikaisetteko rohkeasti?

Tunnelmallista ja rentoa joulun odotusta!

Kaupallinen yhteistyö: Atria