Tämä postaus on aiheena roikkunut to-do-listallani varmasti yli vuoden. Nyt sain vihdoinkin aikaiseksi listata ylös perheemme viikon ruokamenot.

Aloitimme tarkemman ruokamenojen syynäyksen jo alkuvuodesta kuukausitasolla sillä ajatuksella, että ruokamenoista olisi suhteellisen helppoa karsia turhia ostoksia pois. Rehellisyyden nimissä täytyy myöntää, että emme ole aikaisemmin pyrkineet kovinkaan tavoitteellisesti pienentämään ruokakuluja – ja kaupasta on ostettu hyvin pitkälti sitä mitä mieli tekee. Toki katson kilohintoja ja teen edullisempia valintoja, mutta monissa elintarvikkeissa olen myös tottunut ostamaan tiettyä merkkiä tai lajiketta sen kummempia pohtimatta.

Alkuvuodesta kuitenkin havahduin siihen, että kaupasta tuli osteltua aika paljon juttuja fiiliksen mukaan – ja minusta tuntui siltä, että perheellämme kuluu turhan paljon rahaa ruokaan. Tämä veikkaus osui oikeaan. Meillä kului alkuvuodesta kevääseen kuukaudessa ruokaan rahaa n. 1 000 – 1 200 €. Ajattelen, että se on yksinkertaisesti liikaa kahdelta aikuiselta ja yhdeltä pieniruokaiselta lapselta. Vauvasta ei koidu toistaiseksi ruokakuluja. Summassa on mukana toki kaikki ruokakaupasta ostettavat hygieniatuotteet pesuaineineen kaikkineen – mutta silti summa kuulostaa minusta korkeahkolta.

Täytyy toki myös muistaa, että ihmisillä on erittäin erilaiset näkemykset siitä mikä on paljon rahaa ruokaan ja mikä ei. Siinä missä toinen sinnittelee muutamalla satasella koko perheelle ruoat, saattaa toinen kasvattaa ruokakaupan tilipussia jopa kahdella tuhannella eurolla kuukaudessa.

Kyllä, rakastan ruokaa, ja panostan mielelläni kotimaisiin hyvälaatuisiin tuotteisiin. Toisaalta olen myös sitä mieltä, että ruokakuluissa on varsin helppo säästää, vaikka perhe söisikin laadukasta ja järkevää ruokaa. Kyse on enemmän ehkäpä tilanteeseen havahtumisesta ja siitä, että toiveena on jatkossa suunnitella ruokaostokset fiksummin – ja jättää turhakkeet kaupan hyllylle. (Ja voi pojat, tätä postausta kirjoittaessani huomasin, että niitä turhakkeita eksyy kärryyn lähes jokaisella kauppareissulla…!)

Viimeisen parin kuukauden aikana tapahtuneesta yleisestä hinnannoususta johtuen olemme käytännössä keskittäneet ostoksemme Lidliin. Keväällä vielä käytimme pääsin lähikauppaamme, joka on isohko K-Market palvelutiskeineen kaikkineen. Lidlin tuotteista olen kyllä tykännyt kovasti aina. Ja rakastan heidän vaihtuvia kamppistuotteita, joita on kiva kokeilla vaihtelun vuoksi.

Nyt pandemia-aikana olemme etäilleet töistä, joten lounaat syömme kotona. Ulkona on tullut syötyä varsin vähän, ja Wolttaamme ehkä pari kertaa kuussa ruokaa. Wolt-menot eivät ole mukana laskelmissa.

Mikä summa ruokaan rahaan olisi sitten perheellemme tavoiteltava määrä?
Sanoisin, että max. 800 € olisi mielestäni summa, jolla perheemme pitäisi pystyä syömään todella hyvin ja laadukkaasti – mikäli hieman vaivautuu tekemään kaupassa järkevämpiä valintoja. Katsotaan siis miltä ruokamenot ovat viimeisen viikon ajalta näyttäneet, ja pääsimmekö kiinni tähän tavoitesummaan!

