Terveisiä Lapista. Olin vapun eristyksissä erämaan mökillä luminietoksien ja pakkaskelin ympäröimänä. Lueskelin mökillä vuosikausia vanhoja lehtiä (kuten minulla aina tapana on), ja törmäsin ihastuttavaan kikhernepyöryköiden reseptiin, joka minun piti ottaa mukaani. Noh, lehti pirulainen unohtui kyydistä, enkä edes muistanut missä lehdessä reseptin näin. Joka tapauksessa, tässä oma reseptini uunissa paistetuista herkullisista kikhernepullista. Aivan törkeän hyviä! Uskallan väittää, että maistuvat vannoutuneemmallekin lihansyöjälle.

Kikhernepyörykät (4:lle)

5 dl liotettuja ja kypsiä kikherneitä
2 valkosipunlinkynttä
1 tl sormisuolaa
2 tl jeeraa eli juustokuminaa
2 tl paprikajauhetta
kourallinen tuoretta korianteria
kourallinen tuoretta lehtipersijaa
1 kananmuna
1 kokonaisen sitruunan mehu

Kuorrutukseen:
1 dl seesaminsiemeniä
0,5 dl oliiviöljyä

Valuta kikherneet lävikössä ja kaada ne isohkoon kulhoon muiden raaka-aineiden kera. Surauta kaikki ainekset tasaiseksi massaksi sauvasekottimella tai monitoimikoneessa. 
Pyörittele massasta kostutetuin käsin tasakokoisia pyöryköitä. Kaada seesaminsiemenet lautaselle ja pyörittele pallukoita lautasella sen ajan, että se kuorruttuu kauttaaltaan siemeniin.
Asettele kikhernepyörykät leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille. Töpöttele niitä vielä oliiviöljyssä kastellulla pullasudilla. Paista n. 200 asteessa 20-30 minuutin ajan, tai kunnes pyöryköiden pinta on kauniin ja kultaisen ruskea.
Nopea jogurttikastike
1 prk (200g) bulgarialaista jogurttia
1/2 valkosipulinkynsi
hyppysellinen tuoretta lehtipersiljaa
n. 5 cm pala tuoretta kurkkua
Kuori ja raasta valkosipuli jogurtin joukkoon.  Lisää sekaan raastettu tai pieneksi pilkottu kurkku sekä hienonnettu lehtipersilja. Anna tekeytyä jääkaapissa tovin ennen tarjoilua.