Kiinalaisesta keittiöstä ehdottomiin suosikkeihini kuuluvat dumplingsit eli täytetyt taikinanyytit. Nämä herkulliset härkistäytteiset nykeröt paistetaan ja höyrytetään paistinpannulla meheviksi ja tarjoillaan erilaisten dippikastikkeiden kera. Erinomainen tarjottava illanistujaisiin, suosittelen!

 
Joku ennusti taannoin aasialaisten dumplingsien olevan uusi tuleva trendiruoka kuten sushi. Dumplingseja saa toki vaihtelevasti kiinalaisista ravintoloista, mutta näkisin, että varsinainen suosiobuumi on vasta tulossa. Sillä välin kehittelin teille tämän helpon kotonakin valmistuvan reseptin kaupallisessa yhteistyössä  Fine Foodsin kanssa. Urakkaa helpottaa huomattavasti valmiit taikinalevyt, joita saa edullisesti etnisten kauppojen pakastealtaista. Täytteenä dumplingseissa käytetään usein esimerkiksi possua, katkarapuja tai sieniä – mutta siihen taipuu loistavasti myös härkis. Dumplingsit voidaan toki uppopaistaa rapeiksi, mutta pidän itse enemmän näistä pehmeistä kypsäksi höyrytetyistä versioista. Höyryttämiseen tarvitset apuvälineeksi vain kannellisen paistinpannun.

 

Härkis-dumplingsit (40 kpl)

Tarvitset:
1 pkt (200 g tai 40 kpl) valmiita dumpling-taikina-arkkeja

Dumplingsien täyte:
250 g härkistä
3 kevätsipulin vartta
4 paksoin lehteä (voit käyttää myös kiinankaalia)
1 tl Spice Up! Inkivääritahnaa
1 tl Spice Up! Valkosipulitahnaa
1 tl Spice Up! Sriracha chilikastiketta
1 rkl soijakastiketta
1 rkl Spice Up! Hoi Sin kastiketta
1 rkl seesamiöljyä

Dumplingsien paistamiseen:
seesamiöljyä
vettä

Dippikastike:
5 rkl vettä
5 rkl soijakastiketta
2 rkl riisiviinietikkaa
2 rkl seesamiöljyä
1 tl sokeria
0,5 tl seesamin siemeniä
puolikas tuore chili

Vinkki:
Voit käyttää Spice Up! Makea Chilikastiketta tai Spice Up! Sriracha chilikastiketta sellaisenaan myös dippikastikkeina.

 

 


Dumplingsien valmistusohje:
Ota dumplingsien taikina-arkit sulamaan. Kumoa härkis kulhoon. Huuhtele ja hienonna kevätsipulit sekä paksoin lehdet. Lisää ne härkiksen joukkoon. Mittaa seokseen inkivääri- ja valkosipulitahna sekä chili-, soija- ja hoisin-kastike seesamiöljyn kera. Sekoita massa tasaiseksi ja anna maustua jääkaapissa noin tunnin ajan.

Pidä taikina-arkkeja tuorekelmuun käärittynä. Ota arkkeja kelmusta sitä mukaan kun valmistat niitä – näin taikina ei pääse kuivumaan. Lusikoi kunkin taikina-arkin keskelle reilu teelusikallinen täytettä. Sivele arkin reunat kevyesti vedellä kostutetuin sormin. Nipistä kunkin taikina-arkin reunat kiinni toisiinsa kevyesti painaen.

Paista dumplingsit useammassa erässä. Lorauta kuumalle paistinpannulle hieman seesamiöljyä. Asettele dumplingsit pannulle siten, etteivät ne kosketa toisiaan. Kaada pannun pohjalle vettä sen verran, että pohja peittyy. Aseta kansi paistinpannun päälle, ja anna dumplingsien höyrystyä n. 5 minuutin ajan. Kun vesi on haihtunut, lorauta pannulle vielä hieman seesamiöljyä, ja ota dumplingsien pohjaan kauniin kullanruskea sävy. Tarjoile dippikastikkeiden kera.

Dippikastikkeen valmistusohje:
Hienonna chili. Sekoita aineet keskenään ja anna dippikastikkeen tekeytyä tovi ennen tarjoilua.

 

 

Kaupallinen yhteistyö: Fine Foods