Kaupallinen yhteistyö: Atria
Rakastan joulua! Se ei yllätä ketään, tänäkin vuonna joulukuusi tuli viritettyä loistoonsa marraskuun aikana. Joulupaperit -ja koristeet on myös hankittu. Niin, ja joulumenu alkaa olla jo kasassa. Joulumenun varhaisen suunnittelun perustelen sillä, että joulupöydässämme istuu parhaimmillaan kahdeksantoista henkeä – kymmenen aikuista ja kahdeksan lasta! Hyvin suunniteltu on tässä tapauksessa puoliksi tehty. En onneksi suunnittele ja kokkaa kaikkea yksin, vaan muodostamme isäni kanssa tässä kohtaa hyvän tiimin. Isä on meistä se perinteisempi kokki, ja minä puolestani yritän ujuttaa joulupöytään erilaisia trendivirityksiä. Usein myös kilpailemme leikkimielisesti siitä kumman kehittämä annos saa eniten kannatusta perheen kesken.
Meillä jouluillallinen keskittyy pääosin kylmiin alkuruokiin, jonka virkaa toimittaa valtava kalapöytä. Parhaimmillaan kalapöydästä löytyy lähes kolmekymmentäkymmentä ruokaa silleineen, äyriäisineen ja mätileipineen. Alkupaloista erityissuosikkini on äidin tekemät ihanat silakkarullat, joita olen rakastanut lapsesta saakka. On sanomattakin selvää, että pääruoat jäävät perheessämme pienemmälle huomiolle. Toki pöydästä löytyy perinteiset kinkut, kalkkunat ja laatikot, mutta yleensä niitä syödään matillisempia määriä – paitsi lapset, he kun eivät aina arvosta ihan kaikkia erikoisempia silli- ja rapuvirityksiäni.
Koska syöjiä ja ruokalajeja on monta, en yksinkertaisesti kerkeä valmistamaan kaikkea alusta loppuun itse. Eikä onneksi tarvitsekaan – tätä postausta varten testasin nimittäin Atria Bravuuri paistovalmiita laatikoita, joiden avulla säästää mukavasti aikaa. Pakkauksen pussin sisältö sujautetaan paistonkestävään vuokaan. Laatikko koristellaan painamalla sen pintaan lusikalla kuvio, tuunataan yksinkertaisesti ripauksella korppujauhoja sekä nokareella aitoa voita. Laatikoita paistetaan 150 asteessa noin 35 minuutin ajan. Laatikoista on saatavilla lanttu-, porkkana-, ja bataattiversio. Kaikki laatikot toimivat erinomaisesti, ja etenkin tuo bataattilaatikko tuo kivan twistin perinteisten makujen rinnalle.
Tykkään muutenkin toteuttaa klassikkoresepteistä uusia versioita, ja sen vuoksi kehittelin teille yksinkertaisen, mutta sitäkin maistuvamman astetta rennomman jouluherkun: juures-makkarapannun sinappimajoneesin kera. Reseptissä maistuu perinteiset joulun juurekset kauniisti paahdettuna: lanttu, porkkana ja peruna. Näiden kaverina annoksessa on muun muassa kolmea erilaista herkullista Atria Gastro -makkaraa täyteläisen sinappimajoneesin kera.
Joulussa tärkeintä on rauhoittuminen kiireisen arjen keskellä. On ihanaa viettää aikaa perheen kanssa hyvän ruoan äärellä.
Vaikka panostan jouluun mielelläni paljon, en ota siitä kuitenkaan stressiä. Kaikkea ei tarvitse tehdä alusta alkaen itse.
Tykkään tuunata jouluklassikoista uusia versioita. Tässä simppelissä juures-makkarapannussa maistuu muun muassa perinteinen lanttu, porkkana ja peruna. Annoksen kruunaa Atria Gastro Ohrapalvi-, Punajuuri- ja Perunamakkara, jotka viipaloidaan ja käytetään nopeasti kuumalla pannulla kauniin paistopinnan saamiseksi. Annoksen kruunaa tuore timjami sekä sinappimajoneesi.
Makkara-juurespannu sinappimajoneesilla (4-6:lle)
Tarvitset:
1 bataatti
3 porkkanaa
3 perunaa
3 punajuurta
2 punasipulia
2 naurista
½ lanttu
0,5 dl oliiviöljyä
sormisuolaa
mustapippurirouhetta
Atria 250g Gastro Ohrapalvimakkaraa
Atria 250g Gastro Punajuurimakkaraa
Atria 250g Gastro Perunamakkaraa
muutama oksa tuoretta timjamia
Sinappimajoneesi:
1 dl majoneesia
1 rkl kokojyväsinappia
Valmistusohje:
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Kuori ja pilko juurekset tasakokoisiksi lohkoiksi. Asettele lohkot leivinpaperilla päällystetylle uuninpellille. Valuta juuresten päälle oliiviöljyä ja mausta ne kauttaaltaan suolalla sekä mustapippurilla. Paahda juureksia uunin keskitasolla noin tunnin ajan, tai kunnes ne ovat kypsiä. Juuresten kypsyessä uunissa viipaloi makkarat ja ota niihin pannulla kauniin ruskea paistopinta. Kaada kypsät juurekset makkaroiden sekaan pannulle. Koristele annos tuoreella timjamilla. Nopea kastike annokselle syntyy sekoittamalla majoneesi sekä kokojyväsinappi keskenään.
