Kaupallinen yhteistyö: Atria
”Te varmaan teette joka päivä jotain tosi hienoja erikoisruokia?” Tähän ikuisuuskysymykseen törmään ruokabloggaajana tuon tuosta. Ikävää rikkoa illuusio, mutta meillä syödään yhdeksän kertaa kymmenestä todella nopeita ja simppeleitä arkiruokia. Töiden jälkeen ei ole yksinkertaisesti aikaa käydä haalimassa sen erikoisempia raaka-aineita kuin viettää keittiössä aikaa tuntitolkulla. Kiireettömät viikonloput ovat asia erikseen – tällöin fiilistelen mielelläni uusia reseptejä ja makuja.
Pääsin tutustumaan juuri julkaistuun Jauhelihakirjaan, ja havahduin mieltäväni jauhelihan pääosin juuri mainitsemieni arkiruokien raaka-aineeksi. Näinhän asia ei suinkaan ole, sillä jauheliha taipuu todella hyvin erilaisiin juhlaruokiin, grillaukseen, brunsseille ja illanistujaisiin. Kirja esitteleekin 100 monipuolista ruoka-alan ammattilaisten loihtimaa jauhelihareseptiä. Kirjassa mukana olevat ruokavaikuttajat ovat kaikki olleet osa Atria 100 Nuorta Kokkia -kouluksen historiaa. Kirjan sivuilta löytyy useamman suosikkikokkini toinen toistaan herkullisempia luomuksia. Reseptien takana on muun muassa Kari ”Kape” Aihinen, Sasu Laukkonen, Teresa Välimäki, Henri Alén, Aki Wahlman ja monta muuta mielenkiintoista hahmoa. Myös Punavuori Gourmet -blogista tuttu Aniko tarjoilee lukijoille klassisen unkarilaisen jauhelihareseptin.
Kirja on monessa mielessä mainio opus. Se muistuttaa jauhelihan monikäyttöisyydestä ja antaa paljon uusia ideoita tutun ja turvallisen raaka-aineen valmistukseen. Reseptit ovat kekseliäitä, mutta ei kuitenkaan liian vaikeita toteuttaa. Kukin resepti on visualisoitu herkullisella kuvalla. Näkisin, että Jauhelihakirjalla on annettavaa kokeneelle kotikokille – mutta se olisi myös loistava ruokateos esimerkiksi kotoa omilleen muuttavalle nuorelle, joka vasta harjoittelee ruoanlaittoa. Ei siis yhtään hassumpi lahjavinkki punkinkonttiin laitettavaksi!
Kannattaa myös osallistua arvontaan postauksen kommenttiboksissa, sillä kaikkien osallistujien kesken arvotaan yksi Jauhelihakirja. Tarkemmat ohjeet osallistumiseen näet postauksen lopusta.
Kokkasimme uunituoreesta Jauhelihakirjasta mausteisia jauhelihavartaita ssamnjang-dippikastikkeella. Minulla on menossa keittiössä selkeästi jonkinlainen Aasia-buumi, joten päätin tarttua tähän houkuttelevaam reseptiin välittömästi. Resepti on Heikki Liekolan käsialaa. Heikki työskentelee keittipäällikkönä ravintola Olossa, ja hänet muistetaan erityisen hyvin Vuoden kokki -kilpailun voitosta vuonna 2014.
Mehevissä ja maistuvissa pullissa maistuu valkosipuli, inkivääri sekä aromaattinen seesamiöljy. Mikä parasta, tämä herkkuruoka valmistuu alle puolessa tunnissa, joten vartaat pyöräyttää vaivattomasti tavallisena arki-iltanakin. Täydellistä sormiruokaa illanistujaisiin tai Netflix-maratonille sohvan ääreen.
Viimeistelimme valmiit vartaat tuoreella chilillä, kevätsipulilla ja korianterilla.
Ssamjang-kastike kruunaa makuelämyksen. Dippikastikkeeseen tulee muun muassa misotahnaa sekä käymismenetelmällä valmistettua korealaista gochujang-chilitahnaa. Kastikkeen makumaailmaa täydentää hunaja, valkosipuli ja paahteinen seesamiöljy.
