Kaupallinen yhteistyö: Food Market Herkku

Isäni ja äitini rakensivat Lapin erämaahan tunturimökin kolmekymmentäviisi vuotta sitten, kun olin alle yksivuotias. Siitä lähtien olemme viettäneet joka vuosi niin kesät kuin syyslomatkin Enontekiöllä, vain muutaman kilometrin päässä Pohjois-Norjan rajasta. Tänäkin vuonna olemme käyneet mökillämme jo kolmisen kertaa. Kävisimme varmasti useamminkin, ellei ajomatka lähtelisi neljäätoista tuntia suuntaansa. Tiedän, matka on suorastaan järjetön, mutta mitäpä sitä ei Lapin kauneuden eteen tekisi!

Mökillä tärkeintä minulle on luonto, oma rauha sekä pohjoisen puhtaat raaka-aineet ja maut. Syömme kotona Helsingissäkin paljon riistaa, ja useimmiten ostan Lapin tuttaviltani suoraan pakkaseen isommat satsit niin poroa kuin marjojakin. Minut on toisin sanoen hemmoteltu piloille Lapin parhailla herkuilla, ja olen varsin laatutietoinen esimerkiksi poronlihan suhteen. Tämän vuoksi vinkkaankin ilolla teille, joilla ei ole suoraa kontaktia Lapin liha-apajille, että Food Market Herkkuun on katettu nyt laaja valikoima kotimaista riistaa ja pohjoisia makuja. Herkku on tuonut pohjoisen parhaiden tuottajien herkut nyt kaikkien saataville, ja juhlistaa muutoinkin pohjoisen puhtaita makuja. Herkun valikoimissa on tarjolla erityisesti riistaa, poroa, tunturipurojen kaloja, sieniä ja marjoja.

Kävin itse fiilistelemässä Herkun valikoimaa ihan Helsingin keskustan kivijalkaliikeessä, mutta mainittakoon, että Herkun verkkokaupan puolella on yhtä lailla laaja valikoima Lapin raaka-aineita. On myös hyvä huomata, että herkun verkkokaupan kotiinkuljetuksen hinta on laskenut 14,90 € → 9,90 € ja tilauksen nouto 9,90 € → 5,90 €.

Herkussa järkätään Inari-teeman ympärille myös erilaisia tapahtumia. Esimerkiksi Lapland Hotelsin huipputaitava ja inspiroiva keittiöpäällikkö Tero Mäntykangas vierailee Helsingin Herkussa 7.11. sekä Tapiolan Herkussa 6.11. Kaiken kukkuraksi Herkku pitää porohuutokaupan Helsingin keskustan Herkussa perjantaina 13.11 klo 16-17, Itiksen Herkussa lauantaina 14.11. klo 12-13 ja Tapiolan Herkussa klo 14-15.

Tässä postauksessa esittelen teille minun vakkarireseptini nopealle ja todella helpolle poronkäristykselle, jonka olen saanut lappilaiselta perhetutultamme. Mielestäni paras poronkäristysresepti on helppo, eikä siinä ole mitään ylimääräistä. Tykkään valmistaa poronkäristyksen sisäpaistista, jolloin se on takuumureaa ja pehmeää. Laadukasta sisäpaistia ei tarvitse hauduttaa pitkään, vaan liha pehmenee suussa sulavaksi minuuteissa. Älä siis turhaan sitkistä hyvää lihaa kypsentämällä sitä liian kauaa pannulla. Nyrkkisääntö onkin, että mitä laadukkaampi käristysliha on, sitä vähemmän aikaa sitä tarvitsee hauduttaa.

Postauksessa on listattuna myös minun TOP 5  Lapin herkut – sekä vinkkivitonen ihanan leipäjuustojälkkärin valmistamiseen. Herkutellaanko teillä Lapin raaka-aineilla? Mikä on sinun suosikkisi pohjoisen herkuista?

Nopea poronkäristys


Nopea poronkäristys valmistuu vartissa poron sisäpaistista – ja onnistuu takuuvarmasti.
Nope poronkäristys reseptikuva

Nopea poronkäristys: (4:lle)

Tarvitset:
4 rkl voita
500 g poron sisäpaistia
1-1,5 dl vettä
ripaus suolaa
(ripaus mustapippurirouhetta)

Valmistusohje:
Poista liha pakkauksestaan ja painele se kuivaksi kevyesti talouspaperia apuna käyttäen. (Mikäli sisäpaistissa on mukana poronrasvaa, älä poista sitä turhaan – se antaa hyvää makua.) Viipaloi liha terävällä veitsellä mahdollisimman ohuiksi siivuiksi. Laita paistinpannu kuumenemaan valmiiksi liedelle. Ruskista poronlihat voissa reippaasti lastalla käännellen. Mausta käristys suolalla (ja halutessasi mustapippurirouheella). Lisää lihojen joukkoon n. desilitra vettä ja anna käristyksen hautua kannen alla alhaisessa lämpötilassa n. 5-10 minuutin ajan. Tarkasta maku, ja lisää tarvittaessa suolaa. Tarjoile poronkäristys perunamuusin ja puolukoiden kera.

TOP 5 Lapin herkut

1. Poro
Poro on parasta. Käristyksenä, keittona, padoissa. Aina yhtä hyvää.

2. Lapin kalat
Rakastan erityisesti kylmien Lapin vesien siikaa. Parasta se on savustettuna. Siikakeitto lukeutuu myös suosikkeihini!

3. Puolukat & hillat
Mikään ei voita Lapin puolukoita. Kerään niitä yleensä aina pienen satsin pakkaseen, ja käytän niitä vispipuuroon sekä smoothieihin ja leivontaan. Hilloja tykkään syödä sellaisenaan, puuron tai jogurtin kanssa. Lapseni suosikkimarja on hilla, ja hän popsii niitä välipalana sellaisenaan.

4. Kaskinauriit
Lapin kaskinauriit ovat I-H-A-N-I-A. Ne paahtuvat ihaniksi uunissa, mutta makeutensa vuoksi niitä voi syödä myös sellaisenaan omenan tavoin kuorittuna. Kokeile – lupaan, että tykkäät!

5. Leipäjuusto
Leipäjuusto, eli narskujuusto (äitini termi ko. herkulle) on ollut herkkuani jo lapsuudesta saakka. Useimmiten syön sitä sellaisenaan tai hillojen kanssa. Illallisilla käytän sen usein uunissa kerman ja sokerin kera ja tarjoilen jälkiruokana.


Leipäjuustosta saa ihanan jälkiruoan hauduttamalla sitä uunissa vartin ajan kuohukermassa ripauksella sokeria.
 Annokset voi koristella vaikkapa rapein pakastekuivatuin puolukoin.

Herkun valikoimissa on myös vino pino muitakin pohjoisen tuottajien herkkuja, kuten esimerkiksi panimotuotteita ja kahveja.
Pääset kurkkaamaan Herkun kivijalkamyymälään myös @tiskivuorenemanta -Instagram tilin stooreissa.

Ps. Seuraathan Tiskivuoren emäntää myös Instagramissa ja Facebookissa?
Muistathan tägätä kokeilemasi resepti hastagilla #tiskivuorenemanta – näin löydän kokkailusi somesta!

 #foodmarketherkku #herkumpiverkkokauppa #herkullisuudenlöytöretkellä #inari


Kaupallinen yhteistyö: Food Market Herkku