Vihdoinkin, keittiöremonttimme on valmis. Projekti alkoi jo helmikuussa, ja nyt se on saatu päätökseen –  toki muutaman asiaankuuluvan mutkan kautta. Uuden asuntomme keittiö oli lähes käyttämätön ja superlaadukas, mutta toiminnallisuuksiltaan tai ulkomuodoltaan se ei palvellut tarkoitustaan. Vanhan keittiön tarkemmat kuvat pääset kurkkaamaan täältä. Iloksemme saimme vanhan keittiön myytyä alle vuorokaudessa mukavaan hintaan nettikirppiksellä. Keittiön purkukin onnistui tehokkaasti muutamassa tunnissa ostajan toimesta. Olin erityisen tyytyväinen siihen, että vanhaa muutoin toimivaa ja ehjää keittiötä ei tarvinnut viedä palasina jäteasemalle, vaan se pääsi uudelle kierrokselle hyvään kotiin. Ja toki jokainen lisäeuro remonttibudjettiin oli enemmän kuin tervetullut.

Teetimme keittiösuunnitelman IKEAssa, josta myös hankimme valtaosan keittiökalusteista sekä -kodinkoneista. Halusimme tyylillisesti varsin minimalistisen, valoisan ja modernin keittiön, joka olisi ennen kaikkea käytännöllinen ja toimiva. 70 -luvulla rakennetussa asunnossamme on jäljellä suhteellisen paljon alkuperäisiä puupintoja, joten valkoinen keittiö sai tuoda tasapainoa kokonaisuuteen.

Isoin ja näkyvin muutos keittiössä lienee kaapistojen karsiminen ja kevennys. L-mallisen keittiön toiselta seinältä poistettiin yläkaapit kokonaan ja toiselle seinälle tuotiin selkeästi kevyemmät ja matalammat kaapit. Vesipiste säilyi paikoillaan, ja tilaan tuotiin myös tiskikone – ai autuutta! Asunto oli ennen meitä lähinnä edustuskäytössä, joten tämä selittänee minijääkaapin sekä tiskikoneettomuuden muutoin suurehkossa keittiössä. Hella sekä liesituuletin siirrettiin toisen tason reunalle, jolloin työtaso pystyttiin säilyttämään yhtenäisempänä kokonaisuutena. Edellisessä asunnossamme olin tottunut kokkailemaan kaasulla, ja harmitus oli valtava kun taloyhtiössämme ei ollut kaasuliitäntää. Pulloratkaisu olisi toki onnistunut, mutta se olisi vienyt turhan paljon tilaa. Ajattelin antaa induktioliedelle mahdollisuuden, mutta asennutimme liesituulettimen varuiksi kaasulieden vaatimalle korkeustasolle… ihan vain mikäli kaasuliettä tulisi liian ikävä.

Kaapistot, tasot, lavuaari ja valtaosa kodinkoneista ostettiin IKEAsta.  Avoimeksi jääneelle seinälle halusin ehdottomasti vaaleat laatat kalanruotoladonnalla. Sopivan kokoisia laattoja metsästettiin useasta liikkeestä sekä netistä, ja lopulta täydellinen vaihtoehto löytyi kotimaiselta ABL-laatalta. Pientä kontrastia laattaseinään tuo marmorinvalkoinen sauma. Ainoa miinuspuoli kauniissa laattaseinässä oli sen hinta. Tuo kalanruotoladonta on  tarkkaa puuhaa, ja se vie ammattilaatoittajaltakin suhteellisen paljon aikaa. Olen iloinen, etten tinkinyt tästä yksityiskohdasta, sillä muutoin keittiö olisi jäänyt turhan valjuksi.