Testaamamme resepti oli oiva muistutus siitä, miten hyvin jauheliha sopii mm. aasialaishenkisiin ruokiin. Seuraavaksi aion kokeilla Jauhelihakirjasta Arto Lappalaisen lihapyörykkä-ramenkeittoa sekä Kimi Norosen kana-skewerseja riisinuudelien kera. Kirja antaa varsin runsaasti vinkkejä myös kananjauhelihan käyttöön, Maj Kokkoniemen kana-kookossoppa vaikuttaa huumaavan herkulliselta! Ja postauksessani esitellyt jauhelihavartaat voi hyvin varioida naudan jauhelihan sijaan kanan jauhelihaan – testattu on.
Mausteinen jauhelihavarras ja ssamjang-kastike (4:lle)
Tarvitset:
600g naudan burgerlihaa (20 %)
1,5 rkl seesamiöljyä
1,5 dl korppu -tai pankojauhoja
1 rkl kuivattua inkivääriä
2 kananmunaa
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 dl kevätsipulinvarsia hienonnettuna
Kastike:
0,5 dl misotahnaa
1 rkl gochujang-chilitahnaa
1 varsi kevätsipulia hienonnettuna
1 hienonnettu valkosipulinkynsi
puolikas salottisipuli hienonnettuna
1 tl hunajaa
2 tl paahdettuja seesamin siemeniä
2 tl seesamiöljyä
Valmistusohje:
Valmista vartaat. Sekoita kaikki ainekset käsin ja muotoile massasta joko pullia tai varrastikun ympärille kebabeja. Paista 220-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia tai grillaa grillissä.
Kastikkeen valmistusohje:
Sekoita kaikki kastikkeen ainekset ja tarjoa jauhelihavartaiden kanssa.
Viimeisimpänä, vaan ei vähäisimpänä minun on pakko vielä erikseen hehkuttaa yhtä kirjan ominaisuutta. Siinä on hyödynnetty rikastettua todellisuutta, eli AR-teknologiaa (augmented reality), joka ilahduttaa erityisesti kaltaistani nörttiä. Päästäksesi hyödyntämään tekonologiaa, sinun täytyy vain ladata älypuhelimelle maksuton Arilyn-applikaatio. Avaa applikaatio ja osoita kameralla AR-tunnistella merkattua reseptikuvaa. Kuvaan aukeaa video, jolla kokit opastavat opastavat kokkaamaan kirjaan tekemänsä reseptin mukaan. Aikamoista, vai mitä!
Mikä on sinun lemppari jauhelihareseptisi?
Vastaa kysymykseen kommenttiboksin puolella, niin olet mukana arvonnassa!
Kaikkien osallistujien kesken arvontaan yksi Jauhelihakirja.
Osallistumisaikaa on 8.12.2017 saakka.
Arvonnan säännöt pääset lukemaan täältä.
Kaupallinen yhteistyö: Atria
Kyllä meillä suosikkijauheliharuoka on vanha tuttu, makaronilaatikko!
Joo, se toimii aina!
-Heidi
Lapsiperheen ikisuosikit on erilaiset lihapullat. Ohjeita näihin ei ole ikinä liikaa 🙂
Maukas broileripasta syntyy tummasta makaronista ja broilerin jauhelihasta. Nesteeksi tarvitaan ruokakermaa ja Pirkan mascarpone-tomaattikastiketta sekä suolaa maun mukaan. Lisäksi raikas salaatti lautaselle. Hyvää ruokahalua!
Ooh, kuulostaapas tosi namilta. Tuo mascarpone pitää laittaa muistiin!
-Heidi
Fetatäytteiset lihapullat.
Nämä on aivan ihania!
-Heidi
Äidin reseptin lihapullat ja lihamureke❤️
Äidin reseptit <3 <3 <3 Mikä siinä onkin, että ne maistuu aina paremmalta!
-Heidi
Äidin reseptin lihapullat ja lihamureke
Kyllä taidan kallistua lasagneen, joskin lihapullia pyöritetään useammin. Terkuin Reija
Lasagnea voisikin tässä tehdä vielä ennen joulua!
-Heidi
Pekoniin kääritty täytetty lihamureke
Mureketta olen tehnyt usein, mutta pitääpä kokeilla tätä pekoniversiota.
-Heidi
Makaronilaatikko maistuu aina 🙂
Lihapullat ja perunamuusi 🙂
Sanos muuta!
-Heidi
Mehevä lasagne vie aina kielen mukanaan!
Mehevä perinteinen lasagne vie aina kielen mukanaan!
Se on kyllä aina yhtä hyvää!
-Heidi
Lasagne ehdottomasti!
