Kaupallinen yhteistyö: AEG

 

Näyttävät ja herkulliset lampaankareet valmistuvat nopeasti ja yksinkertaisesti uunissa. Lampaankareen marinadissa maistuu valkosipuli sekä tuoreet yrtit. Annosta täydentää aromikkaat kuorineen paahdetut maa-artisokat sipuli-rucolalisukkeen kera.

Myös keittiöremppamme on saatu vihdoin päätökseen, ja olen päässyt kokkailemaan taas normaaliin tapaan. Lopputulos oli ennen kaikkea käytännöllinen, mutta myös esteettisesti superkaunis. Kodinkoneista kruununjalokiven virkaa toimittaa AEG:n Mastery Range -malliston Steam Pro -uuni, josta kerroinkin jo aikaisemmassa postauksessani. Uuni tarjoaa kolme erilaista kypsennystoimintoa: lämmön, höyryn sekä näiden yhdistelmän. Olen päässyt kokeilemaan hyvällä menestyksellä jo kaikkia näitä – ja lampaankaretta paistaessani otin apuun paistolämpömittarin, joka ilmoittaa kun haluttu kypsyystaso on saavutettu.  Tämä on erinomainen apu kypsyystarkkuutta vaativien lihojen osalta ja näin voin olla aina varma, että ruoka onnistuu.


Paistolämpömittari asetetaan napakasti lihan paksuimpaan kohtaan ja sen toinen pää kytketään uuniin. Uuni ilmoittaa kun lihan haluttu kypsyystaso on saavutettu. Lampaankareen annetaan vetäytyä foliossa noin 10 minuutin ajan ennen leikkaamista ja tarjoilua.

 Kaiken kukkuraksi uunista löytyy optimaaliset kypsennysvaihtoehdot erilaisille raaka-aineille, ruokalajeille sekä leipomuksille. Olen myös positiivisesti ilahtunut tuon command wheelin helppokäyttöisyydestä. Uunin komennot löytyvät helposti digitaalisen näytön takaa ilman että käyttöohjetta tarvitsee vilkuilla sen kummemmin. Uuni pitää sisällään myös erilaisia automaattisia puhdistusohjelmia – en malta odottaa päästäkseni kokeilemaan niitä!

Lampaankare uunissa (4:lle)

Tarvitset:
800 g karitsankaretta
0,5 dl hyvälaatuista oliiviöljyä
3 valkosipulinkynttä
0,5 dl hienonnettua tuoretta lehtipersiljaa
0,5 dl hienonnettua tuoretta ruohosipulia
0,5 dl hienonnettua tuoretta basilikaa
ripaus sormisuolaa
ripaus vastajauhettua mustapippurirouhetta

Valmistusohje:
Aloita valmistamalla kareelle marinadi. Kuori ja hienonna valkosipuli. Hienonna myös tuoreet yrtit ja yhdistä ainekset kulhossa oliiviöljyn ja mausteiden kera. Sekoita marinadi huolellisesti ja hiero se kauttaltaan lampaankareen pintaan. Laita liha suljettavaan pussiin tai astiaan ja  anna sen marinoitua yön yli jääkaapissa.
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Aseta liha leivinpaperilla päällystetylle uuninpellille ja aseta uunin sisälämpötilamittari napakasti lampaankareen paksuimpaan kohtaan. Kypsennä karetta kunnes sisälämpötila saavuttaa 58 asttetta. Anna lihan vetäytyä 10 minuuttia foliokääreessä ennen leikkaamista ja tarjoilua.

Uunissa paahdetut maa-artisokat

Tarvitset:
16 suurehkoa maa-artisokkaa
hyvälaatuista oliiviöljyä
ripaus sormisuolaa
ripaus vastajauhettua mustapippurirouhetta

Valmistusohje:
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Pese ja harjaa maa-artisokat huolellisesti. Lohko ne puoliksi ja asettele leivinpaperilla päällystetylle uuninpellille. Lorauta maa-artisokkien päälle oliiviöljyä ja mausta ne kevyesti suolalla ja pippurilla. Paahda artisokkia uunin keskitasolla noin 30 minuutin ajan, tai kunnes ne  ovat kypsiä ja kauniin paahteisia.

Sipuli-rucolalisuke

Tarvitset:
3 isoa sipulia
2 rkl voita
1 tl sokeria
ripaus sormisuolaa
100 g rucolan versoja (tai esim. tuoretta pinaattia)

Valmistusohje:
Kuori ja viipaloi sipulin mahdollisimman ohuiksi renkaiksi. Kuullota sipuleita voissa kunnes ne ovat pehmeitä ja läpikuultavia. Lisää joukkoon sokeri ja suola. Freesaa vielä tovi, ja lisää joukkoon rucolan versot sekoittaen.

Annoksen kokoaminen:
Asettele paahdetut maa-artisokat tarjoiluvadin pohjalle. Lado leikatut lampaankareet maa-artisokkien päälle. Viimeistele kokonaisuus sipuli-rucolalisukkeella.

 
Annoksen voi halutessaan vielä viimeistellä minikokoisilla retiiseillä ja porkkanoilla.

 

Kaupallinen yhteistyö: AEG