Kaupallinen yhteistyö: Flora

Syksyn sienisato on tällä hetkellä parhaimmillaan, ja kehittelin sen tiimoilta herkullisen ja näyttävävän välipalareseptin. Kierreleipä on täytetty ihanalla sienipestolla, jossa maistuu mm. suppilovahverot, parmesaani, valkosipuli ja timjami. Kyseinen herkku kruunaa niin ilta- kuin aamupalankin ja toimii myös erinomaisena huikopalana aterioden välissä. Tämä on myös kätevä tapa tutustuttaa perheen pienimmät sieniherkkujen pariin. Resepti on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Floran kanssa.

Käytin leipätaikinaan rouheista siemeniä sisältävää jauhoseosta ronskin suutuntuman takaamiseksi. Taikinan rasvalähteeksi valitsin Flora-tuoteperheestä tutun Kokin salaisuus -öljyseoksen. Se koostuu maukkaasta voiöljystä yhdistettynä rypsi- ja auringonkukkaöljyihin. Seos on omiaan paistamiseen, sillä se kestää erityisen hyvin korkeita paistolämpötiloja, mutta se on makunsa puolesta myös erinomainen valinta leivontaan. Kokin salaisuus on tuotteena laktoositon ja säilöntäineeton, ja sille on myönnetty Sydänmerkki. Toinen leivontapuuhiin erinomaisesti soveltuva tuote on tuttu ja turvallinen Flora Culinesse juokseva margariini, jota voi käyttää yhtä hyvin alla olevassa leipäreseptissä – lopputulos on mainio! Nuo juoksevat rasvat ovat muutoinkin todella näppäriä vaihtoehtoja erityisesti arkileivontaan niin kotona kuin mökillä. Valmiiksi juokseva rasva on helppo hulauttaa taikinaan pullon kyljessä olevan mitta-asteikon avulla ilman ylimääräistä tiskiä tai kattilassa sulattamista.

Mainittakoon vielä, että kasvipohjaiset Flora-tuotteet ovat hyviä valintoja  pehmeän ja tyydyttymättömän rasvakoostumuksensa lisäksi myös ympäristöä ajatellen. Niiden hiilijalanjälki on jopa 70 % pienempi kun voilla, sillä ne sisältävät yli 50 % vähemmän kovaa rasvaa kuin voi. Flora-tuotteet sisältävät huomattavasti vähemmän tai ei lainkaan maitoa. Lehmät syövät rehua, joka vie runsaasti viljelyalaa, ja tämä on puolestaan pois maidottomien elintarvikkeiden tuotantoon käytettävästä viljelyalasta.

Sienitäytteinen kierreleipä (n. 10 viipaletta)

Leipätaikina:
5 dl maitoa
50 g tuorehiivaa
2 tl suolaa
1 tl sokeria
10 dl sämpyläjauhoja
0,5 dl Flora Kokin salaisuus -öljyseosta tai Culinesse juoksevaa margariinia

Sienitäyte:
200 g tuoreita suppilovahveroita
1,5 dl oliiviöljyä
0,5 dl auringonkukansiemeniä
1 valkosipulinkynsi
1 dl parmesan-juustoraastetta
ripaus suolaa
hyppysellinen tuoretta timjamia

Leipävuoan voiteluun:
1 rkl Flora Kokin salaisuus -öljyseosta tai Culinesse juoksevaa margariinia

Viimeistelyyn:

tuoretta timjamia

Leipätaikinan valmistusohje:
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva maitoon. Lisää joukkoon suola ja sokeri. Alusta taikinaa jauhoilla. Lisää joukkoon Flora Kokin salaisuus -öljyseos tai Culinesse juokseva margariini ja loput jauhoista taikinaa koko ajan sekoittaen ja vaivaten. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa liinan alla.

Sienitäytteen valmistusohje:
Taikinan kohotessa valmista sienitäyte. Putsaa sienet huolellisesti ja huuhtele ne juoksevan veden alla lävikössä. Haihduta sienistä ylimääräinen neste kuumalla paistinpannulla. Kumoa sienet kulhoon ja lisää joukkoon öljy, auringonkukansiemenet, kuorittu valkosipulinkynsi, parmesan-juustoraaste, suola sekä timjami. Aja seos tasaiseksi massaksi monitoimikoneella tai sauvasekotinta apuna käyttäen. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita.

Leivän viimeistely:
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle leivinpaperiarkille. Kauli taikina leivinpaperin mitalta tasaiseksi levyksi. Lusikoi sienitäyte ohuelti taikinalevyn päälle. (Voit halutessasi jättää täytettä pari ruokalusikallista sivuun valmiin leivän päällä nautittavaksi levitteenä). Rullaa taikinalevy napakaksi rullaksi ja leikkaa se pituussuuntaan keskeltä kahtia terävällä veitsellä. Palmikoi taikinarulla haluamaasi tapaan ja nosta se voideltuun leipävuokaan. Paista uunin alatasolla n. 40 minuutin ajan. Viimeistele tuore kierreleipä muutamalla timjaminoksalla.

Kaupallinen yhteistyö: Flora