Kiinalaisesta keittiöstä ehdottomiin suosikkeihini kuuluvat dumplingsit eli täytetyt taikinanyytit. Nämä herkulliset härkistäytteiset nykeröt paistetaan ja höyrytetään paistinpannulla meheviksi ja tarjoillaan erilaisten dippikastikkeiden kera. Erinomainen tarjottava illanistujaisiin, suosittelen!
Joku ennusti taannoin aasialaisten dumplingsien olevan uusi tuleva trendiruoka kuten sushi. Dumplingseja saa toki vaihtelevasti kiinalaisista ravintoloista, mutta näkisin, että varsinainen suosiobuumi on vasta tulossa. Sillä välin kehittelin teille tämän helpon kotonakin valmistuvan reseptin kaupallisessa yhteistyössä Fine Foodsin kanssa. Urakkaa helpottaa huomattavasti valmiit taikinalevyt, joita saa edullisesti etnisten kauppojen pakastealtaista. Täytteenä dumplingseissa käytetään usein esimerkiksi possua, katkarapuja tai sieniä – mutta siihen taipuu loistavasti myös härkis. Dumplingsit voidaan toki uppopaistaa rapeiksi, mutta pidän itse enemmän näistä pehmeistä kypsäksi höyrytetyistä versioista. Höyryttämiseen tarvitset apuvälineeksi vain kannellisen paistinpannun.
Härkis-dumplingsit (40 kpl)
Tarvitset:
1 pkt (200 g tai 40 kpl) valmiita dumpling-taikina-arkkeja
Dumplingsien täyte:
250 g härkistä
3 kevätsipulin vartta
4 paksoin lehteä (voit käyttää myös kiinankaalia)
1 tl Spice Up! Inkivääritahnaa
1 tl Spice Up! Valkosipulitahnaa
1 tl Spice Up! Sriracha chilikastiketta
1 rkl soijakastiketta
1 rkl Spice Up! Hoi Sin kastiketta
1 rkl seesamiöljyä
Dumplingsien paistamiseen:
seesamiöljyä
vettä
Dippikastike:
5 rkl vettä
5 rkl soijakastiketta
2 rkl riisiviinietikkaa
2 rkl seesamiöljyä
1 tl sokeria
0,5 tl seesamin siemeniä
puolikas tuore chili
Vinkki:
Voit käyttää Spice Up! Makea Chilikastiketta tai Spice Up! Sriracha chilikastiketta sellaisenaan myös dippikastikkeina.
Dumplingsien valmistusohje:
Ota dumplingsien taikina-arkit sulamaan. Kumoa härkis kulhoon. Huuhtele ja hienonna kevätsipulit sekä paksoin lehdet. Lisää ne härkiksen joukkoon. Mittaa seokseen inkivääri- ja valkosipulitahna sekä chili-, soija- ja hoisin-kastike seesamiöljyn kera. Sekoita massa tasaiseksi ja anna maustua jääkaapissa noin tunnin ajan.
Pidä taikina-arkkeja tuorekelmuun käärittynä. Ota arkkeja kelmusta sitä mukaan kun valmistat niitä – näin taikina ei pääse kuivumaan. Lusikoi kunkin taikina-arkin keskelle reilu teelusikallinen täytettä. Sivele arkin reunat kevyesti vedellä kostutetuin sormin. Nipistä kunkin taikina-arkin reunat kiinni toisiinsa kevyesti painaen.
Paista dumplingsit useammassa erässä. Lorauta kuumalle paistinpannulle hieman seesamiöljyä. Asettele dumplingsit pannulle siten, etteivät ne kosketa toisiaan. Kaada pannun pohjalle vettä sen verran, että pohja peittyy. Aseta kansi paistinpannun päälle, ja anna dumplingsien höyrystyä n. 5 minuutin ajan. Kun vesi on haihtunut, lorauta pannulle vielä hieman seesamiöljyä, ja ota dumplingsien pohjaan kauniin kullanruskea sävy. Tarjoile dippikastikkeiden kera.
Dippikastikkeen valmistusohje:
Hienonna chili. Sekoita aineet keskenään ja anna dippikastikkeen tekeytyä tovi ennen tarjoilua.
Kaupallinen yhteistyö: Fine Foods
Oi nam, niin hyvännäköisiä!
Osaatko sanoa, onko tuo dumpling-taikina vegaanista, vai käytetäänkö siinä kanamunaa? Jotenkin alkoi nyt houkuttaa näiden näpertely 🙂
Elina, mun mielestäni nuo olivat vegaanisia. Nyt vain askartelemaan 😉
-Heidi
Minunkin on pitänyt tällaisia kokeilla jo iät ja ajat, mutta jostain syystä en koskaan saa lähdettyä kauppaan, josta niitä saisi. (Ja silloin kun muuten satun sellaisessa käymään, en muista ostaa noita…) Ehkä kesälomalla onnistuisin yhdistämään molemmat. Herkun näköisiä.
Niin, tai sitten jos trendi oikein villiintyy niin näitä varmaan tulee marketteihin niin kuin on käynyt esim. sushitarvikkeille. Kuka muistaa aikaa, jolloin niitä varten piti tehdä ekskursio?
Juu, kesäloma on loistavaa aikaa tehdä rauhassa ruokia, mitä arkena ei välttämättä tule tehtyä.
-Heidi
Tässä on jutut, joita on pitänyt valmistaa pitkään. Spice upitkin löytyis kaikki. Vähän jäin miettimään vaan, tykkäisinkö sittenkin enemmän rapeista kuin lötköistä.
Tee molempia, höyrytä puolet ja uppopaista puolet. Dilemma ratkaistu 😉
-Heidi
Mä en ole tiennytkään, että dumpling taikinaa saa pakasteena! Se on kyllä suuri helpotus. Mä olen vähän laiska lähtemään taikinan tekoon ja kaulintahommiin.
Juu, kyllä vain saa – ja se taikina on ihanan ohutta ja helppoa käsitellä.
-Heidi
En saa tarpeekseni dumplingeista <3
Ne on kyllä niin törkeän hyviä.
-Heidi
Ai että! Edellisistä dumplingsien väsäilykemuista on ihan liian kauan! Oon laiskotellut ja ostanut etnisistä kaupoista pakastedumplingesja vaan … Härkistäyte kuulostaa erittäin hyvälle 🙂
Nyt vaan väkertämään ;D
-Heidi
Taitava oot, hienoja!!
Kiitos Mari!
-Heidi