-”Heidi, siis mikä toi on?! -”Pulla. Jättipulla.”  Jättipulla valmistuu kohtalaisella vaivalla ja on kaunis tarjottava kahvipöytään.
tahtipulla_jattipulla_resepti

 

Jättipulla

Tarvitset:
0,5 l punaista maitoa
50g hiivaa
1,5 dl sokeria
14 dl vehnäjauhoja
2,5 tl kardemummaa
1 tl sormisuolaa
1 kananmuna
150g voita
 
Täyte:
50g voita
2 dl sokeria
2 rkl kanelia
 
Voiteluun:
1 kananmuna
 
Koristeeksi:
1 rkl raesokeria
 
Jättipullan kierteissä maistuu aito voi sekä perinteinen sokeri ja kaneli.
tahtipulla_jattipulla_respti_
 
Valmistusohje:
Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää joukkoon sokeri sekä 6 dl vehnäjauhoista. Sekoita seos taisaiseksi, ja nosta se lämpimään vesihauteeseen liinalla peitettynä. Anna taikinan tekeytyä vesihauteessa noin kymmenen minuutin ajan. Nosta taikina vesihauteesta ja sekoita siihen kardemumma, suola, kananmuna sekä huoneenlämpöinen voi. Alusta taikinaan loput vehnäjauhot vähitellen. Vaivaa taikinaa käsin vielä kymmenen minuutin ajan.
Pyöräytä taikina tasaiseksi, ja jaa se neljään yhtäsuureen osaan. Kauli kukin osio saman kokoiseksi pyöryläksi. Valmista täyte sekoittamalla voi kanelin ja sokerin kanssa tasaiseksi massaksi.  Nostele taikinapyörylä leivinpaperilla päällystetylle uuninpellille, ja levitä sille yksi kolmasosa täytteestä. Toista sama toimenpide kahdesti. Lopuksi nosta neljäs taikinapyörylä kolmannen pyörylän päälle ja käännä pyörylän reunat tiiviisti taikinakerrosten alle.
Seuraavaksi paina juomalasia apuna käyttäen taikinamassan keskelle rinkulan muotoinen kuvio. Leikkaa reunat terävällä veitsellä 12-18 tasakokoiseen sektoriin. Kieputa kaksi vierekkäistä taikinasektoria vastakkaisiin suuntiin, ja paina niiden päätyosat yhteen. Toista toimenpide lopuille sektoreille.
Anna pullan kohota vielä 45 minuutin ajan liinalla peitettynä.  Voitele jättipulla munalla ja ripottele sen päälle raesokeria. Paista pullaa 200 asteisessa uunissa n. 20 minuutin ajan.
 
Jättipulla säilyy sisältä pehmeänä, kosteana ja mehevänä.
tahtipulla_resepti
 
Pullakranssi on myös ihastuttava tuominen yhteisiin illanistujaisiin.
tahtipulla_ohje_jattipulla