Pikkelöidyt kantarellit ovat mitä suurinta herkkua. Syksyllä osa sienisaaliista kannattaa ehdottomasti pikkelöidä talteen loppusyksyn talven varalle. Marinoidut kantarellit maistuvat ihanilta sellaisenaan. Itse tuppaan syömään niitä leivän päällä tai käyttää osana alkuruokia. Ne ovat myös mainio lisuke perunoiden kanssa tarjottuna. Isäni muistelee usein kuinka hänen mummonsa avasi aina jouluaattona juhlapöytään purkillisen marinoituja sieniä.

Pikkeliliemi koostuu simppelisti vedestä, sokerista, väkiviinaetikasta ja mausteista. Tällä kertaa käytin reseptin pohjana ystäväni äidin ohjetta, jossa liemi maustetaan valkopippureilla, neilikoilla ja laakerinlehdellä.

Lientä on helppo maustaa oman maun mukaan, ja kannattaa kokeilla rohkeasti erilaisia versioita. Liemeen voisi lisätä esimerkiksi valkosipulia, sinapinsiemeniä, timjamia tai rakuunaa. Minulla on tulossa blogiin vielä tällä viikolla pikkelöityjen suppilovahveroiden resepti, eli mikäli säilömishommat kiinnostaa, niin pysyhän kanavalla! Muistutettakoon myös, että pikkelöidyt sienet onnistuvat erinomaisesti myös kuivatuista sienistä. Ne oikein imaisevat herkullista lientä itseensä.

Pikkelöidyt kantarellit säilyvät pitkään. Anna sienien maustua liemessään ainakin viikon ajan ennen tarjoilua, mielellään hieman pidempäänkin.
pikkelöidyt_kantarellit_purkissa_marinadissa

Pikkelöidyt kantarellit

Tarvitset:
2 l kantarelleja

Liemi:
4 dl vettä
2 dl sokeria
1 tl suolaa
10 valkopippuria
1/2 tl neilikoita
1 laakerinlehti
2 d väkiviinaetikkaa

Valmistusohje:
Perkaa ja puhdista sienet huolellisesti. Voit halutessasi pilkkoa isoimmat sienet hieman pienemmiksi. (Tykkään itse valita marinoitaviksi sieniksi mahdollisimman pieniä yksilöitä).
Mittaa vesi, sokeri, suola, valkopippurit, neilikat ja laakerinlehti sekä etikka kattilaan. Keitä lientä tovi sitä sekoitellen. Pakkaa kantarellit puhtaaseen steriloituun tölkkiin. Kaada siivilöity liemi kantarellien päälle. Voit halutessasi jättää liemeen muutaman neilikan sekä laakerinlehden tuomaan lisämakua pikkeliin. Sulje tölkki heti. Sienet säilyvät tölkissä muutaman kuukauden ajan. Mikäli säilytät sieniä pidempään, on tölkki hyvä umpioida.

Säilötyt pikkelöidyt sienet ovat ihana herkku. Niitä voi syödä sellaisenaan, leivän päällä tai vaikkapa perunoiden kera.
pikkelöidyt_kantarellit_liemessä

Oletko sienien ystävä? Tässä tapauksessa suosittelen kurkkaamaan myös seuraavat reseptini:
Kantarelli-varhaisperunapelti
Suppilovahveropizza
Sientäytteinen kierreleipä

Blogissa starttasi myös uusi reseptisarja ”Supersimppelit”, mistä löydät helppoja ja herkullisia perusreseptejä.
Kategorian reseptit ovat oivia juuri kokkaamaan aloitteleville sekä perheen pienemmille kokeille.

Ps. Seuraathan Tiskivuoren emäntää myös Instagramissa ja Facebookissa?
Muistathan tägätä kokeilemasi resepti hastagilla #tiskivuorenemanta – näin löydän kokkailusi somesta!