Uppomunaleipä on aamiaisten aatelia. Todella yksinkertaista, ja niin ylellistä. Valuvat uppomunat saivat tällä kertaa kaverikseen valkosipulisessa oliiviöljyssä pikaisesti pannulla paahdetut leipäsiivut, tuorejuustoa sekä limemarinoitua graavilohta. Reseptiin sopii yhtä lailla tavallinen graavi- tai kylmäsavulohi.

Uppomunat ovat jokseen hankalasta maineestaan huolimatta varsin helpot valmistaa. Uppomunat kypsennetään ilman kuorta kuuman poreilevassa vesi-etikkaseoksessa kattilassa. Keitinveteen sekoitettu etikka auttaa kananmunaa kietoutumaan kauniin tasaiseksi palloksi. Leipien lisäksi uppomunat sopivat erinomaisesti myös esimerkiksi parsan kaveriksi tai salaatin kruunuksi.

Uppomunat rapealla leivällä limemarinoidun graavilohen ja tuorejuuston kera. Kuvan uppomunia on keitetty neljän minuutin ajan. Mikäli haluat täysin valuvan sisuksen, ḱypsennä munia kolmen minuutin ajan.

Uppomunaleivät (2 kpl)

Tarvitset:
2 palaa rapeakuorista leipää
3 rkl oliviiöljyä
2 valkosipulinkynttä

2 rkl maustamatonta tuorejuustoa
2 reilua siivua graavi- tai kylmäsavulohta

2 kananmunaa
1,5 l vettä
0,5 dl väkiviinaetikkaa

Viimeistelyyn:
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria

Valmistusohje:
Leikkaa rapeakuorisesta leivästä reilun paksuiset siivut. Lorauta oliiviöljy ja kuoritut valkosipulinkynnet paistinpannulle. Lisää myös leivät kuumalle pannulle ja paahda niitä kunnes ne ovat kullanruskeita. Voitele leivät tuorejuustolla ja asettele lohiviipaleet niille. Seuraavaksi valmista uppomunat.

Kiehauta vesi kattilassa, lisää etikka ja laske lämpöä sen verran, että vesi kuplii. Riko kummatkin kananmunat erillisiin pieniin laseihin tai kippoihin. Tee veteen kunnollinen kierre kiepauttamalla kauhalla vettä kattilassa, ja kippaa kananmunat veteen. Voit keittää halutessasi molemmat kananmunat samassa vedessä. Anna uppomunien kypsyä kolmen minuutin ajan. Tällöin kananmunan sisus on upean valuvaa. Mikäli haluat astetta kiinteämmän ”medium” uppomunan, jatka kypsennystä neljän minuutin ajan. Nostele kananmunat reikäkauhalla kattilasta ja asettele leipien päälle. Viimeistele kananmunat ripauksella suolaa ja mustapippuria. Viillä kananmunat keskeltä kevyesti veitsellä, jotta keltuainen leviää leivälle kastikkeenomaisesti.

Lisää arkiruokareseptejä löydät arkistostani Arkisafkaa-merkinnän alta.
Blogissa starttasi myös uusi reseptisarja ”Supersimppelit”, mistä löydät helppoja ja herkullisia perusreseptejä. Kategorian reseptit ovat oivia juuri kokkaamaan aloitteleville sekä perheen pienemmille kokeille.

Ps. Seuraathan Tiskivuoren emäntää myös Instagramissa ja Facebookissa?
Muistathan tägätä kokeilemasi resepti hastagilla #tiskivuorenemanta – näin löydän kokkailusi somesta!