Viimeisen parin vuoden aikana olen havahtunut pohtimaan enenevässä määrin ruokavalion sekä elintapojen merkitystä terveyteeni.  Omat vanhempani alkavat olla siinä iässä, että he ovat molemmat käyneet läpi erilaisia sairauksia sekä leikkausoperaatioita – enkä itsekään ole enää parikymppinen. Suvussani esiintyy mm. sepelvaltimotautia, jonka yksi suurimmista riskitekijöistä on veren korkea kolesterolipitoisuus. Vaarilleni tehtiin aikanaan vaativa ohitusleikkaus, eikä isänikään ole valitettavasti tältä operaatiolta välttynyt. Kaiken lisäksi äitini puolelta suvussamme on verenpaineen lisäksi naisille periytyvä alttius aivoverisuoniston ongelmiin. Nämä yllämainitut koettelemukset ovat  saaneet minut pohtimaan entistä tarkemin elintapojani. Haluan pitää erityisen hyvää huolta niin sydämestä kuin verisuonistakin. Kolesterolin alentaminen on yksi tärkeimmistä keinoista parantaa sydänterveyttä. Tämä postauksessa esitelty ”kolesterolikuuri” on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Benecolin kanssa.

Aihe liippaa läheltä arkeani myös siinä mielessä, että miehelläni havaittiin reilusti kohonnut kolesteroli jo kolmekymmentävuotiaana. Hänen kokonaiskolesteroliarvonsa oli tuolloin niin korkea, ettei mitta-asteikko enää kyennyt mittaamaan sitä!  Hän on nyt nelikymppinen perusterve mies, joka syö terveellisesti ja harrastaa juoksua aktiivisesti lähes päivittäisellä harjoittelutiheydellä. Kolesterolilääkitys hänellä on ollut käytössä jo yli kymmenen vuoden ajan. Kolesteroli on salakavala vaiva, joka ei näy ulospäin. Kohonnut kolesteroli ei missään nimessä ole vain vanhojen, ylipainoisten tai passiivisten ihmisten vaiva, vaan siitä kärsii suomalaista aikuisista jopa kuusikymmentä prosenttia. Siispä se kannattaa mittauttaa säännöllisesti. Minulla ja miehelläni mittaus tapahtuu kätevästi työterveyden kautta ruutinitarkastusten yhteydessä.

Olemme osallistuneet tämän yhteistyön tiimoilta useamman viikon mittaiseen kolesterolihaasteeseen. Käytämme koko testijakson ajan säännöllisesti kolesterolia alentavia Benecol-tuotteita sekä kiinnitämme huomiota kolesteroliystävälliseen ruokavalioon. Lähtötilanteessa mieheni kokonaiskolesteroli on lääkityksestä huolimatta hieman ihannearvon yläpuolella (5,2). Minun arvoni on hyvä (3,3) – mutta asiaan on hyvä kiinnittää huomiota jo ennaltaehkäisevässä mielessä.

Benecol on suomalainen innovaatio ja maailman ensimmäinen kolesterolia tehokkaasti alentava tuoteperhe. Tuotteiden päivittäisen käytön tulisi alentaa kolesterolia tehokkaasti (jopa 10%) jo parissa kolmessa viikossa. Kolesterolia alentava vaikutus on parhaimmillaan, kun tuotteita nautitaan päivittäin osana ateriaa. Vaikutus on pysyvä, kun kasvistanoliesteriä käytetään riittävästi (1,5-3 g/vrk).

Keho valmistaa kolesterolia itse ja sen lisäksi sitä saa myös ruoasta. Kehon valmistama kolesterolin määrä vaihtelee yksilöllisesti ja tämän vuoksi toisilla arvot ovat korkeammalla, vaikka ruokavalio olisikin terveellinen. Kolesteroli imeytyy ruuansulatuskanavasta verenkiertoon, jossa sen huonot vaikutukset syntyvät. Benecol-tuotteiden kasvistanoliesteri estää siis kolesterolia imeytymästä verenkiertoon, jolloin kolesterolin määrä veressä vähenee. Kasvistanoleja on toki mm. kasviksissa, hedelmissä ja viljatuotteissa, mutta tavallisen ruokavalion kasvistanolimäärä on kuitenkin niin vähäinen, että se ei riitä alentamaan veren kolesterolia.

Ruokavalion puolesta pyrimme entisestään pehmentämään rasvoja sekä lisäämään ravintokuitua ja kasviksia. Aion myös tietoisesti laittaa kalaa enemmän ruoaksi. Töissä on onneksi lounaalla usein tarjolla kalaa, sillä kotona sitä tulee harvemmin laitettua paria kolmea kertaa viikossa. Mieheni ajoittaiset mättöherkut, lihapiirakka ja ranskalaiset perunat ovat kolesterolikuurin ajan pannassa. Linja on tarkoitus pitää rentona, mutta mahdollisuuden tullen, teemme sydämelle parempia vaihtoehtoja. Kerron toisessa postauksessa testijakson jälkeen tarkemmin kolesteroliarvoistamme sekä niissä tapahtuneista muutoksista. Jännittävää! Samalla paneudun tarkemmin Benecol-tuotteiden käyttökokemuksiin.
 

Huomasin ilokseni, että Benecolilta on tullut paljon uusia tuotteita tuon klassisen margariinin kaveriksi: tehojuomia, jugurtteja sekä ravintolisä – jota on helppo nauttia esimerkiksi reissun päällä, se kun ei tarvitse kylmäsäilytystä!

Mansikkajogurtista pyöräytin herkkuaamupalan – verisuonia hellivän tuorepuuron.

Verisuonia hellivä tuorepuuro (1 annos)

Tarvitset:
1 prk (a 125g) Benecol Rasvaton Mansikkajogurtti
1 dl maitoa
1 dl kaurahiutaleita
1 dl vadelmia

Koristeluun:
1 rkl vadelmia
1 rkl mustikoita
1 rkl mysliä
puolikas kiivi-hedelmä

Valmistusohje:
Sekoita jogurtti, maito, kaurahiutaleet sekä vadelmat sekaisin kulhossa. Anna tekeytyä yön yli jääkaapissa. Kumoa tuorepuuro tarjoiluastiaan ja koristele se vadelmin, mustikoin, kiivi-hedelmän viipaleilla sekä myslillä.

 

Miten sinä pidät huolta sydämestäsi sekä verisuonistasi?
Tarkkailetko kolesteroliasi säännöllisesti?

 

Kaupallinen yhteistyö: Benecol