Pasta carbonara (tunnetaan myös nimellä miilunpolttajan spagetti) on pastaruokien klassikko. Supersimppeli mutta sitäkin maistuvampi arkiruoka, joka kelpaa takuuvarmasti myös perheen pienemmille herkuttelijoille.

Tutustuin kyseiseen ruokalajiin vuosia, vuosia sitten lomamatkallamme Italian Garda-järvellä, ja resepti on kuulunut perheemme vakiokalustoon siitä saakka. Minun on myös kerrottava teille tarkemmin ensikohtaamisestani kyseisen ruokalajin kanssa. Olin jostain kumman syystä nuorempana saanut päähäni, etten pidä parmesaanista. Siispä kysyin tarjoilijalta saisinko carbonarani ilman juustoa. Tarjoilija nyökkäsi iloisesti ja vei tilauksemme keittiöön. Saatuani annoksen eteeni, huomasin pastan suoraan sanottuna peittyneen valtavan juustovuoren alle. Mainitsin tarjoilijalle erikoistilauksestani, ja hän suurieleisesti kohautti olkiaan ja pyöräytti silmiään ja huudahti kädet levällään: ”Neiti hyvä, eihän se ole pasta carbonara, jos siinä ei ole parmesaania!” No näinhän se on – ja todettakoon, että carbonara ja parmesaani kuuluvat yhteen. Oppitunti numero yksi: älä koskaan yritä häpäistä italialaista perinneruokaa omilla päähänpistoillasi. Ja kyllä, tykkään nykyisin parmesaanista. Mainittakoon vielä, että Italiassa carbonaraan ei käytetä kermaa, mutta mielestäni se passaa tähän mainiosti, ja usein italian rajojen ulkopuolella törmääkin tähän kermaisempaan versioon.

Carbonaran ainekset ovat varsin yksinkertaiset ja edulliset. Tarvitset vain spagettia, sipulia, valkosipulia, kananmunaa, kermaa, parmesan-juustoraastetta ja pekonia. Tämä tuhti pasta vie mennessään suuremmankin nälän, ja se on helppo valmistaa myös isommallekin joukolle yhdellä kertaa. Pasta viimeistellään ripauksella suolaa ja mustapippuria parmesanin kera – ja suosio on taattu!

_kuvituskuva_pasta_carbonara_

Pasta carbonara (4:lle)

Tarvitset:

300 g spagettia
(suolaa keitinveteen)

1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
reilu loraus hyvälaatuista oliiviöljyä
1 pkt (140 g) pekonia

2 kananmunaa
2 dl kuohukermaa
1,5 dl parmesan-juustoraastetta
sormisuolaa
mustapippurirouhetta

Viimeistelyyn:
kourallinen parmesan-juustoraastetta
mustapippurirouhetta

Valmistusohje:
Keitä spagetti pakkauksen ohjeen mukaan suurehkossa kattilassa, reilussa ja suolatussa vedessä al-denteksi. Pastan kiehuessa kuori ja hienonna sipulit ja kuullota niitä kuumalla pannulla oliiviöljyssä kunnes ne ovat pehmenneet ja muuttuneet läpikuultaviksi. Viipaloi pekoni suikaleiksi ja lisää se pannulle. Anna pekonin paistua ja ruskistua koko ajan seosta käännellen. Sekoita kerma, kananmunat, parmesan-juustoraaste, suola ja mustapippurirouhe keskenään kulhossa. Yhdistä ylimääräisestä vedestä valutettu kuuma pasta ja sipuli-pekoniseos keskenään. Kaada kerma-munaseos pastan joukkoon ja sekoita huolellisesti. Viimeistele pasta carbonara parmesan-juustolla ja vastarouhitulla mustapippurilla. Tarjoile pasta heti höyryävän kuumana.

kuvituskuva_pasta_carbonara_

Lisää arkiruokareseptejä löydät arkistostani Arkisafkaa-merkinnän alta.
Blogissa starttasi myös uusi reseptisarja ”Supersimppelit”, mistä löydät helppoja ja herkullisia perusreseptejä. Kategorian reseptit ovat oivia juuri kokkaamaan aloitteleville sekä perheen pienemmille kokeille.

Ps. Seuraathan Tiskivuoren emäntää myös Instagramissa ja Facebookissa?
Muistathan tägätä kokeilemasi resepti hastagilla #tiskivuorenemanta – näin löydän kokkailusi somesta!