Kaupallisessa yhteistyössä Foodmarket Herkun ja Indieplacen kanssa

Ravustuskausi alkoi parisen viikkoa sitten, ja mökkivesistömme saaliit ovat toistaiseksi osoittautuneet varsin maltillisiksi. Osasin odottaa tätä, sillä säät ovat olleet lämpimät, ja kokemukseni mukaan ravut lähtevät liikkeelle kun vedet hieman viilenevät. Tämä ei ole ongelma, sillä ravustuskausi kestää aina lokakuun loppuun saakka eikä ole harvinaista, että parhaat saaliit kerätään vasta reilusti syksymmällä. Rapujuhlat mielletään elokuun kekkereiksi, mutta me vietämme vuoden aikana useammat rapujuhlat, ja osan niistä tunnelmallisesti syksyn viilenevinä ja pimenevinä iltoina.

Vietimme ensimmäiset juhlat viikonloppuna pienemmällä kattauksella perheen kesken. Oman rapusaaliini ollessa toistaiseksi rajallinen hain juhliin ravut Helsingin keskustan Foodmarket Herkusta. Vuoden kalakaupaksikin valitun Herkun valikoimista löytyvät ensiluokkaiset ja takuuvarmasti laadukkaat ravut jokaiseen tarpeeseen; elävinä, valmiiksi keitettyinä sekä pakastettuna. Keitän yleensä ravut itse, mutta tällä kertaa viikonloppuni oli kiireinen, ja nappasin kainalooni valmiiksi keitettyjä kotimaisia täplärapuja tilliliemessä. Herkun ravut tulevat pääosin yksityisiltä ravustajilta Säkylän Pyhäjärvestä, Mallasvedestä, Roineesta, Päijänteestä ja Saimaan vesistöstä. Ravustajat toimittavat saaliinsa keräilypisteeseen, jossa tarkistetaan että ravut ovat elossa, hyväkuntoisia, terveitä ja molemmat sakset ovat tallella. Ravut jaotellaan kokoluokittain ja lähetetään kylmäkuljetuksena keittämöön. Herkun valmiiksi keitetyt saksiniekat on valmistettu huolella ja pieteetillä kuten kotikeittiössäkin.

Rapujen lisäksi Foodmarket Herkun valikoimista löytyvät rapujuhlatarjottavat, juomat, jälkiruoat, servetit, kynttilät ja muutkin tilpehöörit.

Alekoodi lukijoille

Suosittelen erityisesti Herkkua rapujen hankintapaikaksi mikäli sinulla on mieltä askarruttavia kysymyksiä ravuista tai rapujuhlien järkkäämisestä. Kalatiskiltä saat varmasti asiantuntevat neuvot. Voit tilata ravut myös suoraan kotiin tai juhlapaikalle Herkun verkkokaupasta, tai soittaa Rapu-hotlineen, josta voit tiedustella rapujen tarkempaa saatavuutta ja jättää tilauksen. Rapu-hotlinen numero on normaalihintainen numero ilman extramaksuja. Numero Helsingin kivijalkamyymälään on 010 7667245 ja Itäkeskuksen Herkkuun 010 7667360.

Koodilla HEIDI10 saat kymmenen euron alennuksen raputilauksesta verkkokaupasta.

Rapujuhlien järjestäminen:
pikaopas onnistuneisiin & rentoihin rapujuhliin

Jaan tässä lyhyesti vielä omat vinkkini onnistuneisiin ja ennen kaikkea rentoihin rapujuhliin. Usein rapujuhlat mielletään jäykiksi ja tarkan etiketin mukaisiksi juhliksi. Pyrin parhaani mukaan rikkomaan tätä illuusiota. Rapujuhlat voi järjestää rennosti ja kauniisti esimerkiksi kotona, mökillä tai vaikkapa puutarhassa. Juhlat voivat olla pienet ja intiimit tai suuret kekkerit. On kuitenkin hyvä varata jokaiselle vieraalle pöydästä oma paikka. Rapujuhlien järjestäminen ei itse asiassa vaadi juuri minkäänlaisia kokkaustaitoja mikäli saksiniekkojen kanssa tarjoillaan klassiset lisukkeet eli paahtoleipä, voi, smetana, sipuli, tilli ja sitruuna. Olen myös osallistunut useampiin nyyttärihengessä järjestettyihin rapujuhliin, jossa valmisteluvastuuta jaetaan näppärästi isomman joukon kesken.

Täplä- vai jokirapu?
Raputiskillä  useimmiten ensimmäinen pohdinnan paikka on tarjolle valittava rapulajike. Täplärapuja vai jokirapuja?  Jokirapu on alkuperäinen kotimainen rapulaji. Täplärapu puolestaan on Suomeen alunperin Pohjois-Amerikasta tuotu vesistöihin istutettu amerikanserkku, joka on valitettavasti syrjäyttänyt valtaosan kotimaisesta jokirapukannasta rapuruton kantajina. Ulkonäoltään nämä kaksi lajia muistuttavat nopeasti katsottuna kovasti toisiaan.  Täpläravulla on kuitenkin selkeästi suuremmat ja pulleammat sakset ja niiden hangassa on yleensä selkeät sinertävät selvärajaiset täplät. Jokiravun kuoressa on tunnusteltaessa havaittavissa pieniä nystyjä ja kuoppia täpläravun kuoren ollessa sileämpi.