Tyyliin sopivan mustan hanan löytyminen pesukoneliitännällä meinasi osoittautua haasteeksi. Kävin läpi kaikkien perusremppatarvikekauppojen valikoimat, ja yhdelläkään toimijalla ei ollut valikoimissaan mustaa hanaa! Miten moinen on edes mahdollista? Selaillessani erilaisia sisustusblogeja törmäsin superkauniiseen ja linjakkaasen Tapwellin mattapintaiseen hanaan, jonka tilasin LVI-verkkokauppa.fi:stä *. Laadukkaat ja kauniit hanat ovat mielestäni juuri niitä yksityiskohtia, joihin kannattaa panostaa. Tuo samainen hana on saatavana myös mattavalkoisena vaihtoehtona.

Keittiön asennuksen otimme IKEAn kumppanilta Kokodiililtä, joka hoiti hommansa kivasti. Remonttimies oli aina sovitusti ajoissa paikalla ja teki työnsä supertarkasti. Rempan varsinaiset ongelmat liittyivät mittatilaustasoihin, jotka saatiin vasta kolmannella kerralla oikein. Ensimmäiset tasot olivat useita senttejä liian lyhyet, ja uusia tasoja odoteltiin kuutisen viikkoa tehtaalta. Toiset tasot olivat kierot liitoskohdasta, ja kolmansia tasoja odoteltiin taas seuraavat kuutisen viikkoa. Viimeisellä kerralla tasot saatiin hienosti paikalleen, ja lopputulos oli kaiken venkslaamisen arvoinen. Asennusfirman toimesta osa viimeistelytöistä oli tehty hieman hutiloiden, mutta nämä kaikki pienet yksityiskohdat saatiin kyllä reklamaation kautta korjattua. IKEA hoiti oman osansa reklamaatiotilanteessa upeasti, ja he olivat proaktiivisesti meihin yhteydessä, eikä yhdestäkään ongelmasta tarvinnut käydä kädenvääntöä.

Loppu hyvin, kaikki hyvin  – ja tältä keittiössämme nyt sitten näyttää. Mitä pidätte?
Toki näin jälkikäteen muuttaisin muutaman yksityiskohdan, mutta se lienee normaalia remonttiprojekteissa…


Jääkaappipakastin siirtyi kokonaan uudelle seinälle keittiössä, ja se sai viereensä suuren ja korkean kuivakaapin integroituna. Olisin kovasti halunnut tähän täysikorkean erillisen jääkaapin ja pakastimen, mutta tuo tila osoittautui tälle ratkaisulle auttamattomasti liian ahtaaksi. Toisaalta tuo uusi jääkaappipakastin on supertilava, eikä se ole vielä kertaakaan käynyt liian pieneksi. Olisin kovasti halunnut mahduttaa keittiöön myös suuren viinikaapin, mutta se löysi paikkansa ruokasalin puolelta.


Keittiössä on tällä hetkellä pyöreä neljän hengen pöytä, ja tuo suuri kolmemetrinen ruokapöytä löytyy salin puolelta. Teen pian erillisen postauksen ruokasalista, joten sinne pääsette kurkkaamaan tarkemmin hieman myöhemmin.


Superkauniit laatat tuotiin avoimelle seinälle kalanruotoladontaan marmorinvalkoisen sauman kera.


Tyyliin sopiva linjakas mattamusta Tapwell RIN984 -hana löytyi LVI-verkkokauppa.fi:stä*.


Metsästin keittiöön aitoa itämaista mattoa viikkotolkulla huutokaupoista, ja lopulta sopiva löytyi Ruotsin Bukowskilta. Myös ruokasalin jättimäinen matto on huudettu samasta paikasta. Itämainen matto on mielestäni keittiöön oiva valinta sekä kestävyyden, että värityksensä ansiosta. Kirjavassa kuvioinnissa ei pienet tahrat tai roiskeet näy.

  

Seuraava projekti keittiön osalta olisi sen viimeistely sisustuksellisin yksityiskohdin. Avoimelle seinälle haluaisin jonkinlaisen lisävalaisimen ja ehkäpä pienen avohyllyn öljyille ja muille tykötarpeille. Ideoita otetaan vastaan kommenttiboksin puolella!


* Hanasta saatu alennusta bloginäkyvyyttä vastaan / LVI-verkkokokauppa.fi