Vihjasin taannoisessa postauksessani, että tulen toukokuun aikana tuunaamaan Fazer Paahtoa hieman tavallisesta poikkeavalla tavalla. Lähdin hakemaan luomukseeni ideaa paahtoleivän käyttötarkoituksen kautta. Perheessämme paahtoleipä on aina kuulunut erityisesti juhlapöytään. Jouluaattona paahtoleipä muodostaa suorastaan pyhän liiton mädin, smetanan ja sipulin kanssa. Kesän juhlista paahtoleipä puolestaan lunastaa paikkansa osana rapujuhlien kattausta.
Näkisin paahtoleipäannokseni sopivan hyvin kesän valmistujais- tai rippijuhliin tarjottavaksi kuohuviinin kera. Toisaalta miksipä sitä ei hemmottelisi ystäviä rennoissa illanistujaisissa kauniilla suolaisilla leivoksilla joissa maistuu pohjalla rapea täysjyväinen paahtoleipä, kuohkea ja täyteläinen avokadomousse sekä sopivasti suolainen mäti.
 
Suolainen avokadomousse-mätileivos rapealla paahtoleipäpohjalla.
macc88tileivos_4-1

Avokadomousse-mätileivos (4 kpl)

Avokadomousse:
2 kypsää avokadoa
2 rkl maustamatonta tuorejuustoa
1 dl kuohukermaa
1 limetin mehu
2 liivatelehteä
ripaus vastajauhettua mustapippuria
ripaus sormisuolaa

Pohja:
4 kpl Fazer Paahto Täysjyvä- leipäviipaletta

Koristeeksi:
4 rkl mätiä
muutama salaatinverso (esim. rucolanverso)

Tarvitset myös:
Pyöreitä pohjattomia leivosmuotteja (halkaisijalta n. 6 cm)
Leivinpaperia

 

Paahtoleipä taipuu hienostuneeksi herkuksi.
macc88tileivos_1-1

 

Avokadomoussen valmistus:
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Halkaise ja kuori avokadot sekä poista kivet. Aja avokadot ja tuorejuusto tasaiseksi, sileäksi massaksi monitoimikoneella tai sauvasekotinta apuna käyttäen. Vaahdota kerma. Kuumenna limetistä puristettu mehu pienessä kattilassa ja lisää joukkoon vedestä valutetut liivatelehdet koko ajan sekoittaen. Kaada lime-liivateseos tuorejuusto-avokadomassan joukkoon ohuena nauhana massaa sekoitellen. Nostele lopuksi varovasti massan joukkoon kermavaahto ja kääntele seos tasaiseksi. Mausta lopuksi ripauksella sormisuolaa sekä mustapippuria. Tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa.

 
Pohjan valmistus:
Paahda paahtoleivät rapsakoiksi leivänpaahtimessa. Paina leivosmuotilla leipäviipaleista pohjat leivoksille.

 
Leivosten kokoaminen:
Leikkaa leivinpaperista leivosmuotin syvyinen ja riittävän pitkä suikale. Vuoraa leivosvuoan reunat sisäpuolelta leivinpaperilla, näin mousse ei tartu muottiin ja lopputuloksena on kauniin sileäreunainen leivos. Paina paahtoleipäpyörylä leivosvuoan pohjalle. Lusikoi pohjan päälle avokadomoussea muutaman sentin paksuiseksi kerrokseksi ja laita leivos hyytymään jääkaappiin vähintään tunniksi. Kokoa loput leivokset samalla kaavalla.

 
Leivoksen viimeistely ja koristelu:
Kun leivokset ovat hyytyneet, nosta muotti varovaisesti pois sen ympäriltä. Irroita seuraavaksi leivinpaperisuikale varovaisesti leivoksen reunoilta pois. Viimeistele annos ruokalusikallisella lempimätiäsi sekä salaatinversolla.

 

Yhteistyössä:
http://www.fazer.fi/tuotteet-ja-asiakaspalvelu/leipa/artikkelit/tuunatut-toastit-valloittavat-nyt-myos-suomen/