Kaupallinen yhteistyö: Alko
Vietin valtaosan kesälomastani uuden kasvimaan parissa mökillä. Tilasin kuutioittain multaa ja ostin jyrsimen. Perunamaa tuplasi kokonsa ja pystytin joen varteen pari minikokoista kasvihuonetta. Kokeilin ennakkoluulottomasti uusia lajikkeita ja ihastelin kasvun voimaa. Tässä vaiheessa kesän hiipuminen ei tunnu läheskään niin ikävältä, sillä nyt pääsen nauttimaan rakkaudella ja hartaudella kasvattamistani herkuista – sadonkorjuun antimista. Ruoanlaitossa minulle tärkeintä on laadukkaat raaka-aineet, eikä mikään ole inspiroivampaa kuin nostaa ruokaa lautaselle omasta maasta.
Tässä Alkon kanssa kaupallisessa yhteistyössä laaditussa reseptissä yhdistän sadonkorjuun parhaat palat ennakkoluulottomasti mereneläviin. Simpukoista saa loihdittua pienellä vaivalla varsin näyttävän annoksen, ja niitä saa mukavasti kaupoista jo lähes koko vuoden ympäri. Reseptissä pääosaa näyttelee simpukoiden herkullinen liemi, joka valmistetaan aidosta kotimaisesta omenaisesta käsityösiideristä. Siideriliemen makua korostaa sipulit, chilit sekä tuoreet aromikkaat yrtit.
Laadukkaat käsintehdyt kotimaiset siiderit ovat tehneet tuloaan markkinoille, ja olen siitä erittäin iloinen. Nuo teolliset ja esanssisen makuiset ”siiderit” eivät ole koskaan olleet makuuni. Klassinen tapa valmistaa aitoa siideriä toimii yksinkertaisesti niin, että omenat pomitaan ja käytetään niistä siideri joko kuorissa itsessään olevalla villihiivalla tai lisätyllä hiivalla. Siiderin sokeripitoisuus määrittyy omenoiden ja käymisprosessin avulla. Aidossa siiderissä maistuu oikea herkullinen omena.
Suomessa alkaa olla enenevässä määrin aidon siiderin tekijöitä, mutta toki alalle mahtuisi lisääkin innokkaita toimijoita. Nouseva käsityösiiderikulttuuri on kehittymään päin, ja meillä jokaisella asiasta kiinnostuneella on tärkeä rooli tämän ilmiön vahvistamisessa. Kannattaa käydä kurkkaamassa myös Alkon Makujen Metsästäjät -videosarjaan kuuluva siiderijakso tämän linkin takaa. Kannan oman korteni kekoon tarjoilemalla teille herkullisen siiderisimpukkareseptin. Ruoanlaiton lisäksi laadukas siideri on mitä mainioin ruokajuoma. Helpoin tapa parittaa ruoka ja juoma yhteen on käyttää juomana samaa siideriä kuin itse reseptissäkin on käytettynä. Löysin reseptiin kauniin, tummanpuhuvan, kuivan omenaisen kotimaisen käsityösiiderin joka osoittautui nappivalinnaksi!
Ihanissa siiderisimpukoissa maistuu kaunis, tummanpuhuva, kuiva omenainen kotimainen käsityösiideri yhdessä makean sipulin, aromikkaiden yrttien ja vahvan chilin kera.
Helpoin tapa parittaa ruokajuoma ja annos yhteen, on käyttää reseptissä samaa siideriä kuin mitä lasista löytyy.
Siiderisimpukat (2:lle)
Tarvitset:
loraus hyvälaatuista oliiviöljyä
nokare voita
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
1 mieto chili
3 dl kotimaista käsityösiideriä (kuiva, tumma, omenainen)
1 kg sinisimpukoita
suolaa
mustapippurirouhetta
ruukku tuoretta korianteria
Lisäksi:
rapeakuorista leipää
Valmistusohje:
Pese ja raaputa simpukat puhtaaksi huolellisesti juoksevan veden alla. Poista myös simpukoiden parta. Heitä pois rikkoutuneet simpukat sekä yksilöt, jotka eivät sulkeudu kuorta kopautettaessa.
Kuumenna oliiviöljy sekä voi suurehkossa kannellisessa kasarissa. Lisää joukkoon kuoritut ja silputut sipulit sekä kuutioitu chili. Kuullota sipuleita ja chiliä kunnes ne pehmenevät. Kaada siideri kasariin ja annan sen kiehahtaa. Mausta liemi suolalla ja mustapippurilla. Kaada simpukat kasariin ja aseta kansi tiiviisti päälle. Keitä simpukoita voimakkaasti kiehuvassa siiderissä noin viiden minuutin ajan. Kääntele simpukoita suurella kauhalla pari kertaa kypsyttämisen aikana. Nosta kasari pois liedeltä. Tarkista liemen maku. Lisää tarvittaessa mausteita. Viimeistele simpukat tuoreella korianterilla. Tarjoile siiderisimpukat rapeakuorisen leivän sekä kylmän kotimaisen käsityösiiderin kera.
Juomasuositus:
kotimainen käsityösiideri (kuiva, tumma, omenainen)
Reseptiin ja ruokajuomaksi valitsemani kotimainen aito käsityösiideri on ulkoasultaan upean tummanpuhuva hapokas herkku. Kuiva siideri toimii hyvin ilallispöydässä ruokahalua nostattavana aperitiivina.
Kaupallinen yhteistyö: Alko
Kommentointi on suotavaa, mutta Valviran alkoholimainontaa koskevan ohjeistuksen mukaisesti alkoholiin liittyvät kommentit poistetaan.
Siideri on sinisimpukoille ehdottomasti paras liemi. Tykkään laittaa siideripohjaan myös ihan omenaa mukaan.
Totta, tätä pitää minunkin kokeilla seuraavalla kerralla.
-Heidi
Vedet kielelle herauttavat kuvat. Kyllä maistuisi!
Kiitos Mari kommentista!
-Heidi
Kyllä maistuisi:)
Kiitos Jael!
-Heidi
Siideri sopii niin hyvin moneen ruokaan. Olen käyttänyt broilerissa ja kanassakin, mutta simpukoissa en vielä, joten kiitos vinkistä 🙂
Mun pitääkin laittaa siiderikana kokeiluun!
-H
Hei ihana yhteistyö! Onneksi alkaa taas germaanisis kielissä löytyä ärrää kuukausien nimistä, niin voi alkaa simpukkakauden! (mä oon näin vanhanaikainen…)
Joo Nanna, on tuo sama kaava ollut myös mulla käytössä 😀 Eli et sä niin vanhanaikainen ole!
-Heidi
Ihanat kuvat ja herkullisen näköiset simpukat. Pitää tässä vaiheessa myöntää, että nuo simpukat on sellainen ruokalaji, jota en ole itse (koskaan!!!) valmistanut… Uskaltautuisinkohan kokeilemaan?
Taru, ehdottomasti kokeilemaan! Ne on niin hyviä ja helppoja tehdä <3
-Heidi