Kesän ehdoton grillihitti on flank steak, eli naudan kuve, joka jätetään mukavan mediumiksi sisältä, ja tarjoillaan ohuen ohueksi viipaloituna salaatin tai vaikkapa grillattujen kasvisten kera.

Flank steak on eittämättä kesän kuumin grillaustrendi, eikä suotta. Olen nyt pariin kertaan kokeillut valmistaa tätä herkkua grillissä – ja tässä pieni neuvon sananen: tärkeintä on ostaa laadukasta flank steakia, joka on varmasti mureaa. Ensimmäisellä kokeilukerralla lihasta tuli oppikirjatasoisesta valmistamisesta huolimatta sitkeää kengänpohjaa. Toisella kerralla ostin kokkiystävieni suosituksesta parempilaatuista lihaa, ja mureus oli taattua. Suosittelenkin käyttämään joko black angus -tai waguy -flank steakia tyyrimmästä hinnasta huolimatta.
Flank steak grillissä (4:lle)
Tarvitset:
600g flank steakia
Punaviini-yrttimarinadi lihalle:
1,5 dl punaviiniä
0,5 dl hyvälaatuista oliiviöljyä
4 valkosipulinkyttä
2 oksaa rosmariinia
2 oksaa timjamia
hyppysellinen sormisuolaa
hyppysellinen mustapippurirouhetta
Koristeeksi:
pari oksaa hienonnettuja tuoreita yrttejä (esim. rosmariinia/timjamia/lehtipersiljaa)
ripaus sormisuolaa
Liha marinoidaan vuorokautta ennen kypsennystä ja otetaan huoneen lämpöön tuntia ennen grillaamista.
Flank steakille sopiva sisälämpötila on n. 54 astetta. Käytin apuna digitaalista paistomittaria oikean kypsyysasteen varmistamiseksi.
Flank steakin valmistus:
Tee ensin lihalle marinadi. Sekoita oliiviöljy ja punaviini keskenään. Lisää joukkoon kuorittu ja pieneksi pilkottu valkosipuli, hienonnetut yrtit ja mausteet. Sekoita kertaalleen. Kaada liha ja marinadi samaan kannelliseen ja tiiviiseen astiaan. Anna lihan marinoitua vähintään yön yli.
Ota liha huoneenlämpöön noin tunti ennen grillaamista. Grillaa flank steakia kuumassa grillissä molemmin puolin jättäen sen mediumiksi. Suosittelen käyttämään apuna digitaalista paistomittaria, joka piipittää oikean kypsyysasteen (sisälämpötila n. 54-56 astetta) kohdalla.
Kääräise liha folioon ja anna sen vetäytyä rauhassa noin kymmenen minuutin ajan. Viipaloi liha ohuiksi siivuiksi poikkisyin. Koristele halutessasi yrteillä ja sormisuolalla, nauti salaatin tai vaikkapa grillattujen kasvisten kera.
Minä ostin tänään kuvetta ja mietin tehdä jo tänään sitä, mutta taidankin laittaa marinadiin yöksi. Kokeilen tätä sinun käyttämääsi ohjetta 🙂
Noh, miltä maistui? Saitko onnistumaan hyvin?
-Heidi
Kyllä onnistui! Ja oli helppo tehdä. En marinoinut ihan niin kauan kuin sinä, mutta muuten tottelin 😀 Olisi pitänyt leikata viipaleet vähän ohuemmiksi, mutta tykkäsimme oikein paljon.
Jes, hieno juttu! Kiva kuulla 🙂
Harmittelen tätä kerrostaloasumista, kun ei ole pihaa tai parveketta missä grillata. Eikun olikos se peräti niin, ettei partsilla saa enää grillata? On siis enemmän harvinaista herkkua mökkimaisemissa.
-Heidi
Liha ei kyllä tunnissa lämpene pöydällä yhtään mihinkään, todellisuudesta vieraantuneet hysteerikot pelkää pöpöjä. Voi huoletta jättää marinoitumaan kellon ympäri pöydälle. Jos ongelmia on liha ollut pilalla jo alunkin tai omassa hygienissa vikaa.
Mä varmasti olen todellisuudesta vieraantunut hysteerikko, kun en kyllä uskalla jättää lihaa tai mitään ruokaa yöksi pöydälle ;D
-Heidi