Aasialaisen lihapullabowlin juju on rapeaksi paistetuissa nuudeleissa sekä herkullisissa tahmeissa lihapullissa.
Lihapullissa maistuu chili, valkosipuli ja tuore korianteri. Tahmea suolaisenmakea glaze-kastike valmistuu soijakastikkeesta, hunajasta sekä riisiviinietikasta.
Tämä trendikäs ja maistuva jauheliharesepti on kehitetty kaupallisessa yhteistyössä Atrian kanssa. Tiesitkö, että suomalaisten suosikkiresepteistä kuusi kymmenestä sisältää jauhelihaa? Ja peräti noin puolet lihakaupasta muodostuu jauhelihasta! Halusin osaltani inspiroida lukijoitani käyttämään jauhelihaa ennakkoluulottomasti muissakin kuin perinteisissä kotiruokaresepteissä. Se taipuu moneksi, tykkään erityisesti tuunata sitä tuoreilla mausteilla sekä yrteillä aasialaiseen tai lähi-idän makumaailmaan sopivaksi.
Jauheliha tuli jäädäkseen suomalaiseen ruokakulttuuriin jo 50-luvulla. Kauppiaan valmiiksi jauhama jauheliha helpotti perheen arkea, mutta sen haasteeksi muodostui korkeat työkulut ja suuri hävikki. Atria aloitti vuonna 1992 ensimmäisenä teollisen jauhelihan valmistuksen. Kylmäketju luotiin yhteistyössä kaupan sekä viranomaisten kanssa ja pakkausmateriaalina käytettiin energiajakeeseen soveltuvaa muovia. Tämän jälkeen jauhelihapakkausta ei ole juurikaan muutettu – ennen kuin nyt! Uuden pakkauksen luomisessa tärkeintä oli helppo avattavuus, käytettävyys ja pakkausmateriaalin vähyys.
Aasialainen lihapullabowl (2:lle)
Aasialaiset lihapullat:
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
puolikas tuore chili
4 rkl sesam-öljyä
400g Atria Luomu Nauta Jauheliha 12%
1 kananmuna
0,5 dl korppujauhoja
1 tl chilitahnaa
1 ruukku tuoretta korianteria
suolaa
rouhittua mustapippuria
Tahmea kastike lihapullille:
3 rkl soijakastiketta
3 rkl riisiviinietikkaa
3 rkl hunajaa
1 tl seesaminsiemeniä
Lisäksi:
täysjyvänuudelia
2 rkl sesam-öljyä
2 porkkanaa
10 cm pala kurkkua
1 avokado
kourallinen ituja
Valmistusohje:
Aloita lihapullien valmistuksella. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Pilko ja kuori sipulit. Hienonna chili. Kuullota aineksia tovi kuumalla pannulla sesam-öljyssä. Kaada ainekset kulhoon jauhelihan, kananmunan, korppujauhojen, chilitahnan, suolan, mustapippurin sekä hienonnetun korianterin kanssa. Vaivaa taikinaa käsin, kunnes ainekset ovat kauttaaltaan sekoitettu. Pyörittele lihapullat vedellä kostutetuin käsin tasakokoisiksi pulliksi. Asettele ne leivinpaperilla päällystetylle pellille, ja paista niitä n. 20 minuutin ajan uunissa.
Kaada soijakastike, riisiviinietikka sekä hunaja paistinpannulle. Anna kastikkeen porista ja paksuuntua hiljalleen parin minuutin ajan. Nostele lihapullat joukkoon ja kääntele niitä kastikkeessa vielä parin minuutin ajan. Viimeistele lihapullat ripottelemalla niiden päälle seesaminsiemeniä.
Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan ja valuta ne ylimääräisestä vedestä. Paista nuudeleita muutaman minuutin ajan kuumalla pannulla sesam-öljyssä.
Suikaloi porkkanat ja kurkku ohuiksi siivuiksi. Kuori ja viipaloi avokado ohuelti.
Annoksen kokoaminen:
Täytä kulhon pohja rapeaksi paistetuilla nuudeleilla. Kasaa päälle lihapullia, porkkana- ja kurkkusuikaleita, ituja sekä avokadoa. Lusikoi lihapullien pinnalle paistinpannun pohjalta kastiketta. Koristele annos halutessasi chiliviipaleilla sekä tuoreella korianterilla.
Atrian uusissa fiksuissa jauhelihapakkauksissa on käytetty peräti 50% vähemmän pakkausmateriaalia! Samalla se vie vähemmän tilaa ostoskassissa ja menee pienempään tilaan jääkaapissa ja pakastimessa. Pakkauksissa ei ole käytetty suojakaasua – eikä muutakaan ylimääräistä. Se on myös helppo avata ilman voimaa tai veistä. Tämä pakkausuudistus kaikenkaikkiaan on erittäin tervetullut muutos. Miksei tätä ole jo aikaisemmin keksitty?
