Kaupallinen yhteistyö: [yellow tail]

Meillä on käynyt viime kuukausina paljon illallisvieraita. Tuttavat ovat halunneet tulla kurkkaamaan uutta asuntoamme, ja myös keittöremontti on vihdoin saatu päätökseen. Tykkään muutoinkin kutsua ystäviä syömään. Paras konsepti onnistuneeseen illalliseen on rentous ja kiireettömyys. Jaksan harvoin viettää keittiössä tuntikausia, ja useimmiten tarjottavat ruokalajit ovat suhteellisen simppeleitä ja ne valmistuvat nopeasti. Sama tematiikka jatkuu läpi illallisen juomavalinnoista jälkkäriin saakka.

Viime viikonloppuna kutsuin pari hyvää ystävää illalliselle. Ruoaksi laitoin valkoviini-kookosliemessä kypsytettyjä simpukoita, joissa maistui chili, sitruunaruoho, limetti ja tuore korianteri. Simpukat ovat ihanan huoletonta sormiruokaa, joiden äärellä ei pönötetä. Lautaselle jäänyt liemi kastetaan rustiikkiseen leipään tai kipataan suuhun suoraan lautaselta.

Illallisen lomassa nautimme australialaisen klassikkotuottajan [yellow tail:n] viinejä. Juomat ovat hurmanneet viinin ystäviä maapallon eri puolilla ja tällä hetkellä viinejä viedään jo yli 50 maahan! Simpukoiden liemessä käytin [yellow tail] Pinot Grigio -valkoviiniä, jota tarjoilin myös annoksen kaverina. Tämä puolikuiva,  keskihapokas ja sitruksinen herkku oli oiva valinta täyteläisten, mutta hieman mausteisten simpukoiden vastapariksi. Sanoisin, että tämä mutkaton viini on myös mainio seurustelujuoma illanistujaisille tai piknikeille. Mielestäni viinivalintoihin ei muutenkaan tule suhtautua turhan ryppyotsaisesti. Paras viini nautittavaksi on se, jonka äärellä on kiva tunnelma ja hyviä ystäviä. Tilaan usein ravintolassa hieman totutusta poiketen punaisen lihan kaveriksi valkoviiniä, ja se on ihan okei. En myöskään motkota, vaikka viini tarjoiltaisiin jalattomasta lasista. Kun kyse on viinistä – sitä ei kannata ottaa liian vakavasti!

Jälkiruoassa noudatin edelleen rentoa teemaa, ja nostin jätskipurkit pöytään vadelmien kera. Kukin vieras sai lusikoida kulhoonsa suosikkimakujaan. Jäätelö on hyvä ja keveä päätös mausteiselle illalliselle. Ruokailun jälkeen siirryimme olohuoneen puolelle ja jatkoimme jutustelua [yellow tail] -punaviinien: Merlotin ja Shirazin kera. Tuo Merlot on kivan pehmeän hedelmäinen ja kevyen mausteinen kun taas Shiraz on mukavan marjainen vaihtoehto aavistuksella vaniljaa. Erinomaisia surustelujuomia rentoon yhdessäoloon sekä kesän grillijuhlia ajatellen.
Sinisimpukat kookosliemessä (2:lle)

Tarvitset:
1,5 kg tuoreita sinisimpukoita
2  suurehkoa salottisipulia
3 valkosipulinkynttä
1 tuore punainen chili
2 rkl voita
1 tl sitruunaruohotahnaa
1 rkl kalakastiketta
2 dl [yellow tail] Pinot Grigio -valkoviiniä
1 tkl / 400 ml kookosmaitoa
sormisuolaa
4 kaffirlimetinlehteä

Viimeistelyyn:
1 ruukku tuoretta korianteria
1 limetti

Lisukkeeksi:
rapeakuorinen patonki

Valmistusohje:
Pese ja raaputa simpukat puhtaaksi juoksevan veden alla. Heitä pois rikkoutuneet sekä ne simpukat, jotka eivät sulkeudu kuorta kopautettaessa. Kuori ja pilko salottisipulit sekä valkosipulinkynnet. Hienonna myös chili. Laita sipulit ja chili suurehkoon kasariin kuullottumaan voin kera. Freesaa kunnes sipuli on pehmeää ja läpikuultavaa. Lisää joukkoon sitruunaruohotahna sekä kalakastike. Sekoita kertaalleen. Lorauta joukkoon viini, ja anna sen poreilla voimakkaasti parin minuutin ajan. Lisää kookosmaito, suola sekä kaffirlimetinlehdet ja anna kuumentua kiehuvaksi. Kaada sinisimpukat liemeen ja anna niiden kypsyä kannen alla noin viiden minuutin ajan. Kääntele simpukoita kauhalla parisen kertaa kypsentämisen aikana. Viimeistele simpukat tuoreella korianterilla sekä limetin mehulla. Tarjoile välittömästi rapeakuorisen leivän kera.
Kommentointi on suotavaa, mutta Suomen alkoholilainsäädännön vuoksi alkoholiin liittyvät kommentit poistetaan.

 
Kaupallinen yhteistyö: [yellow tail]