Kauramakaronilaatikko on suosikkini 🙂
Kiitos kommentista ja osallistumisesta Elise!
-Heidi
Jauheliha on niin perusruoka-aines kuin olla voi! Jotenkin tuntuu, ettei ilman sitä olisi aikanaan lapsiperheen arkea pystynyt pyörittämään. Ja vieläkin tälläisessä kahden aikuisen taloudessa, sillä on iso merkitys arkiruokailussa.
Kyllähän lemppareihin kuuluu tomaattinen jauhelihapastakastike, johon on plöräytetty purkillinen jotain papuja tai linssejä kyytipojaksi. Mutta lihamureke tai -pullat… niillä hemmotellaan läheisiä!
Jauhelihakastike on kyllä tosi hyvää. Meidän lapsuudessa äiti teki sitä usein ihan ruskeakastikkeeseen.
-Heidi
Kyllä se tällä hetkellä on ehdottamasti intialaiset lihapullat jugurttikastikkeella. Mausteinen possunlihapulla vie kielen mennessään.
Ooh, intialaiset lihapullat saivat kyllä veden kielelle.
-Heidi
Lasagne on oma suosikkini jauheliharuokien joukosta. Sitäpaitsi olen sen tekemisessä aika hemmetin hyvä, valkokastiketta pitää tehdä niin, että tuntuu..
Oon tylsä, mut jauhelihasoosi mun lemppari – paljon chiliä kehiinMukaan arvontaan.
Klassikot ovat syystäkin klassikkoja <3 Eikä se haittaa vaikka ne olisivat "tylsiä" kun toimivat niin hyvin.
-Heidi
Ostan jauhelihaa tosi harvoin, mutta se on mulle silti kovin rakas raaka-aine (kasvissyöntivuosinakin haaveilin isän jauhelihakastikkeesta…)! Onneks nykyään saa luomujauhista ihan lähikaupoistakin. Omia lempireseptejä jauhelihalle ovat ne kotoisat ja lämpimän nostalgiset perusruuat, kuten makaronilaatikko, ”murukastike” ja lihaperunasoselaatikko 😀
Murukastike oli myös meidän äidin klassikko 80-90 -luvun taitteessa <3
-Heidi
Meilläkin on nykyään NIIIIIN harvoin jauhelihaa, mutta tykkään kyllä jauheliharuoista. Omat suosikkini on Jellan tapaan perinteiset ruoat, kuten jauhelihakastike ja -keitto. NAM.
Ihana tää kuvasarja ja toi lihapullien kastike vaikuttaa tosi namilta!
Kiitos Mari, oli kyllä toosi hyvää!
-Heidi
Miun pitäisi tehdä pitkästä aikaa lihapullia. Jotenkin nyt tekisi mieli nimenomaan mausteisempia lihapullia, joita vois sitten napostella muun kivan pikkusyötävän ja salaatin kanssa vaikka tosiaan telkkarin ääressä 🙂 Lempijauheliharuokani taitaa olla enchiladat.
Jauheliha on ihan parasta! Se taipuu niin moneen että siihen on vaikea kyllästyä. Henkka tekee herkullista jauhelihamureketta, mutta lempparini taitaa silti olla tacomaustettu jauheliha paahdetun kurpitsan, avokadon ja hot wings -kastikkeella maustetun ranskankerman kera. Postauksen jauhelihavarraskin kuulostaa herkulliselta.
Kiitos Martina kommentista ja osallistumisesta!
-Heidi
Kaikki jauhelihakastikkeet on hyviä, lemppari kuitenki iha perus tomaattikastike pastan kaveriks! Mitkää pullat tai murekkeet ei jostai syystä kolahda, mut kastikkeet iha best❤️
Broilerin jauhelihasta tehty kasvisvoittoinen lasagne!Voin suositella:)
Fetalihapullat ja jauhelihakastike suolakurkkukuutioilla.
Meillä syödään paljon jauhelihaa, tacot ovat suosikkeja, jopa 4 vuotias poika tykkää.
Ihanat nuo jauhelihavartaat ja kastike, teenkin sitä ensi viikonloppuna heti. Meidän suosikki on mieheni kanssa suuret, mehevät jauhelihapihvit ja paljon paistettua sipulia päälle. Laitan jauhelihamassan korppujauhoja, ruokakermaa, paistettua sipulisilppua, puristan valkosipulin kynnen, ketsuppia, suolaa ja cajunmaustetta, chiliä pikkuisen ja muna.
lihapullat, keitto, makaronilaatikko, kastike – kaikki maistuu
Vanha kunnon jauhelihabolognese maistuu aina!