Jauheliha itsessään ei ole muuttunut mihinkään, se on vain pakattu hieman tiiviiviimmin ja napakammin uuteen pakkaukseen. Vaikka lihan määrä saattaa silmämääräisesti näyttää pienemmältä, sitä on paketissa tutut 400g.
Pienillä teoilla voi muutenkin vaikuttaa hurjasti keittiössä syntyvän jätteen määrään, tässä muutama helppo arkivinkki:
1.) Ota kauppaan oma kangaskassi mukaan, älä osta turhaan muovikasseja
2.) Osta hedelmille uudelleenkäytettävä ekopussukka
3.) Ei pakasteita pieneen pussiin kassalla
4.) Vältä ostamasta ylimääräiseen muoviin pakattuja hedelmiä ja kasviksia
5.) Kierrätä biojätteet erikseen
Miten teidän kotikeittiössä vähennetään syntyvän jätteen määrää?
Kaupallinen yhteistyö: Atria
upean kuuloinen resepti – kyllä on jauheliha käytössä täälläkin 🙂
Kiitos Erja! <3
-Heidi
Herkullisen näköistä!
Kiitos Minna!
-Heidi
Hyvännäköinen kulho!
Meillä aasialaisittain tehdyt lihapullat ovat sukeltaneet vietnamilaiseen liemeen. Todella hyvää sekin!
Miun pitäis hypätä enemmänkin mukaan tähän kulhoruokatrendiin, koska tämäkin näyttää niin ihanalta ja onhan nyt kulhosta syötävä ruoka paljon jännempää kuin lautaselta syöty. Meillä on lihankulutus aika vähäistä, muttei olematonta, ja ilahduttaa nähdä luomujauhelihaa 🙂
Joo, on siinä oma jujunsa, kun ruoka tarjoillaan kulhosta 😉 Mä pyrin ostamaan aina jauhelihan luomuna.
-Heidi
Sama juttu, ostan aina jauhelihan luomuna. MUTTA eilen lähetin miehen kauppaan ja se tuli takaisin tavallisen tehotuotetun lihapaketin kanssa koska ”luomu oli niin riistohintaista”. Koukkasin sitten eilen Lidlin kautta ja hain pakkaseen useamman paketin edullisempaa luomujauhelihaa… Tämän episodin jälkeen olen nyt vihdoin miettinyt tosissaan lihan hankkimista suoraan tuottajilta, meidän lähiössä toimii esim REKO ruokapiirii.
Joo, mä olen isäni kanssa käyttänyt Itä-Helsingin REKO-ruokapiiriä, mutta tuokin on hyvä vaihtoehto laittaa ihan lähimarketista pakastimeen lihaa.
-Heidi
Uudet pakkaukset oli tosi näppärä aukaista, tykkään. Herkullisen kuuloinen resepti.
Mä tykkäsin myös Peggy kovasti!
-Heidi
Ihanat maut, vaikken paras olekaan sanomaan mitään naudanjauhelihasta ;). Kulhot ovat kyllä niin parasta ruokaa, saa vaan kunnolla lusikoida sen enempää hienostelematta. Kiva, jos ovat kehittäneet vähän ekologisemman pakkauksen!
Kiitos Saara!
-Heidi
Meillä on jauhelihan käyttö vähentynyt samaa tahtia kuin lihan käyttö noin muutenkin, mutta lihapullia tehdään eri versioina tietysti säännöllisesti. Meillä varmaan syntyisi kapina, jollei niitä olisi pöydässä säännöllisesti.
Minä käytän pääasiassa kangaskassia ja koitan välttää ylimääräisiä pakkauksia muutenkin. Silti tuntuu tulevan jätettä viiden hengen perheessä ihan liikaa.
Joo, se jätteen määrä on ihan älytöntä. Vaikka kuinkaa koettaa tehdä fiksuja valintoja – jo ihan kahdenkin hengen taloudessa…
-Heidi
Kiva ohje! Kun vielä keksittäisi muoville korvike pakkauksissa. Meillä kierrätetään niin paljon kuin mahdollista. Sekajätettä ei tule nimeksikään ja kompostori pöhisee. Ruokaa menee vähän hävikkiin, itse tehden ja suunnitelmallisuudella.
Niin nätisti aseteltu kulhoruoka, että ei raaskisi käydä käsiksi 🙂
Voi kiitos Mari!
-Heidi
Jauheliha kuuluu perustarvikkeisiin meilläkin. Ihanan näköinen kulhoruoka ja tahmea kastike houkuttelee aina!
Jauhis kyllä sopii niin moneen – liian usein sitä tulee tosin tehtyä vain arkiruoissa, kun siitä saa tehtyä vaikka mitä fiinimpääkin!
-Heidi
Enpä tiennyt että Atrialla on luomujauhelihaa valikoimissaan, hyvä että on 🙂
Jeps!
-Heidi