Tiskivuoren Emäntä Epsanjassa -ruokasarja jatkuu. Eilen operoin taas lähikaupan kalatiskillä vähemmän täydellisellä espanjallani. Loppu hyvin, kaikki hyvin – sain bouillabaissen, eli ranskalaisen äyriäis-kalakeiton ainekset kasaan. Ja kalatiskin täti jopa perkasi ja fileerasi kalat minulle valmiiksi.

Käytin keitossa lubina-, dorada- ja trucha-kaloja sekä chirlas- ja sinisimpukoita. Reseptistä löytyy tutut suomalaiset vaihtoehdot näille eksoottisemmille kala -ja äyriäislajeille. Voit hyvin käyttää reseptissä vain yhtä simpukkalajia ja kalamarirenkaat voi jättää pois, mikäli näitä on huonosti saatavilla.

 

Bouillabaisse (8:lle)

Tarvitset:
2 isoa sipulia
5 valkosipulinkynttä
puolikas purjosipuli
3 porkkanaa
2 varsisellerin vartta
iso loraus oliiviöljyä
2 rkl voita
4-5 dl kuivaa valkoviiniä
2l valmista kalalientä
3 isohkoa perunaa
1 rkl tomaattipyreetä
sormisuolaa
10-15 kokonaista mustapippuria
500g erilaisia simpukoita (esim. sini – ja sydänsimpukoita)
1 kg eri kalalajeja fileoituna (esim. lohta, kuhaa, siikaa)
150g kalamarirenkaita
150g katkarapuja kuorittuna
kourallinen tuoretta lehtipersiljaa

Koristeeksi:
tuoretta lehtipersiljaa

Lisäkkeeksi:
rapeakuorista leipää

Valmistusohje:
Aloita bouillabaissen teko puhdistamalla ja huuhtelemalla simpukat huolellisesti. Fileeraa ja pilko kalat reilun kokoisiksi suupaloiksi. Kuori ja hienonna sipulit. Lisää ne suureen kannelliseen kasariin oliiviöljyn ja voin kera. Kuullota sipuleita tovi ja lisää joukkoon pilkottu purjosipuli, varsisellerit sekä porkkanat. Jatka kuullottamista vielä tovi. Lorauta joukkoon valkoviini ja anna kiehua hetken. Lisää joukkoon kalaliemi ja kuoritut lohkotut perunat sekä tomaattipyree. Anna keittopohjan kiehua kunnes perunat ja porkkanat ovat lähes kypsiä. Mausta keitto sormisuolalla sekä mustapippureilla. Lisää joukkoon simpukat ja anna niiden kiehua pari minuuttia. Lisää viimeiseksi keittoon kalamarirenkaat, kuoritut karkaravut sekä kalapalat. Anna keiton kiehua hiljalleen vielä muutaman minuutin. Viimeistele bouillabaisse tuoreella lehtipersiljalla ja tarjoile se rapeakuorisen leivän kera.
 

Kalakeiton liemi dipataan rapeakuoriseen leipään. Keiton kaveriksi sopii lasillinen raikasta ja kuivaa valkoviiniä.