Lähtötilanteessa jääkaapissa oli jonkin verran ruokaa sekä kuivakaapeissa perustarvikkeita mausteineen ja soosseineen.

 ruokaan_rahaa_ruokamenot_kuva

Torstai:
Iso K-Market / 52,90 €
– ruisleipä
– uuniperunoita 4 kpl
– nektariineja
– luumuja

– tuorejuusto
– salaattijuustoa

– kermaviili
– lämminsavulohta pieni pala
– jogurttiannospussi x 2
– proteiinimousse x 3
– vaniljarahka
– kuohukerma
– tumma kaakaojauhe

Illalliseksi: uuniperunoita lämminsavulohitäytteellä
Puoliso pyysi minua tekemään suklaakääretorttua, joten leivoin sellaisen vielä bonuksena.


Perjantai:
Lidl / 57,54 €
– ruisleipää paistopisteeltä
– siemennäkkäriä pss
– kananmunia
– 3 pkt pensasmustikoita (tarjouksessa)
– tuoreita herneitä
– seesaminsiemeniä pss
– luomu raejuusto
– suippokaali
– nippu kevätsipulia
– tuoremehua
– leikkele
– juusto
– jogurtti
– paketti mehujäitä (6 kpl)
– paketti popcorn-jätskejä (6 kpl)
– sipsipussi
– leivinpaperi
– cokis zero 0,5 l
– makuvissy 0,5 l x 2
– maito
– pyykinpesuaine

Illalliseksi: Okonomiyaki eli japanilaisia kaalilettuja & sriracha-majoneesi


Lauantai:
Lidl / 25,78 €
(summasta vähennetty 9 € pullonpalautuksesta)
– cokis zero 0,5 l
– omenoita
– luomu raejuusto
– tuorepesto
– minimozzarellapalloja pkt
– reilun kaupan banaaneita
– wc-paperi
– Fazer Alku-murot
– käsisaippua iso täyttöpussi
– paprika
– kurkku
– kirsikkatomaattimix

Illalliseksi: pestopasta kirsikkatomaateilla ja salaattijuustolla


Sunnuntai:
Lidl / 19,42 € (summasta vähennetty 3,45 € pullonpalautuksesta)

– 3 pkt pensasmustikoita (tarjouksesta)
– vesimeloni
– ruisleipää
– hummus prk
– maito
– pätkis-patukka

Illalliseksi: söimme vanhempieni luona illallista, joten tästä ei koitunut kuluja


Maanantai:
S-market / 28,01 €
– 
Coca Cola Zero  tölkki x 6 
– kevytmajoneesi
– rypsiöljy
– omenoita
– kurkku
– paprika
– proteiinimousse x 2

Illalliseksi: Okynomiyki eli japanilaisia kaalilettuja


Tiistai
K-market / 12,98 €
– juustosämpylöitä pieni pussi
– maustamaton tuorejuusto
– maito
– proteiinivanukas
– Classic- jäätelöpuikko x 2 kpl

Illallinen: Okonomiyaki japanilaisia kaalilettuja sekä kana-maapähkinädumplingseja pakkasesta


Keskiviikko

Lidl / 62,34 €
– purkkimaissi
– mozzarellapallo
– iso juusto
– leikkele
– kurkku
– paprika
– tuorepuristettu appelsiinimehu
– kirsikkatomaatteja
– 4 avokadoa
– gnoccheja
– rusinoita
– hummusriisisipsit
– vegaaninen pesto x 2
– ruisleipää
– paristot
– maito
– makuvissy 0,5 l
– Coca Cola Zero tlk x 6
– suihkugeeli
– pieni paketti paristoja

Illallinen: pestopasta kirsikkatomaateilla

Plus 2 x hiilihappopatruuna vissykoneeseen  yht. 5,98 €

 

