Ajelimme taannoin taas pohjoisen mökkimaisemiin kolmentoista tunnin ajan. Hullun hommaa, mutta aina yhtä palkitsevaa! Perillä meitä odotti sopivat kirpeät pakkaset sekä yli metrin lumikinokset. Oma mökkimme sijaitsee tunturissa, eikä sinne pääse tähän vuodenaikaan kuin lumikelkalla. Kävimme toki kurkkimassa, että mökillä on kaikki kunnossa mutta yövyimme tuttuun tapaan Galdotievan lomakylässä aivan Norjan rajalla. Vierailimme myös pikaisesti Norjan puolella Kautokeinossa.
Perheellämme on ollut mökki Enontekiöllä yli kolmenkymmenen vuoden ajan, ja tässä ajassa olemme saaneet seudulta paljon hyviä ystäviä. Tällä reissulla paikallinen tuttavamme kutsui meidät kylään, ja pääsin seuraamaan vierestä perinteisen poronkäristyksen valmistusta! Suhteeni poronkäristykseen on ollut aina kahtiajakoinen. Turhan usein käristys tarjotaan vetisessä liemessä ja poronlihan virkaa toimittaa pakkasesta otettu saksanhirvimuru. Ei, ei ja vielä kerran ei! Tällä kertaa vuorossa oli kuitenkin aitoa poronkäristystä. Reseptissä käytettiin lihana poron sisäpaistia, jossa oli mukana jonkin verran rasvaa. Liha on luonnollisesti peräisin tuttavamme omista poroista.
Lopputuloksena syntyi paras poronkäristys mitä olen koskaan syönyt! Reseptissä ei ole mitään ylimääräistä, ja se on kaikessa konstailemattomuudessaan jumalaisen hyvää. Tuo poronliha kypsyi uskomattoman nopeasti täysin mureaksi. Olin yllättynyt käristyksen mehevyydestä – reseptiin ei lisätä lainkaan ylimääräistä nestettä. Mausteeksi tarvitaan vain suolaa ja aavistus mustapippuria.
Aito poronkäristys perunamuusilla (4:lle)
Tarvitset:
2 rkl voita
400 g poron sisäpaistia (jossa hieman rasvaa)
sormisuolaa
mustapippurirouhetta
Perunamuusi:
700 g jauhoisia perunoita
2 rkl voita
sormisuolaa
Valmistusohje:
Kuori ja lohko perunat. Laita ne keittymään suolalla maustettuun veteen. Perunoiden kypsyessä aloita poronkäristyksen valmistus. Ota liha pakkauksestaan ja kuivaa se kauttaaltaan kevyesti talouspaperilla. Viipaloi poronliha ohuiksi siivuiksi. Laita paistinpannu kuumenemaan liedelle. Lisää pannulle voi ja porosiivut. Ruskista lihat kauttaaltaan kuumalla pannulla ja mausta ne kevyesti sormisuolalla sekä mustapippurirouheella. Peitä pannu kannella ja laske lieden lämpötilaa. Anna lihojen hautua alhaisella lämmöllä 5-10 minuutin ajan. Lihojen hautuessa kaada kypsien perunoiden keitinvesi pois ottaen sitä talteen noin yhden desilitran verran. Survo perunat perunasurvimella. Lisää samalla joukkoon keitinvesi, voi sekä sormisuola. Perunamuusissa saa olla reilusti sattumia, sen ei tarvitse olla tasaista. Tarjoile perunamuusi poronkäristyksen kera.
Tuollaista muusia sanotaan minun synnyinseudullani Rovaniemen korkeudella pottuvoiksi. Ja siinä tosiaan pitää olla sattumia ja paljon voita. 😀
Nimi kyllä kuvaa hyvin – mä tykkään myös tämmöisestä rouheammasta muusista!
-Heidi
Eikö perinteiseen käristykseen kuulukaan mauste-suolakurkku? kuitenkin kun tilaa käristystä,on siinä maustekurkkuja.
Heippa,
Enpä ole tähän versioon koskaan törmännyt – mielenkiintoista! Olisiko tämä jokin alueellinen juttu sitten, missäpäin olet tähän versioon tutustunut?
Terkuin,
-Heidi
Oijoijoijoi tahdon lautasellisen HETI! Siitä on ihan liian kauan kun oon syönyt poronkäristystä, eikä se oo taatusti ollut näin hyvää.
Poronkäristys on kyllä niin hyvää kun liha on laadukasta.
-Heidi
Poronkäristys on kyllä uskomattoman hyvää. Omassa reseptissäni on myös olutta. Antaa kivan säväyksen. Ja muusihan pitää tietty tehdä Lapin puikuloista!
Pitääkin käydä kurkkimassa Kimmo sun resepti!
-Heidi
Oi vau. Tämä on varmasti ollut ihan superhyvää!
Kiitos kommentista. Oli kyllä ihanaa!
-Heidi
Ihana tunnelma kuvissa! Heti teki mieli mökkeilemään! 🙂
Voi kiitos! Mökkeily best <3
-Heidi
Meillä Satakunnasa syödään pernavoita. muuten sama asia, mutta joukosa pitää oll puoliraakoja sipulin paloja ja paljon – sitte on hyvää.
Tätä en ole koettanutkaan, pitääpä laittaa korvan taakse – kiitos vinkistä!
-Heidi
Tommonen nopeesti paistettu on lähinnä sitkeetä. Pitää hauduttaa 1h nesteessä.
Moikka Mika,
Kiitos kommentista!
Oman kokemukseni mukaan tämä riippuu todella paljon käytettävästä lihasta. Käytän käristyksessä useimmiten paistia tai filettä, joka on suussa sulavan mureaa ja pehmeää jo muutamassa minuutissa, tällöin sitä ei kannata missään nimessä keittää kuivaksi.
Mutta tosiaan tilanteen mukaan ja lihasta riippuen.
-Heidi
Olemme ostaneet poronlihan ainakin 10v jo Kemin seudulta (Kuivaniemi-Simo) ja se on aivan loistavaa. Vuolemme jäisestä lihasta hieman paksumpia siivuja, kuin kaupasta saatu. Ruskistamme runsaassa voissa pieninä annoksina, sipulia runsaasti myös (ilman sipulia mikään liha ei meille maistu) . Suolaa ja mustapippuria, sekä vettä sen verran, kuin pannun huuhdontaan käytämme. Siihen puikoloista muussi! A. vot, en mistään oo saanut niin hyvää, vaikka aika monessa paikassa syönyt!
Kiitos kommentista! Kuulostaapa tosi herkulta.
Yst. Heidi