Poropata on ihana syys- ja talvikelien herkku, joka lämmittää kirpakkanakin pakkaspäivänä. Tämä resepti on erityisen helppo, ja se onnistuu varmasti aloittelevankin kotikokin keittiössä. Käytin padassa poron käristyslihaa, jota minulla sattui olemaan pakastimessa valmiina. Minulla on tapana ostaa mökkireissuilla aina pakastin täyteen poronlihaa – ja tämän vuoden satsi alkaakin olla jo lähes syöty.

 Tämän reseptin pataruoka onnistuu erinomaisesti myös muista poron ruhonosista, kuten esimerkiksi paistilihasta. Tuo pakkasesta löytämäni käristysliha on superlaadukasta sorttia, ja se ei periaatteessa olisi kaivannut näin pitkää haudutusaikaa, mutta lopputulos oli joka tapauksessa erinomainen.

Poropata saa makua pilkotuista sipuleista, valkosipulista, porkkanasta ja palsternakasta. Mausteeksi lisäsin lihaliemen lisäksi kokonaisia mustapippureita, laakerinlehtiä, sormisuolaa sekä tuoretta timjamia. Pata valmistuu uunin lämmössä alle parissa tunnissa, mutta halutessaan voi sitä hauduttaa pidempäänkin hieman valitusta lihasta riippuen.

Poropadan lisukkeet ovat makuasia. Minä tarjosin sen kanssa perinteistä perunamuusia sekä puolukoita, ja ne tuntuivat uppoavan myös vieraille varsin hyvin.

Ihastuttava ja maukas poropata lämmittää erityisesti viileillä keleillä ja maistuu takuuvarmasti myös ruokavieraille. Simppeli poropata on myös juhlava ruoka, jota kelpaa tarjota myös illallisilla.
poropata_reseptikuva_  helppo_poropata

Poropata (4:lle)

Tarvitset:
1 kg poronlihaa (käytin käristystä)
3 rkl voita
2 sipulia
4 valkosipulinkynttä
3 porkkanaa
1 pienehkö palsternakka
n. 1 l lihalientä
3 laakerinlehteä
n. 10 mustapippuria
sormisuolaa
muutama oksa tuoretta timjamia

Lisukkeeksi:
perunamuusia

Valmistusohje:
Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen. Suikaloi ja kuutioi käristysliha ohuiksi siivuiksi. Ruskista liha nopeasti kuumalla pannulla voissa ja kaada lihat suurehkoon valurautapataan. Kuori ja pilko sipulit, porkkanat ja palsternakka, ja lisää nekin poron joukkoon. Mittaa pataan lihalientä juuri sen verran, että lihat ja kasvikset peittyvät. Lisää vielä laakerinlehdet, mustapippuri ja suola sekä tuore timjami. Sekoita ainekset kertaalleen padassa. Anna padan kypsyä uunissa kahden tunnin ajan. Tarjoile poropata perunamuusin kera.

Mikäli olet poron ystävä, niin kurkkaahan ihmeessä tämä reseptini nopealle ja helpolle aidolle poronkäristykselle.

Mikä on sinun suosikki pororeseptisi?

Ps. Seuraathan Tiskivuoren emäntää myös Instagramissa ja Facebookissa?
Muistathan tägätä kokeilemasi resepti hastagilla #tiskivuorenemanta – näin löydän kokkailusi somesta!