Kaupallinen yhteistyö: Deliciest

Mätidippi on tämän talven trendikkäin resepti. Se sopii illanistujaisiin, joulu- ja juhlapöytään sekä alkupalaksi kuplivan juoman kera. Mätidippi nautitaan rennosti esimerkiksi rapeiden maalaisperunalastujen kaverina. Tämä superhelppo resepti onnistuu ihan jokaiselta kotikokilta, ja ylevöittää menun kuin menun seuraavalle tasolle. Juuri tälläiset simppelit, mutta sitäkin herkullisemmat ohjeet ovat parhaita, eikä niitä ole koskaan takataskussa liikaa!

Valmistin mätidippiä kuvaukseen suurehkon satsin kerralla, ja maistatin sitä myös vanhemmillani. Isäni soitti perään, ja varmisti,  että teenhän dippiä myös joulupöytään. Kuulemma koko purnukka oli mennyt sipsien kanssa yhdeltä istumalta. Meidän perheessä mäti on olennainen osa lähes koko ruokavuoden juhlia. Jouluna se nautitaan paahtoleivällä smetanan ja punasipulin kera. Juhannuksena mäti upotetaan keveään mousseen ja maistuu herkulta myös pienenä nokareena vaikkapa sushin päällä.

Käytin dipissä suurirakeista kirjolohenmätiä reilusti, sillä mädin hampaissa poksuva rakenne tuo ihastuttavan suutuntuman kokonaisuuteen. Reseptissä voi tietysti käyttää myös mitä tahansa muutakin mätiä näin halutessaan.  Dippikastikkeen pohjana käytin blogissa aiemminkin suosittelemaani Deliciest-smetanaa, jossa on rasvaa vain 20 % normaalin 40 % sijaan. Tämä pitää dipin sopivan raikkaana, mutta kuitenkin täyteläisenä.

Deliciest on kotimainen perheyritys, jonka kanssa olen tehnyt yhteistyötä ja reseptiikkaa jo useamman vuoden ajan. Heidän tuotteet ovat korkealaatuisia ja edullisia. Tuo Deliciestin smetanapurkki on juhlakauteen kooltaan juuri sopivan suuri (350 g).  Mainittakoon myös, että Deliciest smetanaa on saatavilla myös laktoosittomana versiona 200 g purnukassa. Vegaaneille suosittelen lämpimästi heidän kasvipohjaista ruokafraichea, josta saa taiottua myös mukavan dipin esimerkiksi cavi-artin eli merilevä”mädin” kera.

Mätidippi on ihanan ylellinen herkku, joka sopii tilaisuuteen kuin tilaisuuteen. Tarjoile dipin kanssa esimerkiksi rapeita maalaisperunalastuja. Jätin noin puolet mädistä dipin koristeluun, sillä minusta on ihana, että suuhun sattuu osumia, jossa mätiä on REILUSTI. Käytin koristelussa myös kauniita retiisinversoja, jotta sain dippiin tuollaista kranssimaista joulufiilistä.

Mätidippi_reseptikuva_

Mätidippi_reseptiikka_

Mätidipin resepti

Mätidippi (iso annos, 6-8 hengelle)

Tarvitset:
350 g (1 prk) Deliciest smetana 20 %
100 g kirjolohenmätiä
puolikkaan sitruunan mehu
1 punasipuli hienonnettuna
1 ruukku ruohosipulia hienonnettuna
ripaus mustapippurirouhetta

Koristeluun:
kirjolohenmätiä
punasipulia hienonnettuna
ruohosipulia hienonnettuna
versoja (ei pakollinen)

Tarjoiluun:
sipsejä/ruislastuja/saaristolaisleipää tms.

Valmistusohje:
Sekoita smetana, kirjolohenmäti, sitruunamehu, punasipuli, ruohosipuli sekä mustapippuri huolellisesti keskenään. Lisäsin seokseen noin puolet mädistä, ja jätin koristeluun toisen samanmoisen määrän jäljelle. Kaada mätidippi tarjoiluastiaan ja koristele se reilusti lopulla mädillä, punasipulilla ja ruohosipulilla. Lisäsin itse koristeeksi vielä kirpakoita retiisinversoja, jotta sain mätidipin ulkoasusta kranssimaisen.

Tarjoile mätidippi esimerkiksi maalaisperunalastujen ja kuohuvan kera.


Mätidippiä, smetanaa, sipsejä

Oletko mädin ystävä? Nautitko mädin mieluiten klassisesti paahtoleivän päällä vai hauskan dipin muodossa?
Löydät lisää jouluisia reseptejä arkistostani Joulu-merkinnän alta.

Smetanaresepteistä suosittelen katsomaan ainakin nämä joulupöytään sopivat herkut:
– sienisalaattileipäset
– suolaiset skagen-joulutortut
– lanttulaatikko smetanalla
– mätimousse
– smetanajäätelö 

Ja lisäinpiraatiota kokkailuun saat toki myös Deliciestin kotisivuilta.

Ps. Seuraathan Tiskivuoren emäntää myös Instagramissa ja Facebookissa?
Muistathan tägätä kokeilemasi resepti hastagilla #tiskivuorenemanta – näin löydän kokkailusi somesta!


Kaupallinen yhteistyö: Deliciest