Otin osaa reseptikilpailuun, jossa piti luoda Jacob’s Creek Earth Vine Grape Organic Chardonnay viinille makupariksi kasvisresepti. Kokkaan liian vähän varsinaisia kasvisruokia, joten siinä oli hyvä syy tarttua haasteeseen.
Pitkän harkinnan jälkeen sain idean valmistaa perinteisen lihacarpaccion sijaan samaa ruokalajia punajuuresta. Punajuuren kaveriksi lisäsin brie-juustoa, mangoldia sekä hunajakaramellisoituja saksanpähkinöitä.
 Punajuuricarpaccio briejuustolla & hunajakaramellisoiduilla saksanpähkinöillä

Punajuuricarpaccio (4 annosta)

Punajuurien keittäminen:
4 punajuurta
vettä
keitinveteen 1 tl sormisuolaa

Marinadi punajuurelle:
0,5 dl oliiviöljyä
1 rkl ranskalaista punaviinietikkaa
puolikkaan sitruunan mehu
1 tl sormisuolaa
1 tl sokeria
1/2 tl vastarouhittua mustapippuria

Hunajalla karamellisoidut saksanpäkinät:
kourallinen saksanpähkinöitä
1 tl hunajaa
1 rkl vettä

Lisäkkeeksi:
brie-juustoa
mangoldin lehtiä
tuoretta viikunaa

Keitä punajuuria n. 20 minuutin ajan, tai kunnes ne ovat ”al dente”. Jäähdytä punajuuria hetken kylmän juoksevan veden alla ja kuori ne. Höylää punajuurista ohuita viipaleita esimerkiksi juustohöylällä.
Seuraavaksi valmista marinadi. Sekoita oliiviviöljyyn punaviinietikka ja sekä puristettu sitruunan mehu. Lisää joukkoon mausteet ja sekoita. Kaada marinadi punajuuriviipaleiden päälle ja anna maustua jääkaapissa tovin.
Paahda saksanpähkinöitä kuivalla pannulla. Lisää joukkoon hunaja ja vesi. Kääntele pähkinöitä varovasti pannulla kunnes pähkinät ovat ottaneet itseensä hieman väriä ja hunaja on karamellisoitunut pähkinöiden pintaan.
Kokoa lautaselle punajuuriviipaleet, mangoldin lehdet, briejuusto ja pähkinät. Koristele tuoreella viikunalla. Lusikoi valmiin annoksen päälle vielä teelusikallinen marinadia. Nauti annos viileän valkoviinin kera.