Kaupallinen yhteistyö: Raikastamo

Alkukesän kiivain juhlasesonki koettaa viikonloppuna erilaisten valmistujaiskekkereiden muodossa. Tämä aiheuttaa usein juhlien järjestäjälle pienempää tai suurempaa stressiä tarjoiluiden ja muiden järjestelyiden osalta. Olen sitä mieltä, että parhaat tarjoilut syntyvät suhteellisen simppelisti ja rennosti. Tätä ideologiaa noudattaen loihdin  näyttävän, mutta sitäkin helpomman voileipäkakkureseptin. Voileipäkakun kerrokset eivät vaadi sen kummempia askartelutaitoja – saaristolaisleipä vain siivutetaan neljään yhtäsuureen osaan, täytetään parilla erilaisella tahnalla ja koristellaan yksinkertaisesti. Olen muutenkin iloinen siitä, että voileipäkakut ovat selkeästi viime vuosina kasvattaneet uudelleen suosiotaan juhlapöydän kruunuina, eikä suotta. Makumaailmaltaan ne ovat keventyneet ja niiden olemus on muuttunut huomattavaksi rennommaksi. Lohiruusukkeet ja koristekaiverretut tomaatit voi siis huoletta jättää unholaan.

Reseptissäni voileipäkakku kostutetaan kasvisliemellä ja sen täytteen muodostaa lohi-wasabi- sekä rapu-avokadotahna. Voileipäkakussa maistuu myös limetti sekä korianteri, jotka raikastavat settiä sopivasti. Hain makumaailmalla kokonaisuuteen pientä aasiahenkistä jujua, joka onnistui lopputuloksessa erinomaisesti.

Ruokapuolen lisäksi juomatarjoilu on olennainen osa onnistuneita juhlia. Klassisen kuohuvan lisäksi kiinnitän huomiota muihin juomavalintoihin, erityisesti alkoholittomiin vaihtoehtoihin, joita on hyvä olla tarjolla useampia. Olen ihastunut kotimaisen Raikastamon luomulimonadeihin. Ystäväni tietävätkin, että olen aina rakastanut kokista herkuttelujuomana – ja maistettuani Raikastamon kokista tiesin syvän rakkaussuhteen syntyneen. Heidän kolansa on yksinkertaisesti paras kokis mitä markkinoilta löytyy. Sen salaisuus piilee karamellisoidussa luomusokerissa. Ja mikä parasta, se ei sisällä kofeiinia. Olen herkkä runsaammin kofeiinia sisältäville juomille, joten tämä seikka on silkkaa plussaa. Kokis on mielestäni muutoinkin varsin herkullinen ruokajuoma esimerkiksi aasialaisten makujen tai vaikkapa sushin kaverina, ja suosittelen kokeilemaan sitä ennakkoluulottomasti myös tuon kehittämäni voileipäkakun makuparina.

Raikastamon limut ovat vegaanisia ja niiden freesi maku saadaan aikaan normaalia vähemmällä sokerimäärällä. Limut tehdään myös oikeista hedelmistä, eikä niissä ole käytetty mitään keinotekoisia makuaineita tai aromeja. Kaikki heidän limpparit ovat mielestäni mainioita, mutta suosikeiksini nousi klassisen kolan lisäksi tuo hieman erilainen Bitter Lemon -limonadi. Bitter Lemonissa on kivan kirpsakka meininki, ja se on ihana janojuoma helteisille kesäpäiville. Verigreippi-limu keräsi myös kovasti kehuja. Siinä on herkullinen aidon hedelmäinen maku.  Tykkään pullojen klassisesta ulkoasusta ja auki sihautettavasta metallikorkista. Limpparit ovat kaikin puolin mitä mainioin tarjottava erilaisiin kesäjuhliin sekä grillibileisiin! Hauska ja näyttävä ”limondibuffet” syntyy kun sujautat pullot suureen cooleriin jääpalojen kera – suosio on taattu. Raikastamon valikoimista löytyy limonadien lisäksi myös paljon erilaisia pullo- ja pillimehuja, jotka nekin sopivat mainiosti kesän rientoihin.

Kesän rennoimmassa ja helpoimmassa voileipäkakussa on pientä aasialaistyppistä twistiä. Täytteessä maistuu niin lohi, rapu, wasabi kuin avokado.

Näyttävä limonadibuffet syntyy sujauttamalla kauniit lasipullot suureen cooleriin jäiden kera.

Helppo voileipäkakku (8:lle hengelle)

Tarvitset:
1 (n. 500 g)  saaristolaisleipä

Kostutukseen:
1 dl kasvislientä

Täyte 1: lohi-wasabitahna
100 g kylmäsavilohta
100 g wasabi-tuorejuustoa
100 g ranskankermaa
kourallinen tuoretta ruohosipulia
ripaus suolaa
ripaus mustapippurirouhetta

Täyte 2: rapu-avokadotahna
100 g katkarapuja
1 avokado
100 g tuorejuustoa
100 g ranskankermaa
kourallinen tuoretta korianteria
1/2 limetin mehu
ripaus suolaa
ripaus mustapippurirouhetta

Koristeluun:
50 g maustamatonta tuorejuustoa
50 g ranskankermaa
2 retiisiä
herneenversoja
rucolanversoja
punamangoldinlehtiä

Saaristolaisleivän valmistelu:
Leikkaa saaristolaisleipä neljäksi yhtä paksuksi levyksi terävää veistä apuna käyttäen. Asettele leipälevyt leikkuulaudalle ja kostuta niitä kasvisliemellä. Anna leipien tekeytyä sillä aikaa kunnes valmistat täytteet.

Tahna 1. valmistelu:
Kuutioi kylmäsavulohi. Lisää joukkoon tuorejuusto, ranskankerma, hienonnettu ruohosipuli, suola sekä mustapippuri. Sekoita massa tasaiseksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita.

Tahna 2. valmistelu:
Anna katkarapujen sulaa rauhassa ja valuta ne ylimääräisestä nesteestä. Hienonna ravut. Sekoita joukkoon avokadonliha, tuorejuusto, ranskankerma ja hienonnettu korianteri. Purista seokseen limetin mehu, suola ja mustapippuri. Sekoita massa tasaiseksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita.

Voileipäkakun kokoaminen ja koristelu:
Aseta saaristolaisleivän ensimmäinen levy tarjoiluastialle. Levitä pohjalle reilusti lohi-wasabitahnaa ja tasoita se koko leivälle. Aseta tahnakerroksen päälle uusi levy leipää. Täytä ja levitä toiselle kerrokselle rapu-avokadotahnaa. Aseta kolmas levy voileipäkakulle ja levitä kerrokselle lohi-wasabitahnaa. Aseta kansilevy voileipäkakulle. Levitä kannen päälle tuorejuusto-ranskankermaseosta. Koristele voileipäkakku rennosti retiisiviipaleilla, versoilla sekä mangoldinlehdillä.

Ihanan rentoja kesäjuhlia!

Kaupallinen yhteistyö: Raikastamo