Koko viikon ruokamenot yhteensä:
264,96 €

Kuukaudessa tämä tekisi:
1 059,8 €


paljonko_rahaa_ruokaa_kuukaudessa_kuvituskuva_


Huomiot viikon ajalta:

Viikossa ruokaan kului siis yli 250 €. Tällä menolla siis kuukauden ruokakulut olisivat yli 1000 €, aivan kuten kevään budjetista kävikin ilmi.  Viikkotasolla tulisi pihistää reilu 50 €, jotta 800 € kuukausibudjetti pitäisi. Summassa on toki mukana yksittäiset suihkugeelit, vaipat ja paristot – mutta kyllä tästä listauksesta varsin hyvän kuvan menoista saa.

Tällä viikolla söimme peräti kolmena päivänä samaa ruokaa, japanilaisia kaalilettuja – jotka olivat superedullisia ja herkullisia. Kauppakuitteja selaamalla huomaakin, että perheessämme suurinta osaa budjetista ei vie ns. kunnon ruoka, vaan se kaikki muu aterioiden ohella. Samoin kesäloma näkyy myös kuiteissa herkkuina, joita tuli ostettua useampana päivänä. Aivan liian ison siivun vievät virvoitusjuomat, joista kyllä voisi hankkiutua eroon lähes kokonaan. Seurantaviikolla ostin myös poikkeuksellisen paljon pensasmustikoita, sillä ne olivat edullisia Lidlissä. Samoin yksittäiset proteiinivanukkaat jne. välipalat ovat varsin hinnakkaita, ja niistä kertyy kuukausitasolla suurehko summa. Ehkäpä tällaisia voisi ostaa vaikkapa vain viikonloppuherkuiksi?

Huomaan myös, että karsiminen on vaikeaa, mikäli tuotteita ei ole budjettisyistä pakko jättää hyllyyn. On vaikeahkoa luopua jutuista, mitä on tottunut ostamaan. Rehellisyyden nimissä todettakoon, että tällä viikolla jo tälläkin budjetilla jätin kauppaan useampia juttuja, mitä mieleni olisi tehnyt ostaa.

Viikon aikana koin kyllä useamman havahtumisen tuotteiden hintatasoon liittyen. Olin nappaamassa minulle ja puolisolle pakastealtaasta jätskipuikkoja, jotka maksoivat 2,90 € kappale. Siis lähes 6 € kahdesta jäätelöstä!? Tällainen pieni huomaamaton lipsahdus päivätasolla tekee ruokabudjettiin lähes toistasataa euroa kuukaudessa. Tarkoitus ei missään nimessä ole alkaa liikoja pihistelemään, mutta minusta on järkevää olla tietoisempi tuotteiden hintatasosta. Huomasin myös, että kauppojen hinnoissa on valtavat erot. Kävin seurantaviikolla isossa K-Marketissa, jossa lähes jokainen yksittäinenkin tuote maksoi (jopa euron) enemmän verrattuna Lidliin.

Ruokakuluihin vaikutti tällä viikolla myös se, että meillä ei ollut ruokavieraita kylässä. Tämä on yleisesti asia josta en halua tinkiä. Tykkään, että ihmisiä käy kylässä – ja tarjoan mielelläni ystäville ruokaa.

Seuraatteko te kuinka tarkasti ruokamenojanne? Paljonko perheellänne menee keskimäärin rahaa ruokaan kuukausitasolla? Onko hintojen nousu vaikuttanut kuinka paljon kulutustottumumuksiinne?

Haaste:
Haastan samalla seuraavat vaikuttajat avaamaan ruokamenojaan viikon ajalta:  Hannan Soppa, Kokkipottila, Chocochili & Kaikki äitini reseptit.

Ps. Seuraathan Tiskivuoren emäntää myös Instagramissa ja Facebookissa?
Muistathan tägätä kokeilemasi resepti hastagilla #tiskivuorenemanta.