Totta!
-Heidi
Mummun lihapullat oli ihan parhaita, yritän itse oppia tekemään edes vähän sinnepäin.
Kaikki mummin tekemä on ihanaa, ei siitä pääse mihinkään.
-Heidi
Jauhelihamureke kanamunatäytteellä sekä perinteiset (äidin tekemät) jauhelihapihvit 🙂
Makaroonilaatikko
Kyllä se lemppari on perinteiset lihapullat perunamuusin kanssa 🙂
Hirvenlihapyörykät <3
Ooh, nam!
-Heidi
Mun suosikki on paistettu jauheliha, sipuli chilillä maistettu- paistetut kasvikset (ihan mitä kaapista löytyy) ja tuoretta persilijaa päälle. Ihanaa, täyttävää ja kevyttä
Kanttarelleja paistettuna ja voissa haudutettuja purjonpalasia jauhelihataikinaan. Tulee hyviä ja mehukkaita pullia. Mukana arvonnassa.
Lihapullat ehdottomasti.
Ne vaan toimii.
-Heidi
Varmaankin pasta bolognese tai joku oikein mehevä lasagne! Myös vanha kunnon jauhelihakastike on aina pop.
Murukastike on kyllä kaikkien klassikkojen äiti!
-Heidi
Lasagne on parasta!
Kiitos osallistumisesta!
-Heidi
Täällä espanjan kauppapuodeista kun jauhelihaa saa oikein etsiä. Sekun on ns. osaamattomien lihatuote.
Itse tykkään tehdä isoja grilli lihapullia kahdella juustolla, eli rae ja aurajuustolla.
Normi jauhistaikina johon sekoitetaan molemmat juustot mukaan
ja grillataan kypsäksi.vehdys
Tervehdys Andalusian auringosta.
Haha! Mä olen tulossa Espanjaan ensi kuussa, ja odotan innolla että pääsen lähikaupan kalatiskille, siellä on vaikka mitä herkkuja. Myös lihatiskit ovat varsin vaikuttavia.
-Heidi
Taidan olla aika masentava mutta lihapullat ja makaronilaatikko ovat hyviä.
Et oo – ei nämä turhaan ole arjen klassikoita!
-Heidi
Suosikki lienee jauhelihakatike johon laitan keittymään ja maustumaan makaroonit samaan aikaan..nam!
Tämäkin on mulle ihan uusi tuttavuus.
-Heidi
Oi miten herkullisen näköistä 🙂
Oma suosikkini on koskenlaskijajuustolla täytetyt jauhelihapihvit 🙂
Ooh, tätä en olekaan maistanut!
-Heidi
Kyllä se on ihan jauhelihapizza itse tehty tietenkin, parasta pieneen nälkään.
Tai vähän suurempaankin nälkään 😉
-Heidi
Kyllä se on ihan jauhelihapizza itse tehty tietenkin, parasta pieneen nälkään.
Robotti tarkistuksessa on jotain vikaa, viestin lähettämisen jälkeen tuli error viesti.
Kotitekoinen pizza on ihanaa.
Vitsiläinen, ainakin tämä viesti tuli perille!
-Heidi
Lihapullat
Kiitos osallistumisesta arvontaan!
-Heidi
Vaikea kysymys, niitä on niin monia! Perinteinen lasagne maistuu joka tilanteessa, mausteinen nachovuoka avocadojen kanssa tai pitkän kaavan kautta tehdyt italialaiset lihapullat tomaattikastikkeessa… <3
Aaah, nachovuoka – just tein viime viikolla, ja se oli niin sairaan hyvää! <3
-Heidi
Perinteiset lihapullat vuodesta ja elämäntilanteesta toiseen!
Totta, pullat toimii aina!
-Heidi
Lihapullat! Perunamuusin, kermakastikkeen ja puolukkahillon kanssa 🙂
Hieman tulinen, kolme tuntia muhinut Ragu itse tehdyn pastan kera, nam!
Kyllä se on vanha kunnon makaronilaatikko 🙂
Se kuulostaa ehkä tylsältä, mutta maustan laatikon joka kerta vähän eri tavalla. Lisään mukaan myös vihanneksia/juureksia, mitä sattuu jääkaapin uumenista löytymään.