Perinteinen herkullinen kesäkeitto viedään seuraavalle tasolle lorauksella valkoviiniä ja kermaa.

Kesäkeitto kermalla & valkoviinillä (4:lle)

Tarvitset:
6 perunaa
6 porkkanaa
1 kukkakaali
1 nippu kevätsipuleita varsineen
3 dl tuoreita herneitä
2 dl kuivaa valkoviiniä
1 l kasvislientä
4 dl kuohukermaa
kourallinen ruohosipulia
suolaa
mustapippuria
nokare voita

Valmistusohje:
Pese ja hankaa perunat, porkkanat ja kukkakaali puhtaaksi vedessä juuresharjaa apuna käyttäen. Pilko kasvikset reiluhkon kokoisiksi sattumiksi. Hienonna myös sipuli varsineen ja kuori herneet paloistaan valmiiksi. Laita perunat, porkkanat ja kukkakaali suurehkoon kattilaan, ja mittaa päälle sen verran kasvislientä, että kasvikset juuri peittyvät. Anna kasvisten kiehua noin 10-15 minuutin ajan, tai kunnes ne ovat lähes kypsiä. Kasvisten kiehuessa kuullota sipulit varsineen voissa kuumalla paistinpannulla. Kun sipulit ovat läpikuultavia, lisää joukkoon valkoviini, ja anna sen poreilla voimakkaasti hetken pannulla. Kippaa sipuli-viiniseos keittoon kun kasvikset ovat lähes kypsiä. Lisää joukkoon myös tuoreet herneet, kuohukerma, mausteet ja nokare voita. Anna keiton vielä kiehahtaa kevyesti ennen tarjoilua. Tarkista keiton maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Viimeistele keitto hienonnetulla ruohosipulilla juuri ennen tarjoilua.