Hinnaltaan jokirapu on harvinaisuutensa vuoksi huomattavasti täplärapua korkeampi. Yhdestä jokiravusta joutuu yleensä pulittamaan useita euroja, kun taas täpläravut ovat selkeästi huokeampi valinta. Suosin itse täplärapua lähinnä sen elinvoimaisuuden vuoksi – ja luonnollisesti myös siksi, että lajike on asuttanut mökkivesistömme. Foodmarket Herkun ylelliset jokiravut tulevat Pohjois-Savon kirkasvetisistä pikkujärvistä.

Paljonko rapuja tarjolle per henkilö?
Hyvä nyrkkisääntö on, että kun rapuja syödään alkuruokana, tulisi yhdelle henkilölle varata noin 5–6 rapua. Jos ravut nautitaan pääruoaksi, varataan kullekin noin 10-12 rapua. Oman kokemukseni mukaan rapuillallisilla on aina henkilöitä, joille riittää muutama rapu maistiaisiksi, ja yleensä joukosta löytyy myös pari todellista herkuttelijaa, jotka syövät muutaman ravun yli tuon varatun määrän.

Mitä tarjolle rapujen lisäksi?
Salaisuuteni rentojen ja onnistuneiden rapujujuhlien järjestämiseen on seuraava: koko kattaus tarjoillaan vieraille yhdellä kertaa. En tarjoile rapuja varsinaisesti alku- enkä pääruokana, vaan kaikki ruokalajit lisukkeineen ovat pöydässä jo siinä vaiheessa kun vieraat istuutuvat pöytään. Tämä mahdollistaa sen, että saan istua vieraiden kanssa pidempään yhtä aikaa, eikä minun tarvitse välissä vaihtaa tai pestä lautasia ja aterimia. Ovelaa, eikö vain?

Useimmiten asetan rapujen kanssa tarjolle paahtoleipälisukkeiden lisäksi esimerkiksi uusia perunoita, lohimoussea, sienipiirakkaa ja pari ruokaisampaa salaattia. Rapuallergikoille ja kasvissyöjille olen tavannut tarjoilla keitettyjä maa-artisokkia erilaisten dippikastikkeiden kera. On mukavaa, että erikoisruokavaliota noudattavilla on lautasellaan myös jotain ”näperrettävää”, jotta hekin pääsevät juhlahumuun mukaan sormiruokailun hengessä. Foodmarket Herkku on koonnut verkkosivuilleen kokoelman aivan ihania reseptejä rapujuhlia varten. Käy kurkkaamassa ja nappaamassa omat suosikkisi täältä.

Rapujuhlien juomat
Rapujuhlat ovat tunnettuja snapseista, mutta itse suosin illallispöydässä pääasiallisesti  kuivahkoja ja raikkaita kuohu- ja valkoviinejä. Löydät blogistani rapujuhlat-kategorian alta useampia viinisuosituksia saksiniekkojen kanssa tarjoiltavaksi. Mikäli snapseja haluaa tarjota, suosittelen klassista Marskin ryyppyä. On myös hyvä varata vieraille useampia alkoholittomia juomavaihtoehtoja. Herkun valikoimissa on useampia rapuoluita sekä teemaan sopivia limonadeja§.

Kattaus, nimikyltit & lauluvihot
Rapujuhlien kattauksen suhteen pidän henkilökohtaisesti varsin yksinkertaisesta ja elegantista tyylistä. Kauniit lautaset, aterimet ja lasit luovat kattauksen perustan. Näyttävät ravut toimivat katseenvangitsijoina, eikä sen kummempaa rekvisiittaa välttämättä tarvita. Mikäli pöydässä on tilaa, voi kullekin vieraalle asetella lautasen viereen pienen vesikulhon sitruunaviipaleen kera sormenpäiden huuhtelua varten. Saksiniekkojen syöminen on sotkuista puuhaa!

 Viime viikonlopun juhliin tein simppelin ja edullisen kimpun kruunutillistä.  Nimikyltit eli plaseerauskortit ovat mielestäni ihanan juhlava yksityiskohta, mutta ne eivät ole pakolliset.

Printtaan yleensä rapujuhliini jo perinteeksi muodostuneet lauluvihot, joissa on perinteisiä rapuviisuja sekä uudempia radiosta tuttuja hittejä. Mikäli laulaminen juhlissa tuntuu vieraalta, voi ohjelmanumeron toki unohtaa. Usein joukossa on kuitenkin ainakin yksi seremoniamestari, joka mieluusti ehdottaa lauluja yhdelle jos toisellekin ravunpyrstölle. Rapujuhlissa ei ole tarpeen pysyä edes nuotissa, rempseä asenne ja kova ääni riittävät vallan mainiosti.

 

***
Klassinen rapuleipä:

paahtoleipää
voita
smetanaa
punasipulia
ravunpyrstöjä
tilliä
sitruunaa

***

    Onko ruudun sillä puolella innokkaita rapujuhlien järjestäjiä tai ravustuksesta innostuneita?

Rapujuhla-aiheisia postauksia löydät lisää blogin arkistosta.  Mikäli ravustus kiinnostaa, niin vinkkaanpa teille parin viikon takaisesta Kouvolan Sanomien artikkelista, johon minua haastateltiin harrastuksestani. Muutaman vuoden takaiseen Helsingin Sanomien juttuun pääset tästä.

Ps. Seuraathan Tiskivuoren emäntää myös Instagramissa ja Facebookissa?
Muistathan tägätä kokeilemasi resepti hastagilla #tiskivuorenemanta – näin löydän kokkailusi somesta!

#herkummatravut #foodmarketherkku #herkumpiverkkokauppa #rapujuhlat #herkunravut #herkummatrapujuhlat


Kaupallinen yhteistyö: Foodmarket Herkku