Ensi viikolla vietettävä Hävikkiviikko huipentuu 16.9. Helsingin Teurastamolla Hävikkifestareihin. Menossa mukana on iso liuta kokkeja, ruoka-alan opiskelijoita, yrityksiä, ruokabloggaajia sekä muita alan toimijoita. Porukkamme yhteinen missio on loihtia ruokahävikistä erilaisia herkkuja sekä kiinnittää huomiota ruokahävikin vähentämiseen.

Minä vaikutan festareilla enimmäkseen Flavour Studion puolella ”Happamasta makeaksi” -näytöskeittiössä. Demokeittiössä valmistetaan päiväysvanhoista maitotuotteista herkullista mustikkagalettea sekä keskustellaan laajemmin ”vanhentuneiden” maitotuotteiden käytöstä leivonnasta. Turhan usein vielä käyttökelpoiset maitotuotteet päätyvät kotitalouksissa roskiin, sen sijaan että niitä hyödynnettäisiin. Meillä kotona hävikkiä aiheuttaa viikon varrella muuttuneet suunnitelmat ja menot, joiden vuoksi suunniteltu ruoka tai annos jää kokkaamatta – ja raaka-aineet jäävät kaappiin odottamaan seuraavaa yritystä.

Maitotuotteiden osalta päiväyksen umpeutuminen ei tarkoita suinkaan sitä, että tuote menisi pilalle samalla kellonlyömällä. Kannustan luottamaan rohkeasti aisteihin, eli yksinkertaisesti haistamalla ja maistamalla tuotetta huomaa onko se käyttökelpoinen vai ei. Parhaimmillaan kaapissa nököttävät päiväysvanhat maitotuotteet antavat inspiraation leivontaan, sillä en tykkää heittää ruokaa roskiin.

Nälkäisenä tapahtumasta ei tarvitse lähteä, sillä Kellohalliin katetaan useamman ruokalajin hävikki-menu, jonka tuotto lahjoitetaan kokonaisuudessaan Itämeren suojelutyöhön. Hävikkimenu kustantaa 10 €, ja alle 10-vuotiaat syövät maksutta.
 

Flavour Studion ”Happamasta makeaksi”-näytöskeittiössä pääset maistamaan herkullista mustikka-timjamigalettea.
Ilmoittaudu näytöskeittiöön tämän linkin kautta. 

Mustikka-timjamigalette

Pohja:
100g luomuvoita
2,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl ruisjauhoja
2 rkl sokeria
ripaus ruolaa
200g smetanaa

Täyte:
150g smetanaa/kermaviiliä/rahkaa
1 kananmuna
0,5 dl sokeria
400g mustikoita
hyppysellinen tuoreita timjaminlehtiä

Koristeeksi:
muutama oksa tuoretta timjamia

Lisäkkeeksi:
vaniljajäätelöä

Valmistusohje:
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Aloita galeten valmistus taikinapohjan valmistamisella.
Kuutioi jääkaappikylmä voi. Lisää joukkoon jauhot, sokeri ja suola. Nypi taikina sormin murumaiseksi. Lisää joukkoon smetana ja työstä taikina uudemman kerran tasaiseksi. Kerää taikina käsin pyöreäksi palloksi ja laita se vartiksi jääkaappiin tekeytymään tuorekelmuun käärittynä. Levitä taikina ohueksi pyöreäksi levyksi leivinpaperilla päällystetylle uuninpellille. Käytä tarvittaessa apuna kaulinta.

Seuraavaksi valmista galetelle täyte. Sekoita smetana/kermaviili/rahka ja kananmuna keskenään. Lisää joukkoon sokeri. Lusikoi seos taikinan päälle siten, että taikinan reunoista muutama sentti jää ilman täytettä. Ripottele seoksen päälle mustikat sekä timjaminlehdet. Käännä taikinan paljaat reunat täytteen päälle ja voitele ne vielä kananmunalla. Paista mustikkagalettea uunin keskitasolla n. 30-40 minuutin ajan. Anna galeten jäähtyä hieman, ja tarjoile se vaniljajäätelön kera.

 
Mihin leipomuksiin teillä upotetaan päiväysvanhat maitotuotteet?

Toivottavasti näemme ensi viikonloppuna Hävikkifestareilla!

lauantai 16.9. kello 11-17
Teurastamo
Työpajankatu 2
Helsinki

Ilmoittautumiset bloggaajien näytöskeittiöihin tästä.

#hävikkifestarit
#saasyödä
#hävikistäherkuksi