Rapupasta on ihana herkku, joka valmistuu nopeasti ja helposti arkipäivänä, mutta sopii myös erinomaisesti juhlavampaankin illallispöytään. Tämän rapupastan jujuna on kastike. Kastikkeen pohja muodostuu voista, valkosipulista ja valkoviinistä. Pyhä kolminaisuus, joka ei voi mennä pieleen – ja toimii aina! Reseptiin tulee reilusti valkosipulia, mutta se hautuu voissa ihanan pehmeäksi, miedoksi ja aromikkaaksi.

Ravuiksi valitsin isoja jättiravunpyrstöjä, jotka aateloivat ruoan kuin ruoan. Mikäli mahdollista, suosittelen valitsemaan kaupan pakastealtaasta raakoja valmiiksi kuorittuja jättiravun pyrstöjä, jotka vain nopeasti paistetaan pannulla voissa ja valkosipulissa. Raa’at ravut säilyttävät mehukkuutensa ja rakenteensa paremmin kuin jo valmiiksi kypsennetyt ravut. Olen toki valmistanut reseptiä myös näillä kypsennetyillä ravuilla – ja toki nekin toimivat, mutta saat piirun verran paremman lopputuloksen kun kypsennät ravut itse voikylvyssä.

Pastana voit käyttää oikeastaan mitä tahansa pastaa, mutta olen itse tykästynyt italialaiseen Rummo-merkkiseen pastaa, jota löytyy hyvin perusmarkettienkin hyllyiltä. Se on rakenteeltaan mukavan jämäkkää, ja se pitää juuri oikeanlaisen al dente -purutuntuman. Reseptistä tulee todella reilut annokset, ja pienempään nälkään voi pastan määrää pienentää. Rapupastan voi halutessaan viimeistellä parmesan-juustolla, mutta se ei ole pakollista. Annoksen kastike tuo riittävästi makua ruokaan.

Rapupastan kastike valmistuu voista, valkoviinistä sekä valkosipulista. Annoksen aateloi jättikatkaravut, jotka ylevöittävät annoksen kuin annoksen.
Rapupasta_nopea_reseptiohje

Rapupasta_jättiravut_lautasella_

Rapupasta (2:lle)

Tarvitset:
300 g (Rummo-)pastaa
suolaa keitinveteen

75 g voita
2 salottisipulia
5 valkosipulinkynttä
ruukku lehtipersiljaa
1/2 tl chilihiutaleita (esim. Santa Maria)
1/2 tl mustapippurirouhetta
1 tl suolaa
500 g (raakoja) kuorittuja jättiravunpyrstöjä

2,5 dl kuivaa valkoviiniä
1 dl pastan keitinvettä

Valmistusohje:
Ota ravut sulamaan huoneenlämpöön hyvissä ajoin. Valuta ne ylimääräisestä vedestä ja kuivaa ne kevyesti talouspaperilla. Irrota pyrstökuoret varovasti ravunlihasta.

Laita pastavesi kiehumaan isohkoon kattilaan. Lisää keitinveteen suolaa.

Hienonna sipulit ja valkosipulit mahdollisimman pieneksi. Lisää pastat kiehuvaan veteen, ja anna niiden kypsyä pakkauksen ohjeen mukaan. Kuullota sipuleita voissa paistinpannulla keskilämmöllä noin kymmenen minuutin ajan. Sipulit pehmenevät ja muuttuvat läpikuultaviksi. Lisää hienonnettu lehtipersilja, chilihiutaleet, suola ja mustapippurirouhe kastikepohjaan. Sekoita huolellisesti ja anna seoksen tekeytyä tovi pannulla.

Nosta hieman lämpöä liedellä ja lisää raa’at ravunpyrstöt pannulle. Ravut kypsyvät ja muuttuvat kauniin oranssinsävyisiksi parissa minuutissa. Älä turhaan ylikypsennä niitä.

Lisää pannulle nyt valkoviini ja nosta lieden lämpö korkealle. Anna viinin kuplia voimakkaasti pannulla pari minuuttia, jotta alkoholi haihtuu siitä pois.

Kaada kypsä pasta lävikköön ja ota keitinlientä talteen desilitran verran. Yhdistä pasta, talteen otettu keitinliemi sekä kastike keskenään ja sekoita seos huolellisesti. Tarkasta pastan maku ja lisää tarvittaessa mm. suolaa.

Tarjoile annos välittömästi höyryävän kuumana. Halutessasi voit lisätä raastaa pinnalle hieman parmesan-juustoa.

Rapupasta_kuva_blogipostaukseen_

Mikä on sinun suosikkipastasi?

Lisää arkiruokareseptejä löydät arkistostani Arkisafkaa-merkinnän alta. Oletko jo kokeillut tätä helppoa lohipastaa, joka on ollut suosikkini jo toistakymmentä vuotta. Blogissa starttasi myös uusi reseptisarja ”Supersimppelit”, mistä löydät helppoja ja herkullisia perusreseptejä. Kategorian reseptit ovat oivia juuri kokkaamaan aloitteleville sekä perheen pienemmille kokeille.

Ps. Seuraathan Tiskivuoren emäntää myös Instagramissa ja Facebookissa?
Muistathan tägätä kokeilemasi resepti hastagilla #tiskivuorenemanta – näin löydän kokkailusi somesta!