Hehkutin aiemmin talvella kehittämääni punajuurilaatikkoreseptiä. Tein siitä joulupöytään hieman juhlavamman version. Korvasin jauhelihan reippaalla määrällä fetajuustoa ja käytin munamaidossa aitoa kermaa. Siemenet ja pähkinät paahtuivat laatikon pinnalla herkullisen rapeiksi.
Punajuuri-fetalaatikko pähkinöillä (vuoallinen)
1 kg punajuuria
2 rkl oliiviöljyä
3 isohkoa sipulia
2 prk fetajuustoa
sormisuolaa
rouhittua mustapippuria
hyppysellinen kuivattua timjamia
(voita vuoan voiteluun)
Munamaito:
1,5 dl punaista maitoa
1,5 dl kermaa
3 kananmunaa
Pinnalle:
erilaisia pähkinöitä
kurpitsansiemeniä
Keitä pestyt, harjatut punajuuret vähässä vedessä kypsiksi (n. 45 minuuttia). Kaada keitinvesi pois. Jäähdytä punajuuret kylmän, juoksevan veden alla. Punajuurten kuori irtoaa helposti veitsellä varovasti rapsuttaen. Raasta kuoritut punajuuret karkeaksi raasteeksi.
Kuullota kuoritut, silputut sipulit paistinpannulla öljyssä. Lisää sipuliseoksen joukkoon mausteet, raastettu punajuuri, kuutioitu fetajuusto sekä munamaito. Sekoita massa tasaiseksi ja kaada voilla voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle reippaasti erilaisia pähkinöitä ja kurpitsansiemeniä. Kypsennä laatikkoa 175 asteessa n. 30 minuutin ajan, tai kunnes munamaito hyytyy.
Oijoi kun näyttää hyvälle!! Harmi kun meillä ei muut kuin minä tykkää punajuuresta… Mutta ehkä tämän jälkeen 🙂
Oi mitä herkkua, tykkäisin ihan varmasti! Meillä on joulupöydässä aina aurajuustolla höystettyä punajuurilaatikkoa (taivaallista!), mutta fetaa en ole ikinä älynnyt punajuuren kanssa yhdistää. Täytyy kokeilla joskus! 🙂
Kiitos. Kannattaa tosiaan kokeilla, tuo kerma meinaan pehmentää punajuuren makua kummasti 🙂 Minulla on muutenkin ollut tässä syksyllä sellainen teema, että olen pyrkinyt valmistamaan ruokia, joiden raaka-aineista en ole normaalisti liiemmin pitänyt. Tähän mennessä teemassa on onnistuttu, olen onnistunut kumoamaan vaikka kuinka monta "ruokatraumaa". Joskus yksi herkullinen ruokalaji voi muuttaa käsityksen jostain raaka-aineesta mistä ei ole aiemmin pitänyt.
En ole itse suurin aurajuuston ystävä, mutta olen kuullut usean kehuvan kovasti tuota yhdistelmää 🙂 Ja samoin brie-juusto sopii todella hyvin punajuuren kanssa.
En ole minäkään auran ylimmäinen ystävä (itse asiassa inhoan kaikkia homejuustoja :D), mutta laatikon mausteena se uppoaa hyvin. Ja pieninä annoksina pizzan päällä. 🙂 Herkkujentäyteistä alkanutta vuotta!
Hmm, ehkäpä siis aurajuusto on seuraava ruokatrauma, jonka aion kumota! Samoin sinne, ihanaa ruokavuotta 2013!