Liemessä-blogin Jennin inspiroivasta Katukeittiö-ruokakirjasta julkaistiin kolmas painos hetki sitten.  Kolmas painos sisältää Vietnamin katukeittiöistä tuttuja reseptejä, jotka ovat lahjakkaan bloggaajaystäväni Hannan käsialaa. Hanna tuntee vietnamilaisen keittiön salat, ja hänen ihanan bloginsa vietnamilaisten reseptien ansiosta päädyin tovi sitten kokkaamaan elämäni ensimmäisen pho-keiton.

Ennen kirjan painamista Hanna huhuili vapaaehtoisia koekaniineja testailemaan kirjaan valikoituneita reseptejä. Ilmoittauduin välittömästi testijoukkoihin. Kun sähköpostiini kilahti happaman kalakeiton resepti mutristin kulmiani epäilevästi. Mikä ihmeen hapan kalakeitto? Ja miten mihinkään kalakeittoon voi tulla ananasta? Hieman epäillen marssin kauppaan raaka-aineostoksille ja päätin antaa ananakselle mahdollisuuden.

Epäluuloistani huolimatta tartuin kauhaan ja lopputuloksena syntyi aivan mielettömän ihanan makuinen kalakeitto, jossa maistuu vieno sitruunaruoho, tamarind-kastike ja chili. Ja kyllä, se ananas sopii kokonaisuuteen kuin nenä päähän! Lusikoituani keittoa kituusini kaksi kulhollista raportoin Hannalle onnistuneesta kokeilustani riemuiten. Suosittelen, hapan kalakeitto on herkkua!

Katukeittiö-kirjan kolmas painos sisältää Vietnamin keittiön erikoisuuksia

Hapan kalakeitto on tyypillinen eteläisen Vietnamin ruoka ja soppaan käytetään aina sitä kalaa, mitä Mekong-joesta sattuu nousemaan. Vaalean kalan sijaan keittoon sopii myös lohi ja katkarapujen lisäksi muut äyriäiset. Tamarind on tämän keiton salaisuus ja varmimmin sitä löytyy aasialaisista kaupoista. Hätätapauksessa voit korvata tamarindin 1 limetin mehulla – mutta lopputulos ei ole aivan sama.

Hapan kalakeitto (Canh chua cá)

 

Tarvitset:
200 g katkarapuja
400 g vaaleaa kalafilettä tai 1 pieni siika
1,5 l kalalientä
3 rkl tamarindia
puolikas ananas
2 tomaattia
3 lehtisellerin vartta
2 rkl sokeria
1 rkl suolaa
1 rkl kalakastiketta
2 punaista chiliä
2 sitruunaruohoa
1 salottisipuli
4 valkosipulinkynttä
1 dl mung-pavun ituja
tuoretta korianteria
4 kevätsipulia

Valmistusohjeet:

Mittaa kalaliemi kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää tamarind ja anna muhia miedolla lämmöllä
samalla, kun pilkot muita aineksia. Kuori ananas ja poista sen puiseva keskusta. Leikkaa ananas kuutioiksi. Leikkaa tomaatit neljään tai kuuteen osaan ja poista siemenet. Leikkaa sellerinvarret ohuehkoiksi siivuiksi. Hienonna chilit.  Kuori ja hienonna sitruunaruohot, salottisipuli ja valkosipulinkynnet. Lisää ananaskuutiot, tomaatit, sellerit, chilit, sitruunaruohot, sipulit ja valkosipulit kattilaan ja mausta sokerilla, suolalla ja kalakastikkeella. Anna muhia noin kymmenen minuuttia. Leikkaa kalafileet kuutioiksi (tai kokonainen, suomustettu kala kyljyksiksi) ja lisää ne rapujen kanssa keittoon. Anna kalojen kypsyä muutama minuutti ja jaa keitto lautasille. Viimeistele annokset mung-pavun iduilla, tuoreella korianterilla ja hienonnetulla kevätsipulilla. Keiton kanssa voi tarjota myös riisiä tai nuudeleita.
 Lopputuloksena syntyi aivan ihanan kevyt ja raikas kalakeitto – suosittelen kokeilemaan.