Kuka tunnustaa tykkäävänsä voileipäkakuista? En ole toistaiseksi päässyt maistamaan oikeasti hyvää voileipäkakkua, vaan kokemusteni mukaan suuhun jää pyörimään epämääräinen sulatejuuston maku. Mutta koska pidän ajatuksesta suolaisesta kakusta, keikautin tämän herkullisen lohihyytelön kakun muotoon. Tämä kakku on kaunis näky juhlapöydässä, mutta myös riittoisa tarjottava tuhdin rakenteensa vuoksi.

Juhlava kalakakku (n. 16-20 hengelle)

Täyte:
6 liivatelehteä
300g kylmäsavulohta
2 punasipulia
1 kurkku
400g maustamatonta tuorejuustoa
1 prk vaahtoutuvaa kasvisrasvasekoitetta (esim. Valio Kuohu)
1 dl ruohosipulia hienonnettuna
1 dl tilliä hienonnettuna
0,5 tl rouhittua mustapippuria
1 sitruunan mehu

Pohja:
6-7 viipaletta Realia tai saaristolaisleipää

Koristeeksi:
katkarapuja
tilliä
ruohosipulia

Peitä irtovuoan pohja (24 cm) pyöreän muotoisella leivinpaperin palalla. Vuoraa myös vuoan reunukset huolellisesti vuoan korkuisilla leivinpaperista leikatuilla suikaleilla. Näin kakun täyte ei tartu ikävästi irtovuoan reunoihin, vaan saat kauniin tasaisen lopputuloksen.

Leikkaa leivät pieniksi kuutioiksi. Painele leipämassa  tasaisesti irtovuoan pohjalle.

Upota liivatelehdet kylmään veteen n. 5 minuutin ajaksi.
Leikkaa lohi kuutioiksi. Kuori ja silppua sipulit. Huuhtele ja kuori kurkku. Leikkaa kurkku pieniksi kuutioiksi. 
Vaahdota kasvisrasvavalmiste kulhossa. Lusikoi joukkoon tuorejuusto ja sekoita kertaalleen. Lisää vaahtoon  lohi, sipulit, kurkku, ruohosipuli, tilli ja pippurirouhe. Sekoita massa tasaiseksi.
Purista sitruunan mehu  pieneen kattilaan. Kuumenna mehu kiehuvaksi. Purista liivatelehdistä kevyesti liika vesi pois ja liuota lehdet kuumaan sitruunamehuun. Kaada liivateseos täytteen joukkoon samalla sekoittaen. 
Kaavi täyte nuolijalla leipäpohjan päälle tasaisesti ja anna hyytyä jääkaapissa yön yli. Juuri ennen tarjoilua poista irtovuoan reunat sekä leivinpaperit kakun reunoilta. Koristele kakku katkaravuilla, tillillä sekä ruohosipulilla.