Tänä vuonna rapukausi on ollut ennätyksellisen hyvä vuosiin. Rapuja nousi sadoittain jo muutamassa viikossa! Viime vuonna taisimme pyydystää koko kauden aikana saman verran. Tämä tarkoittaa sitä, että suuria rapujuhlia on juhlittu jo pariinkin otteeseen. Ja rapukauden kestäessä lokakuun loppuun –  tässä on vielä hyvää aikaa nauttia saksiniekoista syysiltojen pimentyessä. Erityisen iloinen olin siitä, että pyydyksiin tarttui suhteessa paljon suuria, jopa +15cm rapuja. Ne kun alkavat olla kooltaan jo sen kokoisia, ettei niitä tahdo kaupoista edes löytää.

 

Tänäkin vuonna rapupöytä oli tyylini mukaan varsin klassinen  paahtoleipien, sipulin, smetanan ja tillin kera.

 

Alkumaljaksi valitsin tänäkin vuonna suosikkini: laadukkaan, tasapainoisen ja sopivan hapokkaan Wolfberger Crémant d’Alsace Brut -kuohuviinin, joka omiaan rapujen kanssa nautittavaksi.

 

Alkusalaatiksi valmistin omista, paahdetuista maa-artisokista tuhdin salaatin, jossa oli rapeaa pekonia, rucolaa, lehtipersiljaa, paahdettuja pähkinöitä sekä homejuustoa. Salaatinkastikkeessa maistui sitruuna sekä hunaja.

 

 Salaatin kaverina tarjosin myös paria erilaista piirakkaa, sillä ystäväpiiriini mahtuu myös rapuallergikkoja. Kanttarelli-pekoni sekä pinaatti-feta yhdistelmät toimivat aina.

 

 

  Tuota Wolfbergerin kuoharia saa muuten nyt myös näyttävissä 1,5l magnum-pulloissa.  Nuo isot pullot ovat upeita katseenvangitsijoita illallispöydässä ja niistä kaataa kätevästi alkumaljan isommallekin seurueelle.

 

 Juhlien viiniksi valikoitui minulle uusi hurmaava tuttavuus: Wolfberger W(2) -valkoviini, joka on kuiva, hapokas ja hennon kukkainen nautittava. (W)2 on sekoitus kahdesta Alsacen rypälejikkeesta, Rieslingistä sekä Pinot Gristä. Riesling tuo viiniin tyylikkään raikkauden ja pirteyden. Pinot Gris taas tuo runsautta ja täyteläisyyttä. Nappivalinta ravuille!

 

Mikäli haluat lukea lisää itsepyydystetyistä ravuista sekä ravustusharrastuksestani, lukaise tämä loppukesällä julkaistu ruokatorstain artikkeli harrastuksestani.
 
Oletteko te päässeet nauttimaan kauden ravuista?
 Yhteistyössä Viikon Viini