Kaupallinen yhteistyö: Atria

”Te varmaan teette joka päivä jotain tosi hienoja erikoisruokia?”  Tähän ikuisuuskysymykseen törmään ruokabloggaajana tuon tuosta. Ikävää rikkoa illuusio, mutta meillä syödään yhdeksän kertaa kymmenestä todella nopeita ja simppeleitä arkiruokia. Töiden jälkeen ei ole yksinkertaisesti aikaa käydä haalimassa sen erikoisempia raaka-aineita kuin viettää keittiössä aikaa tuntitolkulla. Kiireettömät viikonloput ovat asia erikseen – tällöin fiilistelen mielelläni uusia reseptejä ja makuja.

Pääsin tutustumaan juuri julkaistuun Jauhelihakirjaan, ja havahduin mieltäväni jauhelihan pääosin juuri mainitsemieni arkiruokien raaka-aineeksi.  Näinhän asia ei suinkaan ole, sillä jauheliha taipuu todella hyvin erilaisiin juhlaruokiin, grillaukseen, brunsseille ja illanistujaisiin. Kirja esitteleekin 100 monipuolista ruoka-alan ammattilaisten loihtimaa jauhelihareseptiä. Kirjassa mukana olevat ruokavaikuttajat ovat kaikki olleet osa Atria 100 Nuorta Kokkia -kouluksen historiaa. Kirjan sivuilta löytyy useamman suosikkikokkini toinen toistaan herkullisempia luomuksia. Reseptien takana on muun muassa Kari ”Kape” Aihinen, Sasu Laukkonen, Teresa Välimäki, Henri Alén, Aki Wahlman ja monta muuta mielenkiintoista hahmoa. Myös Punavuori Gourmet -blogista tuttu Aniko tarjoilee lukijoille klassisen unkarilaisen jauhelihareseptin.

Kirja on monessa mielessä mainio opus. Se muistuttaa jauhelihan monikäyttöisyydestä ja antaa paljon uusia ideoita tutun ja turvallisen raaka-aineen valmistukseen. Reseptit ovat kekseliäitä, mutta ei kuitenkaan liian vaikeita toteuttaa. Kukin resepti on visualisoitu herkullisella kuvalla. Näkisin, että Jauhelihakirjalla on annettavaa kokeneelle kotikokille – mutta se olisi myös loistava ruokateos esimerkiksi kotoa omilleen muuttavalle nuorelle, joka vasta harjoittelee ruoanlaittoa. Ei siis yhtään hassumpi lahjavinkki punkinkonttiin laitettavaksi!

Kannattaa myös osallistua arvontaan postauksen kommenttiboksissa, sillä kaikkien osallistujien kesken arvotaan yksi Jauhelihakirja. Tarkemmat ohjeet osallistumiseen näet postauksen lopusta.
 

Kokkasimme uunituoreesta Jauhelihakirjasta mausteisia jauhelihavartaita ssamnjang-dippikastikkeella. Minulla on menossa keittiössä selkeästi jonkinlainen Aasia-buumi, joten päätin tarttua tähän houkuttelevaam reseptiin välittömästi. Resepti on Heikki Liekolan käsialaa. Heikki työskentelee keittipäällikkönä ravintola Olossa, ja hänet muistetaan erityisen hyvin Vuoden kokki -kilpailun voitosta vuonna 2014.

 
Mehevissä ja maistuvissa pullissa maistuu valkosipuli, inkivääri sekä aromaattinen seesamiöljy. Mikä parasta, tämä herkkuruoka valmistuu alle puolessa tunnissa, joten vartaat pyöräyttää vaivattomasti tavallisena arki-iltanakin. Täydellistä sormiruokaa illanistujaisiin tai Netflix-maratonille sohvan ääreen.

 
Viimeistelimme valmiit vartaat tuoreella chilillä, kevätsipulilla ja korianterilla.

 
Ssamjang-kastike kruunaa makuelämyksen. Dippikastikkeeseen tulee muun muassa misotahnaa sekä käymismenetelmällä valmistettua korealaista gochujang-chilitahnaa. Kastikkeen makumaailmaa täydentää hunaja, valkosipuli ja paahteinen seesamiöljy.

 
Testaamamme resepti oli oiva muistutus siitä, miten hyvin jauheliha sopii mm. aasialaishenkisiin ruokiin. Seuraavaksi aion kokeilla Jauhelihakirjasta Arto Lappalaisen lihapyörykkä-ramenkeittoa sekä Kimi Norosen kana-skewerseja riisinuudelien kera. Kirja antaa varsin runsaasti vinkkejä myös kananjauhelihan käyttöön, Maj Kokkoniemen kana-kookossoppa vaikuttaa huumaavan herkulliselta! Ja postauksessani esitellyt jauhelihavartaat voi hyvin varioida naudan jauhelihan sijaan kanan jauhelihaan – testattu on.

Mausteinen jauhelihavarras ja ssamjang-kastike (4:lle)

Tarvitset:
600g naudan burgerlihaa (20 %)
1,5 rkl seesamiöljyä
1,5 dl korppu -tai pankojauhoja
1 rkl kuivattua inkivääriä
2 kananmunaa
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 dl kevätsipulinvarsia hienonnettuna

Kastike:
0,5 dl misotahnaa
1 rkl gochujang-chilitahnaa
1 varsi kevätsipulia hienonnettuna
1 hienonnettu valkosipulinkynsi
puolikas salottisipuli hienonnettuna
1 tl hunajaa
2 tl paahdettuja seesamin siemeniä
2 tl seesamiöljyä

Valmistusohje:
Valmista vartaat. Sekoita kaikki ainekset käsin ja muotoile massasta joko pullia tai varrastikun ympärille kebabeja. Paista 220-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia tai grillaa grillissä.

Kastikkeen valmistusohje:
Sekoita kaikki kastikkeen ainekset ja tarjoa jauhelihavartaiden kanssa.


Viimeisimpänä, vaan ei vähäisimpänä minun on pakko vielä erikseen hehkuttaa yhtä kirjan ominaisuutta. Siinä on hyödynnetty rikastettua todellisuutta, eli AR-teknologiaa (augmented reality), joka ilahduttaa erityisesti kaltaistani nörttiä. Päästäksesi hyödyntämään tekonologiaa, sinun täytyy vain ladata älypuhelimelle maksuton Arilyn-applikaatio. Avaa applikaatio ja osoita kameralla AR-tunnistella merkattua reseptikuvaa. Kuvaan aukeaa video, jolla kokit opastavat opastavat kokkaamaan kirjaan tekemänsä reseptin mukaan. Aikamoista, vai mitä!

 
Mikä on sinun lemppari jauhelihareseptisi?
Vastaa kysymykseen kommenttiboksin puolella, niin olet mukana arvonnassa!
Kaikkien osallistujien kesken arvontaan yksi Jauhelihakirja.

 
Osallistumisaikaa on 8.12.2017 saakka.
Arvonnan säännöt pääset lukemaan täältä.
 

Kaupallinen yhteistyö: Atria