Reissasimme suurella ystäväporukalla kesäkuun alussa Kroatian Hvar-saarelle. Saari sijaitsee Adrianmerellä lähellä Dalmatian rannikkoa. Saarelle pääsee esimerkiksi Splitistä kätevästi lautalla noin kolmessa vartissa. En ollut aikaisemmin käynyt Kroatiassa, enkä kerennyt etukäteen tutustumaan sen liiemmin paikalliseen ravintolatarjontaan, mutta odotuksissa oli italialaissävytteistä ruokakulttuuria erilaisilla merenelävillä kruunattuna.
Olin toki nähnyt kuvia Hvarin rannoista, mutta paikalla näkymä löi minut ällikällä.
Olin myös yllättynyt saaren vehreydestä.
Ja siitä etten onnistunut bongaamaan yhtäkään terassia tai pihaa jossa ei kukoistaisi tuoreet yrtit: laventeli ja rosmariini tai sitruuna-, appelsiini-, tai viikunapuu.
Hvar Townin ravintolat tarjoavat paljon erilaisia mereneläviä, risottoja, pastoja ja pizzoja. Kroatiassa kokkien tehtävä on valita henkilökohtaisesti tarjottavien ruokien ainekset, joten merenelävät ja kasvikset ovat aina takuulla tuoretta priimatavaraa.
Söin itse koko viikon ainoastaan kalaa ja mereneläviä, eikä ruoan tuoreudesta tai laadusta ollut poikittaista sanaa sanottavana. Syy siihen miksi rakastuin paikalliseen keittiöön on yksinkertaisuus. Ruoat ovat jopa naurettavan yksinkertaisia, mutta itkettävän herkullisia. Täydellisiä raaka-aineita ei ole pilattu erinäisillä sörsseleillä ja kevätjuhlaliikkeillä, vaan pääraaka-aineille on annettu sen tarvitsema tila, jotta ne pääsevät oikeuksiinsa. Ravintoloissa tarjotaan herkullisia kokonaisena grillattuja kaloja, kuten esimerkiksi meriahvenia, joita suosittelen tilaamaan.
Matkan herkullisin annos. Ravut ”alla buzara”.
Liemessä maistuvat mm. laadukas oliiviöljy, valkoviini, valkosipuli sekä lehtipersilja.
Lautaselle jääneen kastikkeen sai helposti kitusiinsa leipäpalaan dippaamalla.
Kokeilin myös tonnikalapihviä, joka ei yltänyt kokonaisena grillattujen meriahvenien tasolle.
Yleinen ja kokeilemisen arvoinen lisäke on blitva. Haudutettua mangoldia perunoiden kera suolalla, mustapippurilla, oliiviöljyllä ja valkosipulilla maustettuna.
Grillattuja kalamareja *ah!*
Yksinkertaisen, mutta herkullisen pastan tai risoton saa Suomen hintoihin
verrattaen edullisesti: n. 6-8 eurolla.
Kala- ja äyriäisruoat olivat luonnollisesti hinnakkaampia, mutta hinta-laatusuhteeltaan huipputasoa.
muutamalla eurolla.
Alkoholijuomien hintataso on Suomen hintoihin tottuneelle todella edullinen, ja ravintolassa saa litran talon hyvää paikallista viiniä n. 15 eurolla.
Tunnelmallisimmat ravintolat löytyivät kaupungin pieniltä korttelikujilta.
Saari oli äyriäisiä ja kalaa rakastavalle ruokamatkailijalle varma valinta. Kokonaisuudessaan sanoisin, että hintataso oli keskimäärin kaksi kolmasosaa Suomen hinnoista. Pitkien illallisten lomassa juotu viini jos toinenkin ei lompakkoa juuri köyhdyttänyt, ja tämä jos mikä on positiivinen asia. Suomessa ravintolassa tilattu 60 euron viinipullo kun kirpaisee jo ihan periaatteen vuoksi.
Hvarin ruokakokemuksista on tulossa vielä ainakin yksi postaus, jossa esittelen elämäni parhaan kala-annoksen. Joten, stay tuned! Niin, ja tässä vielä sisustusbloggaajaystäväni blogipostaus reissusta maisemakuvista kiinnostuneille.
Oli kyllä kulinaristinen matka meillä. Heti tuli nälkä, kun muistelin kaikkia annoksia <3
Joo, sanos muuta! Jos sopii, niin linkkaan sun reissupostauksen tähän samaan, jos joku haluaa katsella enempi maisemakuvia.
-Heidi
Mun täytyy ihan rehellisesti sanoa, että pari vuotta sitten kokemani reissu Splittiin ja sen lähisaarille on paras lomani ikinä. Ja olen kuitenkin matkustellut aika paljon ja muuallakin. Nytkin tuli ihan kylmät väreet tätä lukiessani ja kuvat nähtyäni, sillä se luonto, meri, ruoka ja aktiviteetit (kävimme mm. melomassa kajakeilla) on mykistävä. Haluaisin sinne uudestaan, mutta pelkään, että toinen reissu ei olisikaan enää niin ihana ja kauniit muistot romuttuisivat.
Voi mitä herkkuja! en ole Kroatiassa itse käynyt, mutta se on kyllä haaveissa. Olisi ihanaa saada herkutella todella tuoreilla merenelävillä koko loma 🙂
Joo, oli kyllä ruokakohteena mulle täysi napakymppi! Ah! <3
-Heidi
En epäile yhtään. Osasin odottaa "hyviä rantoja", mutta en todellakaan tuollaista paratiisisaarta. Kesäkuun alussa ei vielä pahin turistiryysiskään ollut iskenyt. Haluaisin käydä myös muilla pienemmillä saarilla, niitä kun on kehuttu niin kovin. Millä saarilla te kävitte?
-Heidi
Piti vielä sanoa, että ajattele mikäli se uusi reissu olisikin tuota edellistä parempi! 😀
-Heidi
Aaaaahhh – ihastelin sun kuvia jo teidän matkan aikana ja nyt viimeistään on selvää, että Kroatiaan on päästävä! Huikeeta!
Joo, parasta (ruoan ohella) oli maisemat. Uskomattoman kaunista.
-Heidi