Kauniin rustiikkisessa galetessa maistuvat sesongin puolukat. Pehmeän taikinakuoren salaisuus piilee smetanassa.
Puolukka-galette
Tarvitset:
100g voita
2,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl ruisjauhoja
2 rkl sokeria
teelusikan kärjellinen suolaa
200 g Deliciest-smetanaa
Täyte:
150 g Deliciest-smetanaa
1 kananmuna
1 dl sokeria
400g puolukoita
Tarvitset myös:
1 kananmuna voiteluun
ripaus tomusokeria galeten pinnalle
Valmistusohje:
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Aloita taikinan valmistamisella. Leikkaa voi pieniksi kuutioiksi. Lisää voin joukkoon vehnä- ja ruisjauhot, sokeri sekä suola. Vaivaa taikina käsin murumaiseksi seokseksi. Lisää joukkoon smetana ja vaivaa taikina uudelleen tasaiseksi. (Taikina on tarttuvaa ja pehmeää). Kerää taikina pyöreäksi palloksi jauhotetuin käsin. Painele taikinapallo pyöreäksi ohueksi levyksi leivinpaperilla päällystetylle uuninpellille.
Seuraavaksi valmista täytemassa. Sekoita smetana, kananmuna ja sokeri tasaiseksi massaksi ja lusikoi se taikinan päälle tasaisesti siten, että taikinan reunoista noin 3cm jää paljaaksi. Ripottele seoksen päälle puolukat. Käännä taikinan paljaat reunat smetana-puolukkaseoksen päälle ja voitele ne kananmunalla. Paista galettea uunin keskitasolla n. 30-40 minuutin ajan. Anna galeten jäähtyä ja koristele se ripauksella tomusokeria ennen tarjoilua.
Piiraan salaisuus piilee taikinassa, jossa käytin smetanaa. Smetana on myös galeten täytteen salainen ainesosa, joka tekee piiraasta sopivan täyteläisen kirpeiden puolukoiden rinnalla.
Deliciest-smetana on pienen perheyrityksen valmistama tuote. Raikkaassa, mutta sitäkin maukkaammassa smetanassa on rasvaa vain parikymmentä prosenttia normaalin 40 prosentin sijaan. Tämä osaltaan mahdollistaa sen käytön erittäin monipuolisesti erilaisissa käyttötarkoituksissa, niin suolaisissa kuin makeissakin leivonnaisissa sekä tietysti ruoanlaitossa. Ja mikä parasta, tämän perheyrityksen smetana on kilohinnaltaan huomattavasti edullisempaa kilpailijoihin verrattuna!
Tuosta isosta 350g purkista riitti juuri sopivasti sekä taikinaan, että mehevään täytteeseen. Rakastan smetanaa piirakkatäytteissä, ja seuraavaksi piiraan täytteeksi pääsevät kasvimaalta nostetut viimeiset raparperit. Sadonkorjuu, se on ihmisen parasta aikaa.
Joko olet herkutellut puolukoilla? Mikä on sinun lempparireseptisi puolukoista?
Yhteistyössä Deliciest
Oi, rakastan ranskankermaa ja smetanaa. Tämä on ihanan syksyisen näköinen piirakka, ja varmasti ihanan pehmeän makuista smetanalla. Nätti kun mikä!
Kiitos Tiina <3 Jep, sama täällä. Ranskankerma ja smetana piirakoissa on kyllä huippuvalinta!
-Heidi
Makuyhdistelmä kuulostaa aivan ihanalta! Galetet on mun lemppareita, rustikkisen yksinkertaisia 🙂
Jenni, tämä on mun eka galette. Seuraavaksi voisi tehdä suolaisen. Onko ideoita täytteestä?
-Heidi
Mä aivan maistan puolukan kirpeän raikkauden näitä kuvia katsellessa. Nam!
Cremefraiche ja smetana ovat aiheuttaneet minulle valtaisan riippuvuuden. Juuri tuo kyseinen smetana on osunut koriini aika usein. Tosi namin tuntuinen piirakka.
Miten mahtava idea laittaa puolukoiden kanssa täytteeseen smetanaa. Kiitos vinkistä!
Eipä kestä Hannele!
-Heidi
Tuo Deliciest-smetana on kyllä huippua! <3
-Heidi
Puolukat on kyllä ihania!
-Heidi
Apua, tästä tulee mulle hirveä puolukkapöperöhimo! Puolukkapöperö oli lapsena mun suurta herkkua – siihen tulee puolukkasurvosta, ruisjauhoja, sokeria ja vähän maitoa. Eipä sillä etteikö tätä galetteakin tekisi mieli maistaa 😀
Todella upean näköinen galette. Tuo smetana täytteessä kuulostaa täydelliseltä!
galeteissa on kyllä rustiikkisuudessaan jotain niin hurmaavaa <3 ja voin uskoa smetanan toimivan upeasti puolukan kirpsakkuuden rinnalla…
Ihanat kuvat! Ja smetana on kyllä yksi maailman parhaista raaka-aineista!
Oih! Mulla on pakkasessa niin paljon puolukkaa että tämäpä olisikin hyvä idea, galettea tehnyt monesti mieli kokeilla. Ja smetana, uuh <3
Onpa kaunis galette! Puolukka on yksi lempparimarjoistani, säilöin niitä just ison satsin pakastimeen, täytyy ehkä käydä kaivamassa yksi nyssäkkä sieltä pois… 😉
Niin on, eikä haittaa vaikkei piiras olisikaan täydellisen symmetrinen. Sopii siis minulle 😉
-Heidi
Kiitos Helinä!
-Heidi
Kerro sitten mitä tykkäsit!
-Heidi
Kiitos Riikka <3
Mä en saanut tänä kesänä mitään marjoja pakastimeen. Pitänee vain tyytyä ostamaan kaupan pakastelaarista tällä kertaa.
-Heidi
Ihanat kuvat! Kiitos smetana-vinkistä. Kokeilen sitä seuraavaan galetteen. Kesällä tein useamman kerran galettea eri versioina. Tykkäsin kovasti! Kiva, kun ei tarvii olla niin justiinsa!
Perjantaina tein galeten illanistujaisiin. Käytin pakastepuolukoita kun en ehtinyt puolukkametsään. Onnistui kyllä täydellisesti ja suosio oli taattu! Vaivan arvoinen Kiitos ohjeesta!
Oih, ihana kuulla <3 Kiitos kommentista ja kivaa syksyä.
-Heidi