Atria Gastro -makkaroista suosikkini oli ehdottomasti ennakkoluuloton ja rohkea Punajuurimakkara, joka oli maultaan ihanan mehevä ja väriltään kauniin punainen. Nappivalinta joulupöytään!
Valmiit laatikomassat säästävät kiireisen joulujärjestäjän aikaa.
Viimeistele valmiit laatikkomassat ripauksella korppujauhoja sekä nokareella aitoa voita.
Juures-makkarapannu on oiva ruoka vaikkapa tapaninpäivän ruoaksi, etenkin jos joululaatikoista on jäänyt yli juureksia!
Nopea sinappimajoneesi syntyy valmiista majoneesista, johon sekoitetaan tujaus kokojyväsinappia.
Kuulisin mielelläni myös teidän lukijoiden jouluruoista – syödäänkö klassikot perinteiseen tapaan vai tuunataanko ne ennakkoluulottomasti uuteen muotoon? Valmistatteko kaiken itse alusta loppuun vai oikaisetteko rohkeasti?
Tunnelmallista ja rentoa joulun odotusta!
Kaupallinen yhteistyö: Atria
Mä olen sitä mieltä, että kaikki täytyy tehdä itte…siksi mulla on ollu ittetehty piparitaikina vielä pääsiäsisenä syväjäässä terassilla, kun en sitten ehtinytkään leipoa…
Oikeasti, jokainen tekee niinkuin tekee, eikä kaikki joulutkaan ole samanlaisia. Välillä kaikki on ehdottomasti alusta asti tehtyjä, mutta kolmetoistavuotta sitten oli joulu kun makasin yksin sohvalla vain koira jouluseuranani ja avasin jääkapista joulukalat myovikääreistä, ja taitoin ruisleivälle valmiiksi viipaloituakin joulukinkkua.
Mutta ihaninta on kyllä kokkaus, meillä on parhaillaan saman verran väkiä. Nuo paistovalmiit laatikot taipuvat myös ihanaksi ohratoksi, mulla on postaus siitä viime jouluta, http://kaikkiaitinireseptit.blogspot.fi/2016/12/niin-onnistunut-joulubroileri.html
JA HYVÄÄ SYNTYMÄPÄIVÄÄ!
Joo, musta se valmistelu ja keittiössä häärääminen on parasta <3
Oih, kiitos vinkistä - tsekkaan tuon ohraton heti.
Ja kiitos Nanna onnitteluista. Maanantai tosin ehkä hieman rajoittaa tätä synttärijuhlimista... 😀
-Heidi
Oon samaa mieltä, valmistelu ja suunnittelu on melkein parasta joulussa!
Heidi, teidän alkupalapöytä kuulostaa ihan mielettömältä, vaikka en tietty kalattomana voisi syödä siitä puoliakaan (ehkä ne puoletkin kyllä riittäisi, hah).
No niin on!
Joo, se kalahomma on meidän bravuuri <3 Joskus olisi kyllä vaihtelun vuoksi ihan kiva panostaa enemmän erilaisiin pääruokiinkin.
-Heidi
Ihanaa! Täältä löytyy jo joulua!
Kyllä vain!
Joulu <3
-Heidi
Ooh! Sä olet todella jouluihminen jos kuusikin on jo laitettu! Wau! Mullakin on vähän, mutta tässä valossa olen melko maltillinen jouluihminen 😀 Ja toi makkarajuurespannu vaikuttaa ihanalta, vaikka en edes ole makkaramuijia.
Joo, ja nythän mulla on uudessa asunnossa myös parveke – ja mietin kuumeisesti tohtisiko sinne viritellä jotain valoja 😉
Naurattaa tuo makkaramuija-termi!
-Heidi
Mie oon myös täysin jouluihminen. Tänä vuonna erityisesti joulutunnelma on tullut aikaisin. Vielä ei ole kuusta, mutta valoja jo viritin piristämään marraskuuta, joululauluja olen kuunnellut sekä kotona että töissä, ja ekat glögit, aurapiparit ja joulutortut on nautittu. Miusta on myös kiva kuulla muiden jouluista. Jokaisen joulu on omanlaisensa 🙂
Sanoppa Sirkku muuta! Mä laitoin myös eilen ekaa kertaa joulumusiikit soimaan kotosalla. Mietin, että voisin myös maistella tänään vähän glögiä.
-Heidi
Maistelin noita makkaroita messuilla ja yllättivät positiivisesti. Jouluinen ”pyttipannu” ei kuulosta yhtään hullummalta noista tehtynä.
Kiitos Minna kommentista.
Juu, mä tykkäsin näistä makkaroista kovasti. Ja tuo punajuuriversio oli aivan ihanan värinen herkku!
-Heidi
Punajuurimakkara kuullostaa oikeasti tosi hyvältä ja aivan ihania joulukuvia, täynnä joulun tunnelmaa 🙂
Kiitos Johanna <3
-Heidi
Mä olen aikoinani jaksanut hössöttää noiden jouluruokien kanssa niin paljon, että nyt saa viimein riittää. Me tehdään ukon kanssa vain välttämättömin ja nautitaan muutoin rauhasta ja toisistamme. Ihana stressitön joulu!
#stressitönjoulu on kyllä pop!